ΔΕΗ: Αντίθετοι στην πλήρη απολιγνιτοποίηση είναι οι εργαζόμενοι

Αντίθετοι στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ έως το 2023, όπως είναι και η δέσμευση που έχει πάρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένουν οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού. Αυτή την άποψη διατύπωσαν τα μέλη του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό, Γεράσιμο Θωμά.

«Θεωρούμε ότι η πλήρης απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ στην Ελλάδα δεδομένων των υποδομών και της ζήτησης που υπάρχει είναι αδύνατο να καλυφθεί μόνο από την παραγωγή που θα προκύπτει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες είναι μεν καλές, αλλά όχι επαρκείς. Συνεπώς η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να στηρίξει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και συνεπώς αντίστοιχη επιβάρυνση στα τιμολόγια και συνεπώς στις τσέπες των καταναλωτών», είπε στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιάννης Αδαμίδης.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ επανέλαβε στην πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να τεθούν επί τάπητος και κάτω από νέο πρίσμα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων που σχετίζονται με μια σειρά θεμάτων όπως η κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ, η επανένταξη των δύο θυγατρικών λιγνιτικών εταιρειών, Μελίτη και Μεγαλόπολης, στη μητρική, καθώς επίσης και την επανεξέταση της απόφασης του υπουργείου να καταργήσει την έκπτωση που είχαν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους, ώστε να συζητήσουν εκ νέου τα ζητήματα που τέθηκαν, σε περίπου ένα τρίμηνο οπότε και αναμένεται να είναι έτοιμο ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός (μάστερ πλαν) της εταιρείας.