ΕΑΠ Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής: Προετοιμάζει νέες διαθεσιμότητες το υπουργείο Παιδείας;

Ο νόμος Κεραμέως και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εξοβελίζουν από τα γυμνάσια τις ειδικότητες της Οικιακής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας | Ανακοίνωση Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα Ημερήσιου  και Εσπερινού Γυμνασίου (αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Ημερησίου και Εσπερινού Γυμνασίου 2020-2021 – ΦΕΚ Ιούνιος 2020) εξαφανίζουν σχεδόν το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας από το Γυμνάσιο.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατάργησε το μάθημα από την Β’ Γυμνασίου και αφαίρεσε από τον κλάδο την β’ ανάθεση του μαθήματος της Γεωγραφίας. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αφαίρεσε μία ακόμα ώρα από τις δύο (2) εναπομείνασες στην Α’ Γυμνασίου.

Παράλληλα η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε στον εξοβελισμό των Κοινωνικών Επιστημών από την εκπαίδευση, σε ένα αντιεπιστημονικό πλαίσιο αποφάσεων

Είναι φανερό πως οι αποφάσεις του εκτός των άλλων βασίζονται  στο  κριτήριο ελαχιστοποίησης του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και μείωσης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί νέα “δεξαμενή’  πλεοναζόντων  καθηγητών  χωρίς ωράριο, μόνιμους μετανάστες σε 4 και 5 σχολεία. Δημιουργεί νέα “δεξαμενή”  καθηγητών  που δεν μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση.  Δημιουργεί νέους “στόχους” το Υπουργείο Παιδείας, για να μπορεί την κατάλληλη στιγμή να τους θεωρήσει άνευ αντικειμένου  και να τους περάσει στη διαθεσιμότητα;

Το Υπουργείο Παιδείας με τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα θα επιδιώξει, πατώντας πάνω στην ανασφάλεια των εκπαιδευτικών για το εργασιακό τους παρόν και μέλλον, την καλλιέργεια μιας τεχνητής αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων,  που διεκδικούν την αυτονόητη επιστημονικά ύπαρξή τους στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου, προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι αντιδραστικές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές αποφάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ως Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία καταθέτουμε αυτό το κείμενο στο Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής και  καλούμε την ΕΛΜΕ αλλά και την ΟΛΜΕ να πάρουν θέση για το σοβαρό αυτό θέμα, να οργανώσουν διαμαρτυρίες και να απαιτήσουν να πάρει πίσω τις νέες αυτές αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις.

Επίσης καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες όλων των ειδικοτήτων να σταθούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους αυτούς, γιατί «όταν καίγεται το διπλανό σπίτι πρέπει να βοηθήσεις να σβήσει η φωτιά αν δε θέλεις κάποια στιγμή να έρθει και στο δικό σου».


Το κείμενο αυτό αποτέλεσε πρόταση της ΕΑΠ στο Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής