16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σύλλογος ΓΝ Άρτας: Όλοι και όλες στην απεργία, στις 16 Ιούνη 2020

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Κιλκίς

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι… Κι ενώ συνεχίζουμε μέσα στην πανδημία – παρόλο που προς το παρόν η πρώτη φάση της στη χώρα μας είναι σε ύφεση – η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επανέλθει στην «κανονικότητά της», αν είχε φύγει ποτέ από αυτή!

Μετά το χειροκρότημα και τα λόγια τα μεγάλα, η καθημερινή μας δουλειά στο Νοσοκομείο και στις δομές της πρωτοβάθμιας μας υπενθυμίζει ότι όλα παραμένουν ίδια: μειωμένοι προϋπολογισμοί λειτουργίας, ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων, μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο για να καλυφθούν τα κενά, καμία αύξηση μισθού, καμία συζήτηση για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καμιά μόνιμη πρόσληψη, οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας ( συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επικουρικοί, κοινωφελής εργασία) συνεχίζουν να είναι «στον αέρα» και με τους νέους να είναι και απλήρωτοι, το φάντασμα της επιστροφής στους εργολάβους για τους εργαζόμενους στην σίτιση και στην καθαριότητα είναι πια πραγματικότητα, η Πρωτοβάθμια Υγεία συνεχίζει να υπολειτουργεί και η μεγάλη είσοδος των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι προ των πυλών.

Οι «όρκοι πίστης» της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα υγείας και το χειροκρότημα στους «ήρωες» εργαζόμενους, πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε χειροκρότημα στους «δωρητές» και στον « ιδιωτικό τομέα για τη μεγάλη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Δεν έχουμε δει καμιά αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, δεν έχουμε δει καμιά αύξηση στον προϋπολογισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Δεν έχουμε δει καμιά νέα οργανική θέση στον οργανισμό του Νοσοκομείου, που συνεχίζει να είναι ο ίδιος περικομμένος από το 2012

Έχουν γίνει το τελευταία τρίμηνο περίπου 4.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού συνολικά ( κυρίως στα Νοσοκομεία αναφοράς covid19 και στον ΕΟΔΥ), ανίσχυρες να καλύψουν τα τεράστια κενά, με συμβάσεις που ξεκινούν από 3 και φτάνουν τους 24 μήνες. Καμία μόνιμη πρόσληψη τα τελευταία 3 χρόνια! Ακόμη και για την μισθολογική δαπάνη των προσλήψεων αυτών η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει την κάλυψη της από το ΕΣΠΑ! Ταυτόχρονα οι παλιοί επικουρικοί που εργάζονται στο Νοσοκομείο σε μερικές περιπτώσεις και από το 2013 αδιάλειπτα, παραμένουν ακόμη συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου στην σίτιση και στην καθαριότητα το 2021 επιστρέφουν στον εργολάβο.

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση της κυβέρνησης για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Αντίθετα, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία, συγχέοντας την ασφαλιστική ένταξή μας στα ΒΑΕ με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ παράλληλα επιχειρεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικό κλίμα ανάμεσα σε κατηγορίες συναδέλφων είτε με τη δημιουργία κλάδων είτε με το μοίρασμα χρηματικού μπόνους από ιδιώτες σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Αυτό που αυτή την στιγμή επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να αξιοποιήσει την πανδημία για να επιταχύνει και να διευρύνει τις ιδιωτικοποιήσεις σε νέες υπηρεσίες των μονάδων υγείας. Θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εδραιωθεί και στην συνείδηση των εργαζόμενων και του λαού η «συνεργασία» του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα, τα περίφημα ΣΔΙΤ.

Είναι τυχαίο άραγε ότι για πρώτη φορά στα χρόνια του ΕΣΥ, πέρα από δωρεές σε είδος, δωρητής ανακοινώνει ότι θα δώσει «μπόνους» σε εργαζόμενους του ΕΣΥ που μάλιστα εργάζονται εκεί που ο ίδιος δωρητής σχεδιάζει να παρέχει ή παρέχει ήδη και τον αντίστοιχο εξοπλισμό; Το «μπόνους» είναι το τυράκι. Η φάκα είναι η εκχώρηση των υπηρεσιών, του εξοπλισμού, του εργασιακού καθεστώτος και μέρους της μισθοδοσίας των εργαζομένων στους επιχειρηματίες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στην απεργία της Τρίτης 16 Ιούνη, μετά την μεγάλη μάχη που δώσαμε και δίνουμε, εμείς παλεύουμε για:

  • Αύξηση των δαπανών για την υγεία και των προϋπολογισμών λειτουργίας των Νοσοκομείων
  • Πλήρη κάλυψη των δαπανών υγείας από το κράτος
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας για όλους τους υγειονομικούς. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία δεν επαιτούμε «μπόνους» ευεργετών, ούτε κάνουμε διαχωρισμούς μεταξύ μας στη μεγάλη καθημερινή μάχη της δουλειάς.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Μόνιμες και μαζικές προσλήψεις
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων στους οργανισμούς των δομών για όλους αυτούς τους εργαζόμενους και οργανισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες και των Νοσοκομείων και του λαού για υπηρεσίες υγείας
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και κανένας εργολάβος στην υγεία
  • Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς, οικονομικούς ή άλλους
Την Τρίτη 16/6/2020 απεργούμε και διεκδικούμε
ένα καλύτερο παρόν και μέλλον!
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας
στις 10:30 το πρωί, στην Πλατεία Κιλκίς

Άρτα, 14/6/2020
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις