Αποσύρθηκε (προσωρινά) και «πάει» Κεντρική Αντιπροσωπεία η εισήγηση για τις αλλαγές στις εξετάσεις του ΤΕΕ

Έπειτα από την κινητοποίηση, την Τρίτη 16 Ιούνη, το απόγευμα, δεκάδων φοιτητών του ΕΜΠ, μηχανικών αλλά και την αντίδραση μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση την ώρα της συνεδρίασης της Δ.Ε., ο πρόεδρος του, Γιώργος Στασινός, απέσυρε το θέμα που αφορούσε τις αλλαγές στις εξετάσεις για την απόκτηση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Το θέμα θα συζητηθεί στην Κεντρική Αντιπροσωπεία όποτε αυτή συνεδριάσει.

Η εισήγηση Στασινού για το θέμα αλλαγής του τρόπου εξετάσεων εισαγωγής στο ΤΕΕ προβλέπει την εισαγωγή γραπτών ηλεκτρονικών εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων, αντί της προφορικής εξέτασης (συνήθως επί της διπλωματικής εργασίας) που ισχύει ως τώρα. Στην πράξη αυτό οδηγεί στο να θεωρείται ότι τα πτυχία που παρέχουν τα πολυτεχνικά ιδρύματα και σχολές δεν επαρκούν για την πρόσβαση στο επάγγελμα, και απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις.

Όπως σημείωνε η ΑΡιστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ), στο κάλεσμά της, για την κινητοποίηση της Τρίτης 16 Ιούνη:

Γνωρίζουμε ότι θα ειπωθεί, για άλλη μια φορά, ότι οι εξετάσεις χρειάζονται για να ελέγχει και να πιστοποιεί το ΤΕΕ συνολικά τον τεχνικό κλάδο, εν αναμονή της εισόδου αποφοίτων από τα πρώην ΤΕΙ και τα ιδιωτικά κολέγια. Αντί η πλειοψηφία του ΤΕΕ να τοποθετηθεί όποτε συμβαίνουν οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, έρχεται εκ των υστέρων να τις επικυρώσει, με συντεχνιακά επιχειρήματα περί διασφάλισης των “καλύτερων μηχανικών”. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων κινήσεων της πλειοψηφίας που στοχεύουν στο να μετατραπεί το ΤΕΕ ολοκληρωτικά σε κεντρικό φορέα “ποιστοποίησης” του τεχνικού κόσμου. Διαδικασία που διασπά τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τα πτυχία, και δημιουργεί πολλές “ταχύτητες” μηχανικών.

Είναι, δε, αδιανόητο, ότι αυτό έρχεται να γίνει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να μπορεί να συνεδριάσει η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, και με εισήγηση που αποστέλλεται 1 (ολογράφως: ΜΙΑ) μέρα πριν. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει η ανάγκη και για ηλεκτρονικές διαδικασίες (οι οποίες όμως θα μπορούσαν όμως να έχουν το υπάρχον αντικείμενο), δεν δικαιολογεί κατά κανέναν τρόπο την αλλαγή του συνολικού τρόπου των εξετάσεων, και μάλιστα ουσιαστικά χωρίς διαβούλευση.