Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε παράνομη την κράτηση του Ντεμιρτάς

To Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι η παρατεταμένη κράτηση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, παραβιάζει το δικαίωμά του στην ελευθερία. Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται σε τουρκικές φυλακές από τον Νοέμβριο του 2016, ωστόσο, μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να τον κρατήσει στη φυλακή

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση του δικαστηρίου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρει ότι η κράτηση του Ντεμιρτάς έχει ξεπεράσει το εύλογο χρονικό διάστημα και ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του στην ελευθερία. Επίσης, ζητεί να του καταβληθεί αποζημίωση.

Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 κατηγορούμενος για τρομοκρατία και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 142 χρόνια.

Ωστόσο, όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, τουρκικά ΜΜΕ μεταφέρουν ότι εξαιτίας άλλη έρευνας που είναι σε εξέλιξη, ο ηγέτης του HDP δεν θα απελευθερωθεί. Τουρκικό δικαστήριο είχε διατάξει την απελευθέρωσή του το φθινόπωρο, ωστόσο στη συνέχεια εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης.

Ανάλογη απόφαση για παράνομη κράτηση του Ντεμιρτάς έχει εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το 2018.

Το HDP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, με ηγετικά του στελέχη να αντιμετωπίζουν διώξεις, κατηγορούμενα για τρομοκρατία και συνεργασία με την κουρδική οργάνωση PKK. Το κόμμα αρνείται οποιονδήποτε δεσμό.