Βρούτσης: Λόγω κορονοϊού, μείον τα έσοδα του ΕΦΚΑ κατά 1 δισ. ευρώ. Διασφαλισμένες οι συντάξεις, ισχυρίζεται

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το «κόστος» της υγειονομικής κρίσης για τον ΕΦΚΑ αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός των «σκόιλ ελικικού» διαβεβαίωσε ότι θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι απώλειες του ενός δισ. ευρώ και αφετέρου να καθησύχασε ότι οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες. Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν νωρίτερα τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, ενώ τον Οκτώβριο, όπως είπε, θα καταβληθούν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΦΚΑ, τόσο ο υπουργός Εργασίας, όσο και ο διοικητής του Ταμείου, Χρήστος Χάλαρης, υποστήριξαν ότι η πορεία του εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται -μεταξύ άλλων- με την επανεκκίνηση της οικονομίας, την καταβολή εισφορών από μη μισθωτούς που μεταφέρθηκε χρονικά λόγω κορονοϊού, τις εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη μέσω του δώρου Πάσχα.

Για τις απολύσεις εργαζομένων, με 17 χρόνια προϋπηρεσίας στον ΕΦΚΑ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν είπαν κουβέντα