19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

«Αιολικός» ελιγμός Καχριμάνη: Οι ανεμογεννήτριες αλλοιώνουν το περιβάλλον της Ηπείρου. Οι υδρογονάνθρακες όχι;

Πρόσφατα

Με την τοποθέτησή του στο ΠΕΣΥ Ηπείρου (εδώ αναλυτικά), μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, θα μπορούσε να πει κανείς πως ουσιαστικά τοποθετήθηκε κατά των αιολικών πάρκων, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Δεδομένο είναι ότι η εγκατάσταση των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνοδεύεται από εκχέρσωση βλάστησης, έργα διάνοιξης νέου οδικού δικτύου, δημιουργία νέων τεχνητών επιφανειών στις πλατείες όπου εγκαθίσταται οι πυλώνες και έργα μεταφοράς της ενέργειας. Τα έργα αυτά αλλάζουν τη χρήση της γης και αλλοιώνουν ριζικά το τοπίο, ενώ η αλλοίωση αυξάνει γεωμετρικά όσο περισσότερες είναι οι ανεμογεννήτριες και όσο υψηλότεροι είναι οι πυλώνες τους. Από το σημείο αυτό αρχίζει ο έντονος προβληματισμός μας: Θέλουμε καθαρή ενέργεια, αλλά προϋπόθεση είναι τα έργα αυτά να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και με σωστή χωροθέτηση»

και

«Κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόνοιες ώστε να σταματήσει η έκδοση αδειών που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις οποίες κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζεται και κατά δεύτερο λόγο ποιοι είναι οι επενδυτές. Τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των περιοχών φυσικού κάλλους αλλά και στη σωστή κατανομή τους. Εν ολίγοις δεν μπορούμε να καταστρέφουμε και να επιφέρουμε ριζικές αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, να καταστρέψουμε παραγωγικές, τουριστικές, φυσιολατρικές δραστηριότητες για να κατασκευάσουμε κάτι άλλο που είναι αμφίβολο αν θα έχει και ισοδύναμα οικονομικά οφέλη για τις ίδιες περιοχές».

Επί της ουσίας, και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση του, το «όχι» του περιφερειάρχη Ηπείρου στα αιολικά αποτελεί ελιγμό, όχι θέση αρχών. Απόδειξη το ότι το 2011 η παράταξή του (ΠΑΣΟΚ) υπερψήφισε, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΠΕΣΥ Ηπείρου, τη ΜΠΕ για το αιολικό πάρκο, στην ίδια ακριβώς περιοχή στην οποία σήμερα προβάλλει «σθεναρή» αντίσταση. Η απόδειξη: Πρακτικό 7/7-9-2011 της Επιτροπής Περιβάλλοντος, 8ο θέμα, σελ. 17.

Και στην υπόθεση του ότι τω όντι τάσσεται κατά των αιολικών επί της ουσίας, τότε, θα πρέπει να απαντήσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης στο γιατί… δεν τον είδαν οι πολίτες της περιφέρειάς του να πράττει το ίδιο και για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, όπου έκανε τα πάντα, ώστε το θέμα των εξορύξεων να το μάθουν οι Ηπειρώτες τέσσερα χρόνια ύστερα από τη πρώτη θετική υπογραφή της περιφέρειας στο σχέδιο καταστροφής της Ηπείρου.

Να θυμηθούμε, το Σεπτέμβριο του 2018, όταν λογομαχούσε με πολίτες που αντιδρούν στην καταστροφή της Ηπείρου και τους έλεγε, έξω από το γραφείο του, «δεν είστε πολίτες«, «δεν έχουμε καμιά δουλειά να μιλήσω σας«, «εγώ είμαι με την πρόοδο εσείς δεν είστε…» κτλ.;

Ή τι έλεγε, ένα χρόνο νωρίτερα, το Νοέμβρη του 2017, που μιλούσε για… εκ του πονηρού επιτήδειους; «Διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι πηγαίνουν σε τοπικά συμβούλια και λένε ότι θα γίνει ζημιά στο περιβάλλον και θα δημιουργήσει πρόβλημα, θεωρώ ότι είναι εκ του πονηρού και δεν βοηθούν ούτε το τόπο ούτε την πατρίδα γενικότερα», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά.

Και ο κατάλογος δηλώσεων για τα «καλά» πετρέλαια και τους πετρελαιάδες δεν έχει τέλος…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις