ΜΕΤΑ: Στην ΑΔΕΔΥ, οι νέες προσλήψεις είναι γένους αρσενικού ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ

Σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο, το να προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος με βάση το φύλο του και μόνον, κι όχι με τα προσόντα του, αποτελεί «διάκριση» και αδίκημα. Ωστόσο, αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί καθόλου ή να ενδιαφέρει την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων, που προχωρά στην πρόσληψη ενός ατόμου, και συγκεκριμένα άνδρα, αποκλείοντας τις γυναίκες.

Το ΜΕΤΑ, άμεσα, με επιστολή του από τις 11 Ιούνη 2020, αντέδρασε σε αυτήν την αντεργατική και ρατσιστική πρακτική, καλώντας την σε σχετική του επιστολή να μη διαπράξει «αυτό το ολίσθημα, με το οποίο οδηγείται η συνδικαλιστική οργάνωση στην υιοθέτηση συντηρητικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων, που την εκθέτουν στα μάτια των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας», καθώς μία ημέρα νωρίτερα, στις 10 Ιούνη 2020, «στην ενημέρωση που έγινε στην συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ ειπώθηκε ότι προηγήθηκε διαβούλευση και υπήρξε συμφωνία και συναίνεση απ’ όλες τις παρατάξεις».

«Εμείς δηλώνουμε ότι δεν συμμετείχαμε σε καμιά διαβούλευση, δεν ζητήθηκε η γνώμη μας, δεν συμφωνούμε μ’ αυτή τη διαδικασία και ζητάμε την ανάκλησή της», σημειώνει στη σχετική του επιστολή το ΜΕΤΑ, επιστολή η οποία στάλθηκε προς όλους τους γενικούς συμβούλους της ΑΔΕΔΥ.


ΜΕΤΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ

Προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ

Μετά την ενημέρωση που έγινε στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 10 Ιούνη 2020, ότι δηλ. για την πρόσληψη υπαλλήλου γενικών καθηκόντων θα γίνει επιλογή μόνο από τους άνδρες υποψηφίους και όσους απ’ αυτούς διαθέτουν άδεια οδήγησης δικύκλου και για το λόγο αυτό θα κληθούν σε συνέντευξη μόνο αυτοί, ως ΜΕΤΑ θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Διαφωνούμε με τον αποκλεισμό υποψηφίων για την προκηρυχθείσα θέση της ΑΔΕΔΥ, με βάση το φύλο. Αυτό αποτελεί απαράδεκτη διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών και είναι κάτι που, ακόμα και στη δημόσια διοίκηση και στις επίσημες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, με τους διαχρονικούς αγώνες του γυναικείου κινήματος, αποτελεί παρελθόν.

Καλούμε την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να μην διαπράξουν αυτό το ολίσθημα, με το οποίο οδηγείται η συνδικαλιστική οργάνωση στην υιοθέτηση συντηρητικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων, που την εκθέτουν στα μάτια των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας.

Προτείνουμε να προχωρήσει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ στην πρόσληψη με βάση τους όρους της προκήρυξης, με αντικειμενική, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία και με επιτροπή που θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Γενικό της Συμβούλιο. Υπενθυμίζουμε ότι η προκήρυξη θέσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ (6-3-2020) αναφέρεται σωστά σε δύο σημεία της σε ενδιαφερόμενους/ες και σε υποψηφίους/ες.

Τέλος, ως ΜΕΤΑ θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι όροι της προκήρυξης είναι προβληματικοί, αφού, από τη μια μεριά ζητείται η κάλυψη μιας θέσης υπαλλήλου γενικών καθηκόντων, απ’ την άλλη ζητούνται προσόντα που απαιτούνται για θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ στην τελική διαδικασία επιλογής αυτά που προκρίνεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο είναι το φύλο και η άδεια οδήγησης δικύκλου, η οποία, μάλιστα, με βάση την προκήρυξη απλώς θα συνεκτιμούνταν.

Ωστόσο, παρά τη διαφωνία μας με την προκήρυξη, θεωρούμε σωστό και αυτονόητο η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί, τηρώντας τους όρους της και σεβόμενοι τους υποψηφίους και τις υποψήφιες που έκαναν αίτηση συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στην ενημέρωση που έγινε στην συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ ειπώθηκε ότι προηγήθηκε διαβούλευση και υπήρξε συμφωνία και συναίνεση απ’ όλες τις παρατάξεις. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν συμμετείχαμε σε καμιά διαβούλευση, δεν ζητήθηκε η γνώμη μας, δεν συμφωνούμε μ’ αυτή τη διαδικασία και ζητάμε την ανάκλησή της.

Αθήνα 11 Ιούνη 2020

Συναδελφικά για το ΜΕΤΑ τα μέλη του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

Νίκος Καλόγηρος
Γρηγόρης Καλομοίρης
Μάριος Κρητικός
Γιώργος Χαρίσης