16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διευκρινίσεις για το βασανιστήριο προσφύγων στο Αιγαίο με… λογικά άλματα από το Λιμενικό

Πρόσφατα

Διευκρινίσεις όσον αφορά τις δημοσιευμένες καταγγελίες για την καθυστερημένη επιχείρηση διάσωσης βάρκας με 32 πρόσφυγες το Σάββατο επιχείρησε να δώσει το Αρχηγείο του Λιμενικού.

Το Λιμενικό ισχυρίζεται ότι πλωτό περιπολικό του εντόπισε βόρεια της Λέσβου, σε τουρκικά χωρικά ύδατα, βάρκα προσφύγων τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, γύρω από την οποία έπλεαν τρεις τουρκικές ακταιωροί. Έγιναν συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και τις ακταιωρούς «προκειμένου να προβούν, ως όφειλαν, σε επιχείρηση διάσωσης […] με αρνητικά αποτελέσματα».

Η ανακοίνωση προσπερνά περίπου 14 ώρες, χωρίς καμία διευκρίνιση για την πορεία της βάρκας, και συνεχίζει για όσα συνέβησαν αργά το βράδυ της ίδιας μέρας. «Με την είσοδο ανωτέρω λέμβου με αλλοδαπούς εντός ελληνικών χωρικών υδάτων νυχτερινές ώρες της ίδιας ημέρας, έγινε άμεσα προσέγγιση από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. […] Το πλήρωμα […] προέβη στη διάσωση και ασφαλή μεταφορά των αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Πέτρας Μυτιλήνης».

Σύμφωνα όμως με τις καταγγελίες (Λιμενικό: Βασανιστήριο 18 ωρών σε πρόσφυγες, στο Αιγαίο), γύρω στις 6.30 το πρωί τα ξημερώματα του Σαββάτου το Λιμενικό ειδοποιήθηκε από την οργάνωση Watch the Med για βάρκα σε κίνδυνο βόρεια της Λέσβου.

Στην περιοχή βρέθηκαν σκάφη και του Ελληνικού και του Τουρκικού Λιμενικού που βιντεοσκοπούσαν τους πρόσφυγες και το Λιμενικό της άλλης χώρας αλλά αρνούνταν να κάνουν επιχείρηση διάσωσης, με το επιχείρημα ότι δεν βρισκόταν στα δικά τους χωρικά ύδατα η βάρκα.

Αυτό που δεν λέει το Λιμενικό είναι ότι η βάρκα συνέχισε να πλέει ακυβέρνητη για πολλές ώρες κοντά στη συνορογραμμή, αφού είχαν αφαιρεθεί μηχανή και καύσιμα, με τους πρόσφυγες να χρησιμοποιούν τα χέρια τους αντί για κουπί. Το Λιμενικό είχε ειδοποιηθεί για την ύπαρξη μικρών παιδιών και εγκύων μέσα στη βάρκα, και μάλιστα σε κρίσιμη κατάσταση υγείας.

Επιπλέον, το τελευταίο γεωγραφικό στίγμα της βάρκας που μετέδωσε η οργάνωση ήταν γύρω στις 7.30 νωρίς το βράδυ σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το στοιχείο επιβεβαιώνεται από φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Μόλυβο της Λέσβου, που δείχνει στο βάθος σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού και πίσω του τη βάρκα των προσφύγων.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, το σκάφος του Λιμενικού έκανε κύκλους γύρω από τη βάρκα για να δημιουργήσει κύματα και να ανακόψει την πορεία του. Σύμφωνα με την οργάνωση, το Λιμενικό επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε επιχείρηση διάσωσης στις 11.30 τη νύχτα, 16 ολόκληρες ώρες από την ώρα που ειδοποιήθηκε για βάρκα σε κίνδυνο. Συνολικά το μαρτύριο, αν όχι βασανιστήριο, των προσφύγων ξεπέρασε τις 18 ώρες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις