ΗΠΑ: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες τίμησαν την κατάργηση της δουλείας με εκδηλώσεις και πορείες

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τα εγκλήματα ρατσιστικής και αστυνομικής βίας, «ξεχνώντας» τις ΗΠΑ

H 19η Ιουνίου γιορτάζεται η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ βάσει της Διακήρυξης της Απελευθέρωσης που υπέγραψε το 1863 ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν. Στις 19 Ιουνίου του 1865 ο στρατός της Ένωσης ανακοίνωσε στους σκλάβους στο Γκάλβεστον του Τέξας ότι είναι ελεύθεροι, μετά το τέλος του Εμφύλιου Πολέμου. Εξήντα χρόνια μετά το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, η μειονότητα των μαύρων, που αποτελεί το 13% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, παραμένει η μεγάλη ξεχασμένη της ευημερίας. Είναι πιο φτωχοί, με χειρότερη υγεία και υποεκπροσωπείται στην πολιτική, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των κρατούμενων.

Η Ατλάντα ήταν από τα επίκεντρα των εκδηλώσεων με περίπου 1.000 ανθρώπους να συγκεντρώνονται στο πάρκο Centennial Olympic και να πραγματοποιούν πορεία ως το Καπιτώλιο. Υπενθυμίζεται ότι στην Ατλάντα σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου από τα πυρά λευκού αστυνομικού ο Αφροαμερικανός Ρέισαρντ Μπρουκς στον χώρο στάθμευσης ενός εστιατορίου Wendy’s. Το περιστατικό αναζωπύρωσε την οργή στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Φλόιντ. Πολλοί διαδηλωτές στην Ατλάντα κρατούσαν πανό που έγραφαν «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» ή «Πάρτε το γόνατό σας από τον λαιμό μας» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τις τελευταίες λέξεις του Φλόιντ.

Στην Ουάσινγκτον διαδηλωτές που κατήγγειλαν «τον ρατσισμό, την καταπίεση και την αστυνομική βία», συγκεντρώθηκαν πρώτα στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Κοντά στον Λευκό Οίκο η διαδήλωση είχε εορταστικό χαρακτήρα στην περιοχή που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Black Lives Matter Plaza, με εκατοντάδες διαδηλωτές να χορεύουν.

Περίπου 1.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Όκλαντ για να ενωθούν με τους λιμενεργάτες που πραγματοποίησαν στάση εργασίας. Το πλήθος πραγματοποίησε πορεία ως το κέντρο της πόλης, με πολλούς να ακολουθούν μέσα από τα αυτοκίνητά τους.

Μετά από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις από το λευκό αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους από την Ατλάντα ως το Όκλαντ της Καλιφόρνιας για να τιμήσουν την 19η Ιουνίου και να ζητήσουν φυλετική δικαιοσύνη.

Με πολλές επίσημες εκδηλώσεις για την ημέρα να έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαδικτυακές εκδηλώσεις, πορείες στον δρόμο και «καραβάνια αυτοκινήτων» σε πολλές πόλεις.


Ο ΟΗΕ καταδικάζει τα εγκλήματα ρατσιστικής και αστυνομικής βίας, «ξεχνώντας» τις ΗΠΑ

Με αφορμή πρόταση ψηφίσματος είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ -από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ από το 2018 – για τις αφρικανικές χώρες, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, εισηγητές των κρατών – μελών του Οργανισμού «καταδίκασαν τη ρατσιστική και αστυνομική βία που δέχονται μαύροι πολίτες, ωστόσο δεν υπήρξε από τον ΟΗΕ ευθεία καταγγελία για τα όσα συντελούνται στις ΗΠΑ υπό την ανοχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ψήφισμα με το οποίο «καταδικάζονται ο συστημικός ρατσισμός και η αστυνομική βία» εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Από το κείμενο που συντάχθηκε στη συνεδρίαση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ, με τους εισηγητές να «καταδικάζουν» στα λόγια την προ εβδομάδων δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, αν και απουσιάζει η αναφορά της δολοφονίας του επίσης αφροαμερικανού Ρεϊσάρντ Μπρουκς από αστυνομικούς στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Την πρόταση ψηφίσματος είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ -από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ από το 2018 – για τις αφρικανικές χώρες, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που έγινε η αφορμή για το τεράστιο κίνημα κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στις ΗΠΑ και τον κόσμο. Οι Αφρικανικές χώρες επέμειναν ότι λόγω του επείγοντος που δημιούργησε η κατάσταση στις ΗΠΑ, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθούν οι επί δεκαετίες ρατσιστικές διακρίσεις που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί στη χώρα.

Το κείμενο που πέρασε ομόφωνα από το Συμβούλιο, περιορίζεται στην έκκληση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, να «προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τον συστημικό ρατσισμό, τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κακομεταχείριση των Αφρικανών και των προσώπων αφρικανικής υπηκοότητας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου». Όπως διευκρινίζεται, θα πρέπει να εξεταστούν «τα γεγονότα που προκάλεσαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων Αφρικανών και πολιτών αφρικανικής καταγωγής, με στόχο να καθοριστούν οι ευθύνες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη στα θύματα».

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το τελικό κείμενο ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν οι ΗΠΑ ώστε να αφαιρεθεί από το κείμενο μέρος του περιεχομένου του. Πολλές δυτικές χώρες εξέφρασαν επιφύλαξη για το αν θα έπρεπε να βρεθούν στο στόχαστρο μόνο οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν μια παγκόσμια καταδίκη του ρατσισμού.