Το μετέωρο βήμα του τουρισμού στην Ελλάδα | Διακοπές στην μετακορονοϊό εποχή Ευρώπη

Με φόντο το εμβληματικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός το Σάββατο εγκαινίασε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στο φετινό δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας, λέγοντας πως «ο τουρισμός επέστρεψε», καθώς από σήμερα τουρίστες από 30 χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο η πραγματική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων, όπως αποτυπώνεται σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σε όλη τη χώρα, είναι αρχικά αποθαρρυντική.

Με την αβεβαιότητα του αριθμού των πτήσεων από το εξωτερικό και εξαιτίας των επιβεβλημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων πάρα πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα μείνουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η πτώση του τζίρου ενδέχεται να κυμανθεί μεσοσταθμικά κοντά στο 70%.

Μεγάλοι χαμένοι κυρίως οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι, οι μισοί εκ των οποίων αναμένεται να μείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή μέτρα στήριξης.

Κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις παρουσιάζονται σε προορισμούς λιγότερο μαζικούς με μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, όμως και εκεί οι επιχειρηματίες κρατούν στάση αναμονής, ενώ προς το παρόν οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές σε όλη τη χώρα και για τον εσωτερικό τουρισμό.

Μοιάζει με μια μάχη πολύ δύσκολο να κερδηθεί σε ένα αχαρτογράφητο και μεταβαλλόμενο τοπίο, καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει στηθεί πάνω στη μαζικότητα σε μικρούς χώρους, στοιχείο που αντιβαίνει στην τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και δημιουργεί πρόσθετη ανασφάλεια δεδομένης και της έλλειψης μαζικών μοριακών ελέγχων.

ΚΡΗΤΗ: Χαμηλές προσδοκίες, αγωνία για τα κρούσματα

Φαράγγι Σαμαριάς

Ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από σήμερα, αφού δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για το νησί ● Ανησυχία για πιθανή αύξηση κρουσμάτων ● Πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Του ΜΑΡΙΟΥ ΔΙΟΝΕΛΛΗ

Κλειστός μέχρι νεωτέρας παραμένει ο τουρισμός στην Κρήτη, παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες «ανοίγματος» του πρωθυπουργού με ορόσημο τη σημερινή μέρα. Για τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης η Δευτέρα 15 Ιουνίου είναι ακόμα μία μέρα σε συνθήκες πανδημίας, με κλειστά ξενοδοχεία και χαμηλές προσδοκίες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Τυπικά από τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) μπορούμε να ανοίξουμε όλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανοίξει κανείς καθώς είναι δώρον-άδωρο εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις και πρακτικά δεν υπάρχει αντικείμενο λειτουργίας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο οποίος εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και για τον Ιούλιο. Οπως εξηγεί ο ίδιος, εταιρείες με 4 ή 5 ξενοδοχεία στην Κρήτη θα ανοίξουν μόνο το ένα ή τα δύο και θα κινηθούν βλέποντας και κάνοντας».

«Οι προσδοκίες μας είναι χαμηλές και στην ουσία μετατίθενται για τον Αύγουστο», λέει ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων. Τις βασικές χώρες από τις οποίες τροφοδοτείται η Κρήτη (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ρωσία καθώς και τις σκανδιναβικές) δεν πρέπει να τις περιμένουμε πριν από τον Αύγουστο αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επισκεπτών. Μέσα στον Ιούλιο περιμένουμε ίσως κάποιες πτήσεις κυρίως από Γερμανία και από γειτονικές μας χώρες όπως το Ισραήλ», αναφέρει.

Κλειστά παραμένουν και τα μικρά καταλύματα, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» και ο πρόεδρος της Ενωσης «Φιλοξενία», Γιώργος Χριστοδουλάκης. «Το παν είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα αεροδρόμια και να υπάρχουν πτήσεις. Στη δική μου επιχείρηση έχουμε, για παράδειγμα, κρατήσεις για Ιούνιο, κυρίως από την Ολλανδία. Ωστόσο ξέρουμε πως θα ακυρωθούν αφού οι επισκέπτες έρχονται με πτήσεις τσάρτερ και κανένας δεν θα μπει στη διαδικασία να πάει στην Αθήνα και από εκεί να αναζητήσει εσωτερική πτήση για Ηράκλειο», λέει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή ο εσωτερικός τουρισμός δεν φαίνεται να μπορεί να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης (μόλις 5% με 10% της κίνησης των ξενοδοχείων).

Συμβάσεις

Αγωνία για την κατάσταση εκφράζουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αν και ικανοποιήθηκε το βασικό αίτημα του κλάδου, που ήταν η αυτόματη επαναπρόσληψη των περσινών εργαζομένων στα ξενοδοχεία και η ταυτόχρονη αναστολή των συμβάσεων από 1η Ιουνίου. «Υπάρχει ωστόσο σημαντικός αριθμός συναδέλφων που μένουν εκτός της ρύθμισης, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από το πόση πραγματικά θα είναι η κίνηση στα ξενοδοχεία, αλλά και η τήρηση των τοπικών και των κλαδικών συμβάσεων που δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν με πρόσχημα την πανδημία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Την ίδια στιγμή πάντως μεγάλη είναι η ανησυχία για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού από εισερχόμενους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Οι τουριστικοί παράγοντες στην Κρήτη θεωρούν αναπόφευκτη την αύξηση των κρουσμάτων, ελπίζοντας να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις ώστε να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας του νησιού. Ασαφής παραμένει ακόμα ο τρόπος χειρισμού των ύποπτων κρουσμάτων από τα ξενοδοχεία, ενώ πολλά επιμέρους θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως το καθεστώς συνεργασίας των ξενοδοχείων με τους συνεργαζόμενους γιατρούς, η μεταφορά και το κόστος περίθαλψης των ασθενών, αλλά και το τι θα γίνεται αν ένας τουρίστας με εμφανή συμπτώματα αρνείται να εξεταστεί. Σημαντικό, τέλος, είναι το θέμα της επάρκειας των τεστ για μια πιθανή μαζική εμφάνιση κρουσμάτων.

Πάντως η Κρήτη πρωτοπορεί καθώς ήδη τρέχει πρόγραμμα κατάρτισης για τον ιό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου με τη συνεργασία των τουριστικών φορέων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης). Πρόκειται για τετραήμερους κύκλους εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, με εξετάσεις στο τέλος και στόχο να εκπαιδευτούν περίπου 60.000-70.000 εργαζόμενοι.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Εκτιμήσεις για πτώση τζίρου πάνω από 60%

Σαντορίνη, EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη Μύκονο υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων (12.500-15.000) δεν θα βρει δουλειά ● Στη Σαντορίνη τα καταστήματα εστίασης υπολειτουργούν, ενώ μεγάλο μέρος του εποχικού προσωπικού απουσιάζει

Του ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες στις Κυκλάδες με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Αδειες, ήσυχες και ακόμα πιο όμορφες παραλίες, χωρίς ομπρέλες, με κλειστά μπιτσόμπαρα, όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία, σε μια μουδιασμένη κοινωνία που χαρακτηρίζεται από τη στάση αναμονής των επιχειρηματιών και την τεράστια ανασφάλεια των εργαζομένων.

Πτώση τζίρου 90% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε η Μύκονος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με επισκέπτες κυρίως τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών. Ξενοδοχεία, μικρότερα καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια όλα ήταν κλειστά. Σε σύνολο 30 οργανωμένων παραλιών έχουν ανοίξει μόλις τρεις.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, κάποιοι επιχειρηματίες παρασύρθηκαν και στη Μύκονο, όπως όμως ξέφυγε η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Η λογική των προστίμων είναι σε γενικές γραμμές σωστή, οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να ανοίξουν και δεν θα ρισκάρουν τόσο υψηλά πρόστιμα. Διατηρούμε κάποια αισιοδοξία γιατί η Μύκονος είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλα νησιά και ευελπιστούμε να ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό με σημαντική συχνότητα. Δεν μπορούμε να ρίξουμε τις τιμές κατά 40% ή 50% γιατί έτσι θα υποβαθμίσουμε εντελώς το προϊόν μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος Συνδέσμου εστίασης-διασκέδασης Μυκόνου.

Προς το παρόν οι τιμές δεν έχουν πέσει καθόλου σε ξενοδοχεία και εστίαση, όμως επιχειρηματίες του κλάδου ισχυρίζονται πως «οι τιμές στον τουρισμό θυμίζουν χρηματιστήριο και είναι δεδομένο πως θα δείτε τιμές αργότερα μέσα στο καλοκαίρι που δεν θα τις φαντάζεστε». Οι εκτιμήσεις για τη Μύκονο κάνουν λόγο για πτώση τζίρου που θα ξεπεράσει το 60% σε σχέση με πέρσι, ενώ υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων (12.500-15.000) δεν θα βρει δουλειά.

Στην Πάρο η εικόνα είναι ανάλογη. Η Παροικιά είναι σχεδόν έρημη και στο λιμανάκι της Νάουσας δημιουργήθηκε συνωστισμός μόνο για 2-3 νύχτες ξεφαντώματος, ενώ η δημοφιλής σε μαθητές και φοιτητές Πούντα παραμένει κλειστή. Κατά το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αφίχθησαν συνολικά 3.840 επισκέπτες ενώ πέρσι ήταν 16.582.

Πάντως η πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης δεν τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ κάποιοι επιχειρηματίες έλεγαν «μην περιμένετε πολλούς ελέγχους φέτος, δεν θα βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας…»

Στη Σαντορίνη (νούμερο δύο τουριστικός προορισμός παγκοσμίως) των περίπου 3 εκατ. τουριστών, των 35-40 χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό, πάνω από το 60% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξουν. Το νησί, που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο, είναι αναλογικά άδειο, τα καταστήματα εστίασης υπολειτουργούν ενώ μεγάλο μέρος του εποχικού προσωπικού απουσιάζει (το 90% των εργαζομένων είναι εποχικοί, εκ των οποίων το 70% κατάγεται από άλλα μέρη).

«Η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι δραματική. Ζητάμε να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερα ξενοδοχεία, το κράτος να δώσει επίδομα 600 ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί το δυσβάσταχτο κόστος ζωής στο νησί σε όλους όσοι δούλεψαν το 2019, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Εκατοντάδες συνάδελφοί μας που δεν είχαν συμπληρώσει για λίγο τα απαραίτητα ένσημα δεν πήραν καν το κρατικό επίδομα των 800 ευρώ», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Καμζέλας από το Συνδικάτο Επισιτισμού τουρισμού Θήρας. Ανάλογη είναι η εικόνα στη Φολέγανδρο, τη Σίκινο και την Ανάφη, όπου διατηρείται ακόμα η ελπίδα οι απώλειες να είναι κάπως μικρότερες – κυρίως εξαιτίας των μικρότερων ξενοδοχειακών μονάδων.

Δυσοίωνες προβλέψεις και για τα κάμπινγκ

Σαντορίνη, EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από τη Δευτέρα 1/6 έχουν ανοίξει και τα οργανωμένα κάμπινγκ όμως στις Κυκλάδες η εικόνα δεν δείχνει ενθαρρυντική. Στη Σέριφο το κάμπινγκ λειτουργεί κανονικά, με ελάχιστο κόσμο και ίδιες τιμές με πέρσι. Στην Αιγιάλη της Αμοργού το κάμπινγκ θα ανοίξει μετά τις 20 Ιουνίου ελλείψει κίνησης. Σημειώνεται ότι φέτος σε όλα τα κάμπινγκ δεν θα επιτρέπεται η διέλευση, η παραμονή καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων από μη διαμένοντες στις σκηνές και στα καταλύματα.

Στα κοινόχρηστα μπάνια θα επιτρέπεται η είσοδος μειωμένου αριθμού ατόμων (σε ορισμένα μόνο ένα άτομο τη φορά…) ενώ δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους, όπως και η χρήση μαγειρικών σκευών σε κοινόχρηστες κουζίνες.

To χειρότερο όλων είναι, όμως, ότι φέτος σε περιοχές όπως η Νάξος, η Ανάφη και η Σαμοθράκη οι δημοτικές αρχές δείχνουν διάθεση να κυνηγήσουν πολύ εντονότερα το ελεύθερο κάμπινγκ με αφορμή την… πανδημία.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ανεπάρκεια στην υγειονομική ασφάλεια

Χαλκιδική

«Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους 2.000 ξενοδόχους της χώρας. Εμάς τους εργαζόμενους, που είμαστε 650 χιλιάδες, μας έγραψε…» Χρήστος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μια… χαμένη σεζόν αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις εξαγγελίες τόνωσης ηθικού χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία παραμένει στο 13% και ο φόρος διαμονής εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο νεοδημοκράτης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσσιος είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Χαλκιδική, μιας περιοχής που θα δεχθεί ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα των συνεπειών της πανδημίας. Η αγωνία του για το μετέωρο μέλλον της σεζόν διαφαίνεται στην επιστολή που έστειλε η ΠΟΞ προσωπικά στον πρωθυπουργό και σε τρεις συναρμόδιους υπουργούς. Από αυτήν καταδεικνύεται η διαπιστωμένη ανεπάρκεια υγειονομικής διαχείρισης πιθανών περιστατικών κορονοϊού στη Χαλκιδική και ζητείται ένα πιo οργανωμένο σχέδιο για ζητήματα ασφάλειας.

Οι νόμιμες τουριστικές κλίνες στη Χαλκιδική υπολογίζονται σε περίπου 94.000 (50.000 ξενοδοχειακές κλίνες, 40.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, 4.000 θέσεις κάμπινγκ), ενώ κατ’ εκτίμηση τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και παραοικονομίας ανέρχονται σε 6.000 (με μέσο όρο 4 κλινών διαθέτουν συνολικά 24.000 κλίνες). Εκτιμάται ότι από Ιούλιο ώς και Σεπτέμβριο μπορεί να επισκέπτονται τον νομό μέχρι και 1.300.000 τουρίστες. Υπολογίζεται ότι εξ αυτών ποσοστό μέχρι και 3% αναζητά ιατρική βοήθεια (περίπου 40.000 περιστατικά). Περίπου 50% είναι εμπύρετα και από αυτά το 80% αφορά λοιμώξεις αναπνευστικού (16.000 περιστατικά). Με την υπόθεση της 50% πληρότητας των καταλυμάτων φέτος, προκύπτει ότι συνολικά θα χρειαστούν περίπου 8.000 τεστ (90τεστ/μέρα). Εάν προσθέσουμε και τους 500.000 ημεδαπούς που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες, θα απαιτηθούν τις περιόδους αιχμής πολύ περισσότερα από 100 τεστ ανά ημέρα.

Η Χαλκιδική, ο 4ος δημοφιλέστερος προορισμός σε αφίξεις και με τον τουρισμό να αποτελεί σχεδόν το 40% του ΑΕΠ του νομού, έχει μια μεγάλη δυναμική που επιβεβαιώνεται από τις τουριστικές επενδύσεις της τελευταίας 5ετίας. Οι κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική είναι: Γερμανοί (350.000), Αγγλοι (120.000), Ρώσοι (75.000), Πολωνοί (35.000), Ολλανδοί (25.000), Βέλγοι (20.000), Γάλλοι (10.000) ενώ ο οδικός τουρισμός από τις βαλκανικές χώρες υπολογίζεται σε 400.000 ετησίως. Προς το παρόν φέτος έχει λειτουργήσει μόλις ένα 20-30% των ξενοδοχειακών της μονάδων. Κάποια μεγάλα και μεσαία ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο, «όλα είναι στον αέρα. Η ζήτηση, αν και υπάρχει πλέον μια σχετική κινητικότητα από tour operators, παραμένει χαμηλή με μεγάλο ερωτηματικό την κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς, έτσι ώστε από τον Ιούλιο να εκτιμήσουμε την κατάσταση για να δούμε τι μπορεί να σωθεί».

Στην Πιερία

Με περίπου 390 ξενοδοχεία, τα περισσότερα εποχικά, ο νομός Πιερίας αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα με επισκέπτες κυρίως από Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και Ρωσία. Δυστυχώς, και εκεί όμως, φέτος τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, ελάχιστα ξενοδοχεία επαναλειτουργούν κυρίως στην Κατερίνη και στο Λιτόχωρο, ενώ οι εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας είναι πως οι πληρότητες των εποχικών ξενοδοχείων δεν θα ξεπερνούν το 30%.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελληνες ταξιδιώτες λόγω Ολύμπου, αλλά αυτοί δεν ξεπερνούν το 10% της πληρότητας», εξηγεί η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, που δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τη στήριξη της κυβέρνησης: «Ελπίζαμε σε μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6,5%, όπως ήταν πριν από τρία χρόνια. Επίσης, σε κατάργηση του φόρου διαμονής. Αυτά έπρεπε να γίνουν τώρα…».

Απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων

Αν για τους ξενοδόχους τα πράγματα είναι δύσκολα φέτος, για τους εργαζομένους στον τουρισμό η κατάσταση είναι ζοφερή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, Χρήστο Κωνσταντίνου, «από τις 20 Μαρτίου έως σήμερα προσπαθούμε να ζήσουμε με τα 800 ευρώ που μας έδωσαν, όσοι τα πήραμε. Η κυβέρνηση άφησε τους ξενοδόχους ελεύθερους να ανοίξουν όποτε θέλουν, άρα εμάς σε παρατεταμένη ανεργία. Υπό αυτές τις συνθήκες άρχισαν ήδη οι απολύσεις». Στη Θεσσαλονίκη απασχολείται σήμερα το 1/3 των υπαλλήλων, όμως στη Χαλκιδική των εποχικών ξενοδοχείων με τους περίπου 7.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους ήδη δύο μεγάλες μονάδες δεν θα ανοίξουν και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, όπως την περιγράφει ο κ. Κωνσταντίνου:

«Πέρυσι σε μια σεζόν έβγαζε ο εποχικά εργαζόμενος 7-8 χιλιάδες ευρώ. Φέτος, όσοι εργαστούν, πέφτουν σε 2-3 χιλιάδες. Υπάρχει ξενοδοχείο που σε προσλαμβάνει τη Δευτέρα, σε απολύει την Παρασκευή και σε ξαναπαίρνει την άλλη Δευτέρα, για να μην κατοχυρώσεις εργασιακά δικαιώματα και να κόβει μεροκάματα. Είναι σύνηθες αυτό στις καμαριέρες… Λιγότεροι από τους μισούς θα βρουν φέτος δουλειά. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους 2.000 ξενοδόχους της χώρας. Εμάς, που είμαστε 650 χιλιάδες, μας έγραψε…».

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Ελπίδες σε αναμονή, επιχειρηματίες σε απόγνωση

Ρόδος

Θύματα και τα μικρά νησιά που λειτουργούν σαν δορυφόροι της Ρόδου

Του Μ.Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε καθεστώς αναμονής βρίσκονται τα Δωδεκάνησα με τους τουριστικούς φορείς να ελπίζουν σε βελτίωση της εικόνας μετά την «απελευθέρωση» των πτήσεων από επιλεγμένες χώρες την 1η Ιουλίου, με την TUI Γερμανίας να έχει ήδη προγραμματίσει πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Διαγόρας». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου, μέσα στις επόμενες μέρες θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών και οι προθέσεις των περισσότερων χωρών για τα καλοκαιρινά ταξίδια των πολιτών τους.

Μέχρι πριν από μερικές μέρες σχεδόν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα άλλοτε πολυσύχναστα καφέ και τα εστιατόρια στην παλιά πόλη της Ρόδου παρέμεναν κλειστά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξενοδόχος που να γνωρίζει την ακριβή πληρότητα, υπάρχουν μεν κρατήσεις αλλά η πολιτική είναι πολύ ελαστική και γίνονται ακυρώσεις έως και μία μέρα πριν. Οσον αφορά τις μεγάλες «τροφοδότριες» χώρες έχει χαθεί πολύ σημαντικό ποσοστό από την αγορά της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Σκανδιναβίας, με τις ελπίδες να στρέφονται σε Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, τις Βαλτικές Χώρες και την Αυστρία. Εκτιμάται ότι από τους περίπου 17.000 εργαζομένους στον τουρισμό οι μισοί κινδυνεύουν να μείνουν φέτος άνεργοι.

Οι προσπάθειες των τοπικών φορέων

Σημαντική θεωρείται η επανασύσταση του ΠΡΟΤΟΥΡ (Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού), στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, με στόχο την υλοποίηση άμεσων εκστρατειών για την προσέλκυση επισκεπτών. Την Παρασκευή 12 Ιουνίου ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου διοργάνωσε τηλε-ημερίδα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στα Δωδεκάνησα: «Θα υπάρξει στοχευμένη προβολή και διαφήμιση των Δωδεκανήσων ώστε να πεισθούν οι επισκέπτες ότι πρόκειται για έναν ασφαλή προορισμό. Με έμφαση και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ευελπιστούμε να έχουμε επισκέπτες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του ΣΔΞΡ, Γιώργος Ματσίγκος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι πολλά ξενοδοχεία, με πακέτα κυρίως από τη Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσανατολίζονται στο να μην ανοίξουν καθόλου. Ανάλογη εικόνα με εκείνη της Ρόδου αποτυπώνεται σε Κάρπαθο και Κω.

Στους τοπικούς φορείς της Ρόδου εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για την ατυχή υγειονομική κατηγοριοποίηση των νησιών από το υπουργείο Τουρισμού, καθώς το Νοσοκομείο της Ρόδου θεωρείται πλήρως εξοπλισμένο και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Παράλληλα οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας καθώς αφενός δεν έχουν λάβει προκαταβολές για κρατήσεις και προκρατήσεις από τον Φεβρουάριο ώς τον Απρίλιο, που για ορισμένους αποτελούν το 50% των εισπράξεων, ενώ άλλοι έχουν μείνει εκτεθειμένοι σε υποχρεώσεις από το ποσοστό συμμετοχής τους στο περσινό ΕΣΠΑ. Λόγω δε της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Τα μικρότερα νησιά

Μικρότερα νησιά, όπως η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη και το Καστελόριζο, χαρακτηρίζονται «δορυφόροι» της Ρόδου κι έτσι το πρόβλημα μεταφέρεται μοιραία και σ’ αυτά όταν δεν υπάρχουν πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Διαγόρας». Τα συγκεκριμένα διαθέτουν πιστούς επισκέπτες που θα έρθουν έτσι κι αλλιώς και το πρόβλημα φαντάζει λιγότερο δυσεπίλυτο καθώς πρόκειται για νησιά που διαθέτουν 1.000 ή λιγότερες κλίνες. Κάποια τουριστική κίνηση σημειώθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Πάτμο, με τη δημοτική αρχή του νησιού να δηλώνει σχετικά αισιόδοξη για έναν προορισμό που δεν έχει τον πιο μαζικό τουρισμό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: O Ιούλιος θεωρείται χαμένος και ο εφιάλτης των χρεών είναι ήδη ορατός

Βοϊδοκοιλιά

«Τα ξενοδοχεία έχουν μπει σε υγειονομικό πλαίσιο και είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν κανόνες. Τα AirBNB λειτουργούν ανεξέλεγκτα» Δημήτρης Κάραλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Διάλογο με την κυβέρνηση και μέτρα ενίσχυσης ζητούν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων της Μεσσηνίας, ενός από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς. Προβάλλουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας με την Αθήνα και της πρόσβασης σε δομές υγείας, βλέπουν όμως με ανησυχία την κατάσταση των αερομεταφορών και της οικονομίας, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών τους και των καταναλωτών και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Περίπου το 70% των ξενοδοχείων και πολλά καταλύματα της Μεσσηνίας ήταν κλειστά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στα υπόλοιπα, η πληρότητα κινήθηκε στο 60-70% ανάλογα με την περιοχή, ποσοστό ικανοποιητικό για τα δεδομένα. Αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, καθώς ο Ιούλιος θεωρείται χαμένος. Σε μια αγορά που βασίζεται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, προξενεί ανησυχία ο συνδυασμός των κλειστών αεροδρομίων, των μειωμένων πτήσεων, της οικονομικής ύφεσης και του ψυχολογικού παράγοντα. Οι κρατήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς, καθώς υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο όποιος εγχώριος τουρισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις απώλειες. Οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού και καραντίνα, θα λειτουργήσουν τα μισά ξενοδοχεία και ότι θα μειωθεί στο μισό η κίνηση στα καταλύματα. Πρόκειται δηλαδή για χρονιά επιβίωσης, και οι επαγγελματίες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη σεζόν. Οπως σημειώνει ο Αργύρης Κορδοπάτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Καταλυματιών Μεσσηνιακής Μάνης και μέλος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα συντήρησης στην αρχή του επόμενου έτους. «Τότε θα φανεί η μεγάλη ζημιά στην αγορά. Υπάρχει ο φόβος ότι θα ξεκινήσουμε τη χρονιά με μεγάλο χρέος και θα είναι δύσκολο να συντηρήσουμε τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται κυβερνητική μέριμνα και διάλογος. Η λύση δεν είναι να στραφούμε σε δάνεια, τα οποία θα προσθέσουν χρέη στις επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν σε συγκρατημένα έξοδα», σημειώνει. Υπογραμμίζει ότι πολλοί καταλυματίες καταθέτουν τα σήματα του ΕΟΤ και επιλέγουν το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για το κράτος και αύξηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ανησυχία εκφράζει και ο Δημήτρης Κάραλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας. «Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει το δικό της μέρος της ευθύνης. Οι στρεβλώσεις είναι εκτεταμένες και δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να διορθωθούν έγκαιρα. Οι οικονομικές δυνατότητες είναι πάρα πολύ περιορισμένες και μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο με άγνωστη κατάληξη. Η επικοινωνιακή πολιτική των αρμοδίων δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα. H παθογένεια του AirBNB χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Είχαμε ζητήσει εγκαίρως μέτρα. Τα ξενοδοχεία έχουν μπει σε υγειονομικό πλαίσιο και είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν κανόνες. Τα AirBNB λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Θέτουμε θέμα υγείας και ασφάλειας των πελατών και των εργαζομένων. Αν υπάρξει κρούσμα, δημιουργεί σε όλους μας πρόβλημα», επισημαίνει.

ΕΠΤΑΝΗΣΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ: Κλειδί για το καλοκαίρι, το άνοιγμα των πτήσεων

Κέρκυρα

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων και οι αφίξεις είναι το κλειδί του καλοκαιριού για τον τουρισμό και στα Επτάνησα, όπου ο Ιούλιος θα δώσει μια πρώτη εικόνα για το πώς θα προχωρήσει η φετινή τουριστική περίοδος. Τόσο στα νησιά του Ιονίου όσο και στην Ηπειρο, επιμελητήρια, τουριστικοί φορείς και δήμοι, όλοι ευελπιστούν ότι η φετινή χρονιά θα λειτουργήσει ως βάση εκκίνησης για το 2021.

Για την Κέρκυρα των περίπου 90 χιλιάδων κλινών και του 1,3 εκατ. επισκεπτών, οι πλέον καθοριστικές είναι οι αφίξεις από τη Μ. Βρετανία, που αφορούν σχεδόν το 40% του συνόλου. Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας: «Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η αβεβαιότητα. Κρίσιμο στάδιο για να έχουμε εικόνα για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι το άνοιγμα των πτήσεων. Βασικός στόχος φέτος είναι να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία με ασφάλεια και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά».

Άγνωστο τοπίο παραμένει και η κρουαζιέρα, μέχρι να οριστικοποιηθούν τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας με ΠΝΠ, για έναν κλάδο που σε περιπτώσεις όπως της Κέρκυρας ήταν σε μεγάλη άνοδο μέχρι πέρυσι με περίπου 750 χιλιάδες επισκέπτες σε 560 προσεγγίσεις πλοίων.Από την άλλη πλευρά, στην Ηπειρο, που έχει μια σταθερή τουριστική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με μικρότερα βέβαια μεγέθη, το ενδιαφέρον φέτος πέφτει στον οδικό τουρισμό λόγω της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, με απεύθυνση τόσο στον εσωτερικό τουρισμό όσο και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των αγορών του Ισραήλ και της Κύπρου.

Η Ήπειρος έχει αναπτύξει ένα τουριστικό πρόγραμμα «4 εποχών» και περιοχές όπως των Ιωαννίνων, που έχουν επισκέπτες και τη χειμερινή περίοδο, βάζουν ορόσημο τον Σεπτέμβριο για να έχουν μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να κλείσει η χρονιά και να ξεκινήσει η επόμενη. Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τα συνέδρια, που αποτέλεσαν τα προηγούμενα χρόνια μια μεγάλη τονωτική ένεση για τον τουρισμό της περιοχής.

Πηγή: ΕφΣυν


Διακοπές στη μετακορονοϊό εποχή Ευρώπη

Έπειτα από μήνες αγωνίας κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους οι ανυπόμονοι Ευρωπαίοι κατεβάζουν από το πατάρι τις βαλίτσες τους, τα αντηλιακά και τις σαγιονάρες τους και τολμούν να σχεδιάσουν τις θερινές διακοπές τους στην εποχή μετά τον κορονοϊό.

Με τους περιορισμούς να αίρονται σταδιακά και την τουριστική βιομηχανία να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, η ΕΕ ανοίγει σήμερα και πάλι τα εσωτερικά της σύνορα.

Αλλά ακόμη και αν τα ταξίδια εντός του μεγαλύτερου τμήματος της ΕΕ επιτρέπονται, πολλοί Ευρωπαίοι αναμένεται να παραμείνουν φέτος στις χώρες τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Από την Ισπανία και την Ιταλία, ως τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Βρετανία η εικόνα του τι μπορεί να περιμένουν οι παραθεριστές που αναζητούν τον ήλιο, την θάλασσα ή τα πολιτιστικά αξιοθέατα παραμένει πολύ συγκεχυμένη.

Στη Γαλλία, τον υπ΄ άριθμόν ένα παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι οι Γάλλοι θα παραμείνουν στην χώρα τους για τις διακοπές τους, ώστε να συμβάλλουν στην ενίσχυση του σημαντικού τουριστικού τομέα.

Για να περάσει το μήνυμα και να υπενθυμίσει στους Γάλλους τις επιλογές που έχουν για διακοπές στην πατρίδα τους, το Παρίσι πρόκειται να ξεκινήσει την εκστρατεία #CetetejevisitelaFrance (αυτό το καλοκαίρι επισκέπτομαι την Γαλλία).

Πολλοί έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτήν την έκκληση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής ένωσης Entreprises du Voyage, η οποία εκπροσωπεί τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, μόλις 20% των θερινών κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων αφορά ταξίδια στο εξωτερικό, σε σχέση με 66% που συνηθίζεται.

Με μόλις κάτι περισσότερο από 90 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό τον περασμένο χρόνο η Γαλλία ξεκίνησε από σήμερα την επανέναρξη των ταξιδίων χωρίς την υποχρεωτική καραντίνα εντός της ΕΕ.

Αλλά το Παρίσι λέει ότι θα εφαρμόσει ανάλογα μέτρα αν άλλες χώρες επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα για τους γάλλους πολίτες.

Το Παρίσι, η πόλη με τους περισσότερους επισκέπτες πανευρωπαϊκά, έχει αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται στην κανονικότητα με τα καφέ που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους να είναι και πάλι ανοιχτά.

Ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει και πάλι στις 25 Ιουνίου παρότι θα υπάρχει όριο στον αριθμό των επισκεπτών, οι οποίοι στην αρχή θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τις σκάλες, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Στο Λούβρο, η αινιγματική Μόνα Λίζα και άλλα έργα τέχνης θα εκτίθενται και πάλι για το κοινό από τις 6 Ιουλίου.

Πώς λέγεται η φιέστα στα γερμανικά;

Τα σύνορα της Ισπανίας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα καθώς η χώρα βρίσκεται στα τελευταία στάδια της άρσης ενός από τα αυστηρότερα lockdowns στον κόσμο–παρότι οι γερμανοί τουρίστες θα επιτρέπεται να επισκέπτονται τις Βαλεαρίδες Νήσους στο πλαίσιο ενός πιλοτικού σχεδίου.

Επομένως, για μερικές ακόμη εβδομάδες οι Ισπανοί θα απολαμβάνουν μόνο οι ίδιοι τα τουριστικά τους αξιοθέατα.

Αλλά από την 1η Ιουλίου μνημεία –όπως το διάσημο έργο του Γκαουντί, η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, ή το ανάκτορο Αλάμπρα στην Γρανάδα– θα ανοίξουν και πάλι για τους ξένους τουρίστες.

Η Μαδρίτη έχει θέσει ως στόχο αυτή την ημερομηνία για το άνοιγμα των συνόρων της, την επανέναρξη του τουρισμού από το εξωτερικό καθώς και την κατάργηση της καραντίνας για τις αφίξεις.

Με τον τουρισμό να αναλογεί στο 12% του ΑΕΠ είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος το καλοκαίρι στην Ισπανία χωρίς τους ξένους τουρίστες.

Οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές σε δημόσιους και σε κλειστούς χώρους μέχρι να καταπολεμηθεί ο ιός, έχουν προειδοποιήσει οι αρχές.

Παράλληλα όμως η έντονη νυχτερινή ζωή στην Ίμπιζα ενισχύεται.

Οι ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσοι, που περιλαμβάνουν την Μαγιόρκα και την Μινόρκα, θα επιτρέπεται να δεχτούν σχεδόν 11.000 γερμανούς τουρίστες στο δεύτερο μισό του Ιουνίου με βάση του πιλοτικό σχέδιο.

Οι επισκέπτες θα θερμομετρούνται κατά την άφιξή τους με βάση το σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόζεται σύμφωνα με «αυστηρούς υγειονομικούς κανονισμούς», όπως έχει ανακοινώσει η περιοχή.

Καλωσήλθατε στην…καραντίνα

Η Βρετανία δεν επηρεάζεται σημαντικά μετά το σημερινό άνοιγμα καθώς δεν είχε έτσι κι αλλιώς κλείσει τα σύνορά της.

Ωστόσο, έχει επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό, περιλαμβανομένων βρετανών υπηκόων, για να αποφύγει την είσοδο εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή πιθανόν να πλήξει τον τουρισμό από το εξωτερικό, με το Μπιγκ Μπεν, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και άλλα τουριστικά αξιοθέατα να είναι απίθανο να συγκεντρώσουν πλήθη ξένων τουριστών, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες που θα φθάνουν από το εξωτερικό θα υποχρεούνται να απομονώνονται για δύο εβδομάδες.

Από την άλλη, για να μπορέσουν οι Βρετανοί να καταφύγουν σε πιο ζεστά κλίματα, η κυβέρνηση Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας «αερογέφυρας» με χώρες που έχουν λίγα κρούσματα.

Το σχέδιο προβλέπει διμερείς συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες αλλά θα παρακάμπτει την υποχρεωτική καραντίνα.

Αλλά ακόμη και χωρίς το αμφιλεγόμενο μέτρο τα ταξίδια στη Βρετανία παραμένουν δύσκολα καθώς οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και οι ενοικιάσεις απαγορεύονται εκτός αν είναι για επαγγελματικούς λόγους.

Κλειστά παραμένουν άλλωστε και τα εστιατόρια και τα τουριστικά αξιοθέατα.

Διακοπές α λα ιταλικά

Benvenuti in Italia! Καλωσήλθατε, δηλαδή, στην Ιταλία. Την πρώτη χώρα της Ευρώπης που επλήγη σφόδρα από τον κορονοϊό.

Τρεις μήνες αφότου εισήλθε σε lockdown, αλλά ανυπομονώντας να αλλάξει σελίδα και να αναζωογονήσει τον τουριστικό τομέα, η Ιταλία άνοιξε τις πόρτες της για τους τουρίστες από την Ευρώπη στις 3 Ιουνίου.

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα διάσημα ιστορικά μνημεία και χώροι της δέχονται επισκέπτες από τον Μάιο, περιλαμβανομένης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και του Κολοσσαίου στη Ρώμη.

Αλλά όπως και τα κανάλια της Βενετίας όπου οι γονδολιέρηδες αναμένουν πελάτες, τα μνημεία προς το παρόν δέχονται ελάχιστους επισκέπτες και αυτοί είναι κυρίως Ιταλοί.

Με τον τουρισμό να αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας οι αρχές θέλουν πολύ να διαφημίσουν τις «διακοπές α λα ιταλικά».

Μολαταύτα, οι ξένοι τουρίστες, με το παγωτό στο χέρι που περιφέρονται στους δρόμους της Ρώμης απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα, παραμένουν σπάνιο θέαμα.

Η Ελβετία και η Αυστρία συμφώνησαν μόλις τις προηγούμενες ημέρες να ανοίξουν και πάλι τα σύνορά τους με την βόρεια Ιταλία, μια σημαντική κίνηση λόγω του αλπικού περάσματος Μπρένερ στο αυστριακο-ιταλικό σύνορο, το οποίο αποτελεί σημαντικό κόμβο ανάμεσα στη βόρεια και στη νότια Ευρώπη, κυρίως για γερμανούς τουρίστες.

Πηγή: ΑΜΠΕ