Ν/Σ για διαδηλώσεις: Προϋποθέσεις – μέγγενη και… αυτόβουλη επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών

Στην τελική ευθεία μπαίνει, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής», το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων. Δηλαδή, το νέο χτύπημα της κυβέρνησης της ΝΔ κατά των διαδηλώσεων, με στόχο τον περιορισμό τους έως και την απαγόρευσή τους, δήθεν στο όνομα της ομαλής οικονομικής λειτουργίας της πόλης, της μη ταλαιπωρίας των πολιτών και του τουρισμού. Για την κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, αυτό δεν το κάνει, για παράδειγμα, η αστυνομία που κλείνει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα κι επιδίδεται σε σειρά αστυνομικών βιαιοτήτων (π.χ., ΑΣΟΕΕ, Εξάρχεια, Κουκάκι), ή πολλώ δε μάλλον, σήμερα, δεν το κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων και ο «Μεγάλος Περίπατός» του, που για μήνες θα ταλαιπωρούν εργαζομένους, πολίτες, επιχειρηματίες…

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, ουσιαστικά το νομοσχέδιο για το μπλόκο στις διαδηλώσεις, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ενσωματώνει βασικές προτάσεις που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ύστερα από εργασία επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Αλιβιζάτος και Μανιτάκης.

Αναλυτικότερα και πάντα με βάση τα όσα αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», το νομοσχέδιο στην τελική μορφή του προβλέπει περιορισμούς των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής» και την υποχρεωτική γνωστοποίηση της συγκέντρωσης από τον «οργανωτή» της κάθε πορείας, είτε στην Αστυνομία, είτε στο Λιμενικό, του τόπου και του χρόνου της διαδήλωσης. Αυτό θα μπορεί να γίνει εγγράφως ή μέσω Διαδικτύου. Το σχέδιο νόμου προβλέπει, ωστόσο, δύο εξαιρέσεις: «Δεν απαιτείται γνωστοποίηση για τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου».

Ο «οργανωτής» της κάθε πορείας θα έχει από την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του νόμου κομβικό ρόλο, καθώς θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του, τον χρόνο έναρξης και λήξης της συνάθροισης, τον σκοπό, καθώς και την προτεινόμενη διαδρομή.

Τι θα συμβεί, όμως, εάν δεν υπάρχει κάποιος οργανωτής; Το σχέδιο νόμου θα ορίζει ότι «αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Τότε, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, «ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική Αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης».

Στις «υποχρεώσεις» του υπευθύνου για την πορεία αναφέρονται τα εξής: «Ο οργανωτής συνεργάζεται με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική Αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό ή λιμενικό διαμεσολαβητή και θα συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης. Ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν και χρησιμοποιούν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής Αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα. Ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης».

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και προβλέψεις για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Θα ορίζεται δηλαδή πότε μια πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να διαλυθεί από τις Αρχές. Αυτό θα συμβαίνει όταν πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης, όταν οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, όταν λαμβάνει χώρα χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί και όταν ξεσπούν επεισόδια.

Για την τελευταία περίπτωση αναφέρεται ότι «η διάλυση δύναται να διαταχθεί όταν μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά προσώπων, εμπρησμών, φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών κατά της αστυνομικής δύναμης και ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα ή από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματικής βλάβης».

Ο νόμος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στον οργανωτή, ο οποίος θα ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από τους συμμετέχοντες στη δημόσια συνάθροιση. «Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς» διευκρινίζεται.

Τέλος, σε κάθε πορεία θα ορίζεται αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος ως «αστυνομικός διαμεσολαβητής» ή «λιμενικός διαμεσολαβητής», ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής Αρχής με τον οργανωτή της πορείας. Εάν κρίνεται ότι μια διαδήλωση μπορεί να «διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λόγω των ειδικότερων κυκλοφοριακών και άλλων τοπικών συνθηκών, τότε μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί». Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για μια τέτοια απόφαση θα περιλαμβάνεται και ο αριθμός των συμμετεχόντων.


Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιχειρεί αντιδραστική τομή θωρακίζοντας νομικά και κλιμακώνοντας την κρατική τρομοκρατία και καταστολή, απέναντι στον «εχθρό» λαό, για να επιβάλει αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές.

Η πολιτική αυτή αποτελεί συνέχεια της όξυνσης της κρατικής καταστολής απέναντι σε εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, πρόσφυγες και μετανάστες, στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε στο δρόμο από κοινού όλοι και όλες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, οι βαριές ποινές και το ιδιώνυμο αδίκημα που προβλέπει αποτελεί αιχμή του δόρατος στη φαρέτρα του πολιτικού και νομικού οπλοστάσιο του κράτους. Αποτελεί ευθύ χτύπημα και περιστολή στα δημοκρατικά δικαιώματα, τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Να μην περάσει! Να αντισταθούμε! Να διαδηλώσουμε κόντρα στις απαγορεύσεις, το αντιδραστικό κλίμα, την κρατική τρομοκρατία και καταστολή!