18.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χανιά, Αθήνα: Κάτι γίνεται στην Teleperformance με τον κορονοϊό

Ένας 21χρονος Σουηδός υπάλληλος της εταιρείας, που είχε βρεθεί θετικός όταν έφτασε στην Αθήνα στις 5 Μαΐου, ξαναβρέθηκε τώρα θετικός ενώ εργαζόταν στα Χανιά. Στην Ελλάδα η εταιρεία απασχολεί πάνω από 8.500 εργαζόμενους, από τους οποίους σχεδόν το 70% είναι αλλοδαποί από 91 διαφορετικές εθνικότητες, ενώ μέσα στην καραντίνα οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι συνέχιζαν να δουλεύουν στοιβαγμένοι, χωρίς να μπορούν να τηρήσουν αποστάσεις και χωρίς παροχή μέσων ατομικής προστασίας

Πρόσφατα

Προβληματισμό προκαλεί η περίπτωση του νεαρού Σουηδού στα Χανιά, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη φορά θετικός στον κορονοϊό και νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο της πόλης. Ο 21 ετών Σουηδός αποτελεί έναν από τους χιλιάδες αλλοδαπούς υπαλλήλους της εταιρείας Τeleperformance, που εργάζονται στη χώρα μας. Ερωτηματικά δημιουργούνται για τους χειρισμούς της εταιρείας, καθώς ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε νοσήσει και στο πρόσφατο παρελθόν από κορονοϊό και μάλιστα είχε νοσηλευτεί και σε νοσοκομείο της Αθήνας, κάτι που προφανώς ήταν σε γνώση των εργοδοτών του.

Η πρώτη θετική διάγνωση είχε γίνει στις 5 Μαΐου, όταν ο νεαρός έφτασε αεροπορικώς στην Αθήνα με τελικό προορισμό τα Χανιά για να εργαστεί στην εν λόγω εταιρεία. Έπειτα από σύντομη νοσηλεία στο ΝΙΜΤΣ, του επεβλήθη καραντίνα 14 ημερών. Όπως δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» οι εκπρόσωποι της Teleperformance, οι αρμόδιες αρχές, μετά τη λήξη του 14ημέρου, του επέτρεψαν να ταξιδέψει για τα Χανιά. Στην Κρήτη, ο νεαρός διαμένει περίπου τρεις εβδομάδες σε ξενοδοχείο του Πλατανιά, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε εμφάνισε και πάλι συμπτώματα του ιού και διαγνώστηκε εκ νέου θετικός, 43 μέρες μετά το πρώτο τεστ.

Στα Χανιά, πέρα από τις ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης του 21χρονου Σουηδού, ζητούμενο παραμένει η ιχνηλάτηση των επαφών του. Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» η Teleperformance απαντά πως «όλες οι στενές επαφές του εργαζόμενου στην εταιρεία έχουν τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών και έχουν λάβει ειδική ενημέρωση», ωστόσο πληροφορίες από το νοσοκομείο των Χανίων αναφέρουν πως κανένας από τους συναδέλφους του δεν έχει προσέλθει για εξέταση, ενώ μέχρι χθες βράδυ ούτε στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο είχε αποσταλεί δείγμα προς εξέταση από τη συγκεκριμένη ομάδα των επαφών του Σουηδού. Αντίθετα, πηγές από τους εργαζόμενους στα Χανιά αναφέρουν πως χθες η εταιρεία λειτούργησε κανονικά και όλοι οι εργαζόμενοι ήταν στις θέσεις τους.

Και εδώ προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων:

Γιατί εστάλη για εργασία στα Χανιά εργαζόμενος που προσφάτως είχε εξέλθει από το νοσοκομείο, νοσηλευόμενος με κορονοϊό;

Αληθεύει ότι ο εργαζόμενος βρισκόταν ακόμα σε καραντίνα;

Αν ναι, πώς είναι δυνατόν εργαζόμενος σε καραντίνα και με αυτό το ιστορικό να τοποθετείται από τον εργοδότη για εργασία σε μια άλλη περιοχή;

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας έχουν κάνει ελέγχους σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αττική και επαρχία;

Έχουν αναζητήσει ευθύνες για το περιστατικό;, να ελέγξουν αν τηρούνται όσα ο νόμος ορίζει και να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους σε όλο το προσωπικό.

Και τι έχουν κάνει οι αρχές στις απανωτές καταγγελίες των εργαζομένων, επί καραντίνας, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία δεν έπαιρνε κανένα μέτρο και αναγκάζονταν να δουλεύουν σε συνθήκες συγχωρισμού, ο ένας πάνω στον άλλον; Διότι μέχρι σήμερα, τίποτε δεν έχει ακουστεί από πλευράς ελέγχων.


Ποια είναι

Η Teleperformance παρέχει υπηρεσίες call center και διαδικτυακής υποστήριξης για εταιρείες – κολοσσούς σε όλο τον κόσμο, όπως η Google, η Facebook και η Netflix, ενώ στην Ελλάδα συνεργάζεται με συστημικές τράπεζες αλλά και στο call center του ΕΟΔΥ. Η εταιρεία έχει καταγγελθεί διεθνώς για τη μη τήρηση μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ προσφυγή εναντίον της στον ειδικό μηχανισμό του ΟΟΣΑ έχει υποβάλει η Διεθνής Εργατική Συνομοσπονδία Uni Global Union για τις πρακτικές που ακολουθεί σε 10 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Στη Γαλλία τής επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή δεν συμμορφώθηκε με τα κυβερνητικά μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, στην Πορτογαλία ένα παράρτημά της έκλεισε όταν διαπιστώθηκε πως παρότι είχαν ανιχνευτεί πέντε κρούσματα κορονοϊού η εταιρεία αρνιόταν να κλείσει τον χώρο εργασίας, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν καταγγελίες εργαζομένων ότι συνάδελφοί τους με συμπτώματα κορονοϊού εξακολούθησαν να εργάζονται επειδή η εταιρεία δεν αναγνώριζε αναρρωτικές άδειες μετ’ αποδοχών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις