19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Βρούτσης: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καλύπτονται πλήρως από τα «μέτρα προστασίας»!!!

Πρόσφατα

Παρά το ότι τα σωματεία, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ή το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων ν. Αττικής, τονίζουν σε όλους τους τόνους, πως με τις αποφάσεις του δεν καλύπτονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, με τα «μέτρα προστασίας», και για αυτό πραγματοποιούν «τσουνάμι» κινητοποιήσεων,

  • Δεν είναι δυνατόν 11 μέρες να μην έχετε ακόμα βγάλει την ερμηνευτική εγκύκλιο για τις επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού. Φτάσαμε λοιπόν τέλος Ιουνίου και δεν έχετε κάνει τίποτα, μάλλον έχετε κάνει… Μας έχετε εξαθλιώσει. Επιτέλουςβγάλτε αυτή την εγκύκλιο στο Υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσουν οι επαναπροσλήψεις. Επιτέλους, εξασφαλίστε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους εργαζόμενους (ανακοίνωση ΠΟΕΕΤ),
  • Δίχως δουλειά και χωρίς ουσιαστική προστασία για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων, το «θαύμα» του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια ήταν μόνο για αυτούς που θησαύρισαν από τη δουλειά μας. Για τους εργαζομένους με σύμβαση η εποχικούς στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, για τους ξεναγούς, για τους τουριστικούς συνοδούς, για τους χιλιάδες εργαζόμενους με μία από τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης δεν προβλέπεται τίποτα ή στην καλύτερη περίπτωση μισθοί- επιδόματα των 534 ευρώ. Οργανώνουμε πλέον συντονισμένα την κλιμάκωση του αγώνα μας με νέες κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας (ανακοίνωση Συνδικάτου και επιχειρησιακών Σωματείων),

εντούτοις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ενέμεινε σε όσα ισχυρίζεται περί «προστασίας», λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καλύπτονται απόλυτα από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ, μετά τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει προστασία, καθώς θα λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Μάλιστα, ούτε λίγο, ούτε πολύ τους… κατηύθυνε προς τα επιδόματα φτώχειας, αναφέροντας πως η πολιτεία οφείλει να προστατεύει κάθε οικογένεια και, προς την κατεύθυνση αυτή, διαμορφώθηκε ένα συνολικό προστατευτικό πλαίσιο, «όπου κανείς δεν μένει απροστάτευτος». Όπως… διευκρίνισε, «η χώρα μας, από το 2013, απέκτησε σύγχρονες δομές κοινωνικής προστασίας και διαθέτει, μεταξύ άλλων, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα παιδιού, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων και το επίδομα ενοικίου».


Το δράμα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία: Αντιμέτωποι με ανεργία, εξώσεις και διακοπές ρεύματος

Για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γιώργος Χοτζόγλου. Αφορμή υπήρξε το δράμα της μονογονεϊκής οικογένειας στη Ρόδo όπου λιποθύμησε από την πείνα η 9χρονη κόρη.

«Έχουμε εκατοντάδες εξώσεις από σπίτια γιατί οι συνάδελφοι δεν έχουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουμε διακοπές ηλεκτροδότησης και στα Χανιά μιλώντας με το σωματείο έχουμε το φαινόμενο ξενοδοχοϋπάλληλοι και υπάλληλοι στον επισιτισμό να πηγαίνουν στα τοπικά μπακάλικα και να παρακαλούν για βερεσέ» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «το μέσο εισόδημα για εργαζόμενο στον κλάδο είναι 6.000 συν το εποχικό επίδομα 1.200 ευρώ και με αυτά πορευόμαστε για 12 μήνες». Κατά την εκτίμησή του, «σχεδόν το 50% των εργαζομένων του κλάδου θα χάσει τη δουλειά του. 600.000 ήμασταν το 2019 και εκτιμούμε ότι 250.000-300.000 θα χάσουν τη δουλειά τους».

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 οι ξενοδόχοι δεν ακολουθούσαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί από τις 15 Ιουνίου και προέβλεπε ότι «έπρεπε τα εποχικά τουριστικά καταλύματα να προχωρήσουν στην τυπική επαναπρόσληψη των εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πάρουν τα χρήματα για την αναστολή εργασίας». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει «μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιάννη Βρούτση χθες το απόγευμα εκδόθηκε βελτιωτική ερμηνευτική εγκύκλιος ώστε να απαλλάξουν τους ξενοδόχους από την επαναπρόσληψη».

Αποκαλυπτικά τα νούμερα

Τον Μάιο που παραδοσιακά γίνονται πολλές χιλιάδες εποχικές προσλήψεις, φέτος έγιναν 224.000 λιγότερες προσλήψεις. Συγκεκριμένα, το 2019, έγιναν τον Μάιο 323.524 προσλήψεις, ενώ το 2020 μόλις 99.257. Αν μάλιστα εξετάσει κανείς το διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊού, έγιναν 518.065 προσλήψεις λιγότερες. Από 1.130.113 που πραγματοποιήθηκαν το 2019, φτάσαμε στις 612.048 φέτος.

Από τις 7 Ιουλίου οι εργαζόμενοι σε καταλύματα που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, λόγω πανδημίας, θα πρέπει να μπουν μόνοι τους να κάνουν την αίτηση για το επίδομα των 534 ευρώ. Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν, θα πρέπει να τους προσλάβουν κι έπειτα να τους βγάλουν σε αναστολή ώστε να δικαιούνται το εν λόγω επίδομα.

Κραυγή αγωνίας από υπαλλήλους

Ο Αντώνης, ένας νέος άνθρωπος, έχει σταματήσει να κάνει σχέδια για το μέλλον, αφού από το Μάρτιο βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και το επίδομα δεν επαρκεί για να ζήσει. Εδώ και 6 χρόνια εργάζεται στο πεντάστερο ξενοδοχείο και πλέον ζει μέσα στην ανασφάλεια, αφού δεν έχει καμία ενημέρωση πότε θα επιστρέψει στο πόστο του.

«Για αναστολή ζωής», κάνει λόγο ο Ηλίας Κολλιόπουλος, ξενοδοχοϋπάλληλος ενώ συγκινείται, αφού σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του, την έχει περάσει στη ρεσεψιόν πολυτελούς ξενοδοχείου και για πρώτη φόρα εγκαταλείπει το πόστο του. Μετά από 35 χρόνια εργασίας, έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της ανεργίας.

Αυτό που ζητάνε οι ξενοδοχουπάλληλοι είναι να γίνει παύση πληρωμών στους λογαριασμούς τους, για όσα διάστημα καλούνται να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με τα 534 ευρώ. Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι εποχιακοί ξενοδοχειακοί υπάλληλοι που λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ το μήνα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις