22.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Μπαράζ πολιτικών παρεμβάσεων για δανειοδοτήσεις «φιλικών» επιχειρήσεων στην αυλή του Αδώνιδος

Πρόσφατα

Για κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές που πιέζουν τραπεζίτες ώστε να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, ακόμα και σε «επιχειρήσεις ζόμπι», κάνει λόγο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», παρουσιάζοντας μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα απόπειρας δημιουργίας «πανδημίας» ρουσφετιών, στην σκιά των μέτρων ελάφρυνσης για τον covid-19.

«Η λογική ότι βρέχει τζάμπα χρήμα ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει όχι μόνο επιχειρήσεις που θέλησαν να κλείσουν τρύπες από το σοκ του lockdown της οικονομίας, αλλά και άλλες που ήταν επιχειρήσεις «ζόμπι» πολύ πριν φυσικά από την κρίση του κορωνοϊού» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στα σχετικά εργαλεία δανειοδότησης με κρατική εγγύηση και μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια, έχουν υποβληθεί αιτήσεις συνολικά 28 δισ., την ώρα που το έλλειμμα ρευστότητας στην οικονομία εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για μπαράζ τηλεφωνικών πιέσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές σε τραπεζικά στελέχη, ώστε να δώσουν προτεραιότητα ή να εγκρίνουν δάνεια προς φιλικούς επιχειρηματίες, ακόμα και εάν αυτοί διατηρούν επιχειρήσεις «ζόμπι», με μηδνικό τζίρο μέσα στο 2019. Μάλιστα, η κατάσταση περιγράφεταιθ με ιδιαίτερα μελανά χρώματα, ως εξής: «Πολιτικοί που πιέζουν τραπεζίτες να δώσουν δάνειο σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δανειοδότησης. Τράπεζες που συνωστίζονται για να προωθήσουν αιτήματα πελατών τους ακόμη και με ελλιπή στοιχεία, μπλοκάροντας τη διαδικασία παροχής ρευστότητας. Επιχειρήσεις που δηλώνουν μηδενικό τζίρο επί σειράν ετών, αλλά ξαφνικά διεκδικούν μερίδιο από τη βροχή του «ευτελούς» αξίας χρήματος των φορολογουμένων. Ενας πελατειακός πυρετός, μια ασθένεια εξίσου απειλητική με την COVID-19, αλλά τόσο παλιά όσο το ελληνικό κράτος, επανεμφανίστηκε στη σκιά του κορωνοϊού, δοκιμάζοντας όχι μόνο τις αντοχές των επιχειρήσεων και των τραπεζών, αλλά κυρίως την τιμή του πολιτικού συστήματος».

Η εφημερίδα αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα, με βουλευτές που πιέζουν τραπεζικά στελέχη: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βουλευτή που τηλεφώνησε «αρμοδίως» για να διαμαρτυρηθεί σε τράπεζα γιατί η επιχείρηση του «γνωστού» του, που ενώ είχε μηδενικό τζίρο το 2019, έκανε αίτηση για δάνειο πολλών χιλιάδων ευρώ και φυσικά αποκλείστηκε από τη δανειοδότηση. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα επέτρεπε τη δανειοδότηση έως του 50% του τζίρου της επιχείρησης και το αίτημα του βουλευτή έκανε έξαλλο τον CEO συστημικής τράπεζας που ξέκοψε κάθε τέτοια προσδοκία, ξεκαθαρίζοντας ότι μια επιχείρηση με ανύπαρκτο τζίρο δεν μπορεί να αιτείται χρηματοδότηση. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση βουλευτή που ζήτησε να μην αποκλειστεί από τη δανειοδότηση επιχείρηση που είχε φεσώσει κατά το παρελθόν το Δημόσιο μέσω δανείου που είχε λάβει από το ΕΤΕΑΝ (προηγούμενη ονομασία της σημερινής Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας πριν αυτή μετεξελιχθεί) και το οποίο ουδέποτε αποπλήρωσε, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χρωστάει ακόμα τα χρήματα στην τράπεζα» αναφέρει συγκεκριμένα στο δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Έκθετο το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Οι αποκαλυπτικές αυτές πληροφορίες εκθέτουν το υπουργείο Ανάπτυξης, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μάλιστα, σε δηλώσεις του προ ολίγων εβδομάδων, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει μόνο το ότι οι τράπεζες θα ελεγχούν για την ταχύτητα με την οποία θα χορηγήσει δάνεια.

«Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα. Οι τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε αναμόρφωση αυτού του ποσού. Οι τράπεζες που έχουν πάει αργά θα χάσουν χρήματα. Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λιγότερα δάνεια άρα θα βγάλουν λιγότερα κέρδη και να απολογηθούν στους μετόχους τους.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως προκύπτει από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για συμπεριφορές τραπεζικών στελεχών που είναι εκτός του πνεύματος που θα έπρεπε να έχουν οι τράπεζες αναφορικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, δεδομένων των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης «… έχω πει ότι στις 30 μέρες, και είμαστε ήδη πάνω από τις 15 μέρες, θα γίνει ανακατανομή των κονδυλίων του Εγγυοδοτικού Ταμείου με βάση το πως οι τράπεζες έχουν εγκρίνει δάνεια. Οι τράπεζες που πάνε με υπερβολικά κριτήρια και κόβουν υγιείς επιχειρήσεις που δικαιούνται αυτό το εργαλείο και με προσχήματα οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν τους δίνουν λεφτά που δικαιούνται, αυτές οι τράπεζες θα χάσουν λεφτά τα οποία θα δοθούν σε άλλες τράπεζες που κινούνται γρήγορα».

Στο μεταξύ και σε ανάρτησή του στο twitter πριν λίγες μέρες, ο υπουργός αναφέρει ότι έχει δεχθεί πληθώρα καταγγελιών για το θέμα της δανειοδότησης και υπογραμμίζει: «Θα το πω για τελευταία φορά προς όλους, οι Τράπεζες πρέπει, ασφαλώς με τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι με tραπεζικές υπερβολές να δώσουν χρήματα στις υγιείς επιχειρήσεις. Προτιμώ να συνεννοηθούμε όλοι μας πολιτισμένα».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις