15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καισαριανή: «Καβούρια» έχει στην τσέπη της η Δημοτική Αρχή;

Πρόσφατα

Στα «χέρια» του ergasianet.gr, έφτασε καταγγελία – αναφορά εργαζομένου του Δήμου Καισαριανής προς τη Δημοτική Αρχή Χρήστου Βοσκόπολου, σύμφωνα με την οποία, για να κάνει σωστά τη δουλειά του αλλά και για να προστατευθεί, εξαναγκάστηκε να αγοράσει εργαλείο, πληρώνοντάς το ο ίδιος. Όπως λέει χαρακτηριστικά, το εργαλείο «ήταν αναγκαιότητα προστασίας της υγείας μου κατά την άσκηση των καθηκόντων που μου ανέθεσε η υπηρεσία και ολοκλήρωσα με ασφάλεια. Το ίδιο πρωί κατά την ανάθεση των καθηκόντων μου, είχαν προηγηθεί οι εκκλήσεις μου για παροχή των κατάλληλων εργαλείων αλλά η υπηρεσία εξέφρασε αδυναμία».

Όπως σημειώνει ο ίδιος στην καταγγελία του – αναφορά προς τη Δημοτική Αρχή, προβληματίστηκε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας υπάλληλος δήμου «που θέλει να είναι τυπικός προς εσάς και να κάνει την εργασία του με ασφάλεια, απουσία εργαλείων και Μέσων Ατομικής Προστασίας όπως γάντια, μάσκες, υποδήματα εργασίας κ.λπ.». Τελικά, αναφέρει, αυτοσχεδίασα και αγόρασα το απαιτούμενο εργαλείο για την ασφάλεια μου με δικό μου κόστος για το οποίο δεν έχω καμία αξίωση από την υπηρεσία, που καλά θα κάνει και η υπηρεσία να μην έχει καμία αξίωση από το προσωπικό μου εργαλείο που εξαναγκάστηκα να αγοράσω».

Ο εργαζόμενος, κλείνοντας την καταγγελία και δικαίως αναφέρει: «Αξιώνομαι όμως και αιτούμαι σε εσάς να ορίσετε με σαφήνεια την ενδεδειγμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ένας τυπικός υπάλληλος όταν του αναθέτουν καθήκοντα χωρίς τα απαραίτητα μέσα για την ασφαλή εργασία του. Αξιώνομαι επίσης από τον Σύλλογο (στον οποίο κοινοποιώ το εργασιακό μου πρόβλημα) να τοποθετηθεί με συνέπεια προς όλους για την στάση που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε εργαζόμενος όταν η αποθήκη αρνείται να χορηγήσει τα απαραίτητα για την ασφαλή εργασία προβάλλοντας λόγους όπως: Δεν έχω, τόσα γάντια προβλέπονται, δεν έχουν έρθει ακόμα τα ΜΑΠ κ.λπ.».

Η Δημοτική Αρχή Καισαριανής Βοσκόπουλου ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων δημοτικών αρχών, και προσπαθεί κυριολεκτικά να βγάλει από τη μύγα ξίγκι. Κάθε επίκλησή της σε οικονομικά προβλήματα είναι εκ των προτέρων έωλη, πέραν του ότι είναι υποχρεωμένη να παρέχει και τον εξοπλισμό και τα μέτρα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους. Και είναι έωλη η δικαιολογία για οικονομικά προβλήματα, καθώς, «η νυν Δημοτική Αρχή εξάντλησε τις δυνατότητές της, για πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων – που δεν είναι αναγκαίοι– και υπερδιπλασίασε το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας, απ’ αυτό που επιβαρύνονταν ο δήμος σ’ όλες τις Δημοτικές Αρχές της τελευταίας 20ετίας!», έχει καταγγείλει σχετικά η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής (διάβασε | ΕΑΣ Δ. Καισαριανής: Οι Δημοτικές Αρχές αλλάζουν, τα προβλήματα όμως των εργαζομένων παραμένουν).

Η διασπάθιση χρήματος, όμως, δε σταματά εκεί. Προσφάτως, ενώ μπορούσε η Δημοτική Αρχή Βοσκόπουλου να αναβαθμίσει με μηδαμινό κόστος την ιστοσελίδα του Δήμου Καισαριανής, με το έμπειρο προσωπικό που έχει στο τμήμα Πληροφορικής, αποφάσισε να δώσει 24.800 ευρώ για την ανάθεση, σε κατάλληλο σύμβουλο (!) του έργου για την αναβάθμιση και διαχείριση του περιεχομένου του ιστότοπου. Για τον εργάτη, για εργαλεία και μέτρα προστασίας δεν έχει λεφτά; «Είναι λυπηρό πίσω από ένα αντικείμενο σαν αυτό των Νέων Τεχνολογιών και της Πληροφορικής, πίσω από την πραγματική ανάγκη για παροχή πληροφοριών στους πολίτες και σε μια περίοδο που ο λαός μας δοκιμάζεται από την πανδημία του κοροναϊού, και θα έπρεπε να ενισχυθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας, κάποιοι να συνεχίζουν την πρακτική της σπατάλης και του «μοιράσματος», άσκοπα, του δημοτικού χρήματος! Όταν μάλιστα υπάρχουν πιεστικές ανάγκες σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως είναι η καθαριότητα και το πράσινο, η Δημοτική Αρχή διαθέτει το ποσό αυτό, το οποίο αντιστοιχεί στη μισθοδοσία δύο εργατών σ’ αυτές τις υπηρεσίες, για να μην υπενθυμίσουμε πάλι, ότι το συνολικό κόστος των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων είναι παραπάνω από την πρόσληψη 10 εργατών για την κάλυψη των αναγκών του!», σημείωνε σχετικά η ΕΑΣ (διάβασε | ΕΑΣ Καισαριανής: Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου μπορεί να γίνει από τους εργαζομένους με μηδαμινό κόστος).

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, και δη πολύ πρόσφατο, είναι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας. Η Δημοτική Αρχή Βοσκόπολου εφαρμόζει επιλεκτικά τον ΟΕΥ, που γράφτηκε σε κομματικά γραφεία και ψηφίστηκε εν κρυπτώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και δεν γίνονται αντικείμενο ανοιχτής συζήτησης με τους εργαζόμενους οι όποιες αλλαγές προτίθεται να κάνει. Αποτέλεσμα ο δήμος να μη λειτουργεί με κανόνες, να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή εργοδοτικές παρεμβάσεις, σε βάρος της ισότιμης αντιμετώπισης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι του Δήμου ζητάνε την τοποθέτηση του προσωπικού με βάση τον νέο ΟΕΥ, την αποστολή των φακέλων στο υπηρεσιακό συμβούλιο για την κρίση προϊσταμένων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού του ΝΠΔΔ «Λεωνίδας Μανωλίδης» στο Δήμο, όπως προβλέπεται από τον ΟΕΥ. (ΕΑΣ Καισαριανής: Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, μια πονεμένη ιστορία του Δήμου μας).

Επιπλέον, όπως η δημοτική αρχή Σταμέλου, έτσι και τώρα, η Δημοτική Αρχή Βοσκόπουλου, έκαναν τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)… σκουπιδότοπο, (μόνιμα ογκώδη αντικείμενα, πεταμένα σκουπίδια κτλ.), πράγμα επικίνδυνο για το υπάρχον προσωπικό αλλά και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής (σ.σ.: οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες).

Και ενώ η κατάσταση είναι έτσι με τον ΣΜΑ, συνεχίζεται να μην καταβάλλεται το ανθυγιεινό επίδομα, όπως οφείλει να κάνει και προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αριθμ. Πρωτ.: 21800/26-03-19 και θέμα «Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.4368/2016».

Ο ΣΜΑ τώρα επί Βοσκόπουλου

Αναφέρεται: «Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει το προσωπικό που εργάζεται κατά πλήρες ωράριο και ανεξαρτήτως ειδικότητας στους χώρους […] στους σταθμούς μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων…». Και παρακάτω ότι η ρύθμιση αυτή «…καταλαμβάνει τους εργαζομένους εκείνους, που, ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους, υφίστανται εξ αντικειμένου τις επιβαρυντικές επιπτώσεις της επαφής» με τους χώρους αυτούς. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρεται άλλωστε και στην εγκύκλιο, «εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ειδικότητας, οι οποίοι παρέχουν κατά πλήρες ωράριο την εργασία τους στους επίμαχους χώρους, δικαιούνται το επίδομα του άρθρου 22 του ν.4368/2016», αλλά και στην από 26-3-2019 εγκύκλιο ΥΠΕΣ: «…εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ειδικότητας, οι οποίοι παρέχουν κατά πλήρες ωράριο την εργασία τους στους επίμαχους χώρους, δικαιούνται το επίδομα του άρθρου 22 του ν.4368/2016».

Ο ΣΜΑ πριν επί Σταμέλου

Όσον αφορά, στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής (πλειοψηφία ΔΑΣ/ΠΑΜΕ) που κυριολεκτικά «αφωνεί» ή… παραφωνεί, κάθε προσπάθειά του για… διεκδίκηση και αντίσταση περισσότερο προς την αναξιοπιστία γέρνει, διότι είναι υπόλογο της εργοδοτικής του τακτικής και της ανοχής στην προηγούμενη δημοτική αρχή και έτσι τώρα δυσκολεύεται να κάνει διαφορετικά για τα ίδια πράγματα.

Τι μπορεί να κάνει τώρα, να πείσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, αφού ανέχτηκε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δεν αντιδρούσε όταν καθυστερούσαν επί μήνες η πληρωμή των υπερωριών, δεν εφαρμόζονταν ο ΟΕΥ και δεν γινόταν κρίσεις προϊσταμένων, δικαιολογούσε την αυταρχική συμπεριφορά του προηγούμενου δημάρχου, το συνήθισε και τώρα το θεωρεί ως δεδομένο!

Στο Σωματείο Καισαριανής, η εργοδοτική πλειοψηφία της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ έχει να καλέσει σε συνέλευση τους εργαζόμενους πάνω από δύο χρόνια και, ενώ έληξε η θητεία του στις 17/5/2020, δεν έκανε τον κόπο να συζητήσει με τους εργαζόμενους και να ζητήσει τη γνώμη, αν θα πρέπει να υπάρξει παράταση ή όχι. Αυτοαποκαλείται ταξική, αρεσκόμενη να βλέπει το εαυτό της στον καθρέπτη, αφού νομίζει ότι ταξικό είναι μια απλή ανακοίνωση καταγγελίας του καπιταλισμού και των επιχειρηματικών ομίλων και όχι μια καθημερινή αγωνιστική στάση που κρίνει τους εργοδότες και την κάθε εξουσία με βάση τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων και όχι με το χρώμα που έχουν κράτος και εργοδότες! Τα συμφέροντα μεταξύ εργαζομένων από τη μια και κράτους και εργοδοτών από την άλλη είναι ανταγωνιστικά και ασυμβίβαστα και η πάλη διαρκής και ανειρήνευτη.

Αλήθεια, μετά από τα παραπάνω, πόσο υποκριτική φαίνεται η αναφορά στην ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση στις 3/6 της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την ΚΕΔΕ, και στην κοκορομαχία της με τη ΣΥΝΑΝ, που καλεί να μην υπάρχει «…Καμιά “συμμαχία”, κανένα “κοινό” μέτωπο με το εκμεταλλευτικό κράτος και την εργοδοσία…», όταν ξεχωρίζει την εργοδοσία με βάση το χρώμα και όχι με βάση τα ανταγωνιστικά και ασυμβίβαστα συμφέροντα που από τη φύση και τη θέση τους έχουν!

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καισαριανής, σύντομα, θα κληθούν να κρίνουν την απερχόμενη διοίκηση του Σωματείου και να αναδείξουν καινούργια. Στο πλαίσιο αυτό και πριν από κάθε απόφασή τους, όπως αναφέρεται και σε μια από τις ανακοινώσεις της ΕΑΣ Εργαζομένων Δήμου Καισαιριανής, «θα πρέπει να μετρήσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα μιας εργοδοτικής πλειοψηφίας στο σωματείο, της ΔΑΣ, η οποία ταυτίστηκε με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Μια πλειοψηφία του σωματείου που δικαιολογούσε τα πάντα και τώρα είναι εκτεθειμένη, αδύναμη και ανίκανη να πείσει και να ενώσει την πλειοψηφία των εργαζομένων, για να διεκδικήσει την ισότιμη αντιμετώπισή τους, το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους και να αντισταθεί σε οποιαδήποτε εργοδοτική ή υπηρεσιακή αυθαιρεσία».


Ενδεικτικά, μερικές ακόμη ανακοινώσεις της ΕΑΣ Καισαριανής με τα «πεπραγμένα» της προηγούμενης και νυν Δημοτικής Αρχής αλλά και την εργοδοτική στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις