10.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»: Συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα

ΜΕΤΑ: Για εμάς, όπως για και τους εργάτες της, η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, είναι βιώσιμη και έχει τις δυνατότητες να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ, λοιπόν...

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», «Ο νόμος της κυβέρνησης να καταργηθεί, ο ορυκτός μας πλούτος δεν θα ξεπουληθεί» από τα κύρια συνθήματα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των αλληλέγγυων εργαζομένων, εργατικών κέντρων, σωματείων και τοπικής κοινωνίας

Εργάτες της ΛΑΡΚΟ μαζί με τις οικογένειές τους από τη Λάρυμνα και τα γύρω χωριά, τα Ψαχνά Ευβοίας και την περιοχή των μεταλλείων στον Αϊ Γιάννη Βοιωτίας, με συλλαλητήριο στις 11 το πρωί,  από το Σύνταγμα, έδωσαν, για άλλη μια φορά, αγωνιστική απάντηση, ενωμένοι, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, του ειδικού εκκαθαριστή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, που οδηγούν την εταιρεία στη διάλυση και τους ίδιους στην ανεργία. Οι εργάτες είχαν φτάσει νωρίτερα, στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια, από όπου ξεκίνησαν με πορεία προς το Σύνταγμα, όπου τους περίμεναν συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Μηνύματα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ απέστειλαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία από όλη την χώρα. Επίσης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παρέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή.

Μαζί τους, συνεχίζοντας την έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον αγώνα που δίνουν εδώ και έξι μήνες, και αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, με επικεφαλής τους Γρηγόρη Καλομοίρη, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, και Κατερίνα Ρούμπου, συνδικαλίστρια, εργαζόμενη στην ΕΑΒ.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ergasianet.gr, μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, ο Γρηγόρης Καλομοίρης:

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και με τη φυσική μας παρουσία στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και στο δίκαιο αγώνα τους.

»Αγώνα που στοχεύει στο να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να καταργηθούν τα εργασιακά κάτεργα με τις εργολαβίες, να καταργηθεί ο νόμος της ειδικής εκκαθάρισης της εταιρείας και να επανέλθουν όλες οι παράνομες και εξοντωτικές περικοπές που έγιναν στους μισθούς από τον ειδικό εκκαθαριστή, όπως επίσης και να επανέλθει η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ στις πραγματικές της δυνατότητες, καθώς σήμερα -στο πλαίσιο της σταδιακής απαξίωσης της εταιρείας- είναι μειωμένες κατά 20%.

»Η ΛΑΡΚΟ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε επιβιώνει και λειτουργεί όταν παράγει και πουλάει το ασυναγώνιστης ποιότητας προϊόν της στους πελάτες της. Με το οργανωμένο σχέδιο της σταδιακής απαξίωσής της, κι από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και από την προηγούμενη, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται να στραγγαλιστεί οικονομικά η εταιρεία, να βρεθεί σε αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα θα είναι το ξεπούλημά της στο κεφάλαιο αντί πινακίου φακής, χωρίς τους εργάτες της. Ήδη, με αυτά που κάνουν, αδυνατεί πλέον να πληρώνει έγκαιρα τους εργαζόμενούς της, τους προμηθευτές της και γενικά όλες τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να οδηγείται εσκεμμένως σε συρρίκνωση, μαρασμό και στο τέλος, όπως προανέφερα, ξεπούλημα.

»Δε θα το αφήσουμε να περάσει αυτό. Για εμάς, όπως για και τους εργάτες της, η ΛΑΡΚΟ είναι βιώσιμη και έχει τις δυνατότητες να διασφαλίσει την εργασία στους 1200 εργαζομένους της. Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ αφορά σε όλη την κοινωνία, που πρέπει μαζί μας να παλέψει για να μην ξεπουληθούν όχι μόνον η ΛΑΡΚΟ αλλά και άλλα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Μην ξεχνάμε ότι ξεπουλάνε και το νερό που πίνουμε, την ΕΥΔΑΠ δηλαδή μαζί με όλο το δίκτυό της, το οποίο πληρώνει αδρά ο φορολογούμενος πολίτης.

Είναι χαρακτηριστικό, όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, πως από την απαξίωσή της και το ξεπούλημά της δεν επηρεάζονται μόνον οι 1.200 εργαζομένοι της, αλλά και περίπου 20.000 οικογένειες στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την επιχείρηση».

Μαζί τους, επίσης, μικροεπαγγελματίες, αγρότες και κάτοικοι των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία και οι οποίοι βλέπουν ότι μαζί με τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ θα καταστραφούν και οι ίδιο, εργαζόμενοι άλλων κλάδων και επιχειρήσεων από διάφορες περιοχές της Στερεάς, εκπρόσωποι συνδικάτων και Εργατικών Κέντρων της περιοχής, νέοι, γυναίκες αλλά και συνταξιούχοι, αρκετοί από τους οποίους πρώην εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τη σημασία της λειτουργίας της για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αλλά και για τους πέντε νομούς της χώρας (Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά, Κοζάνη τα ορυχεία, Λάρυμνα το εργοστάσιο) που λειτουργούν εργοστάσια και ορυχεία της παρουσίασε ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. «Δεν ξεχνάμε τους 80 νεκρούς μας», είπε αναφερόμενος στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. «Υψώνουμε τις γροθιές μας και λέμε όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, Να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης, να καταργηθούν τα αντεργατικά μέτρα της ειδικής διαχείρισης, θέλουμε εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τόνισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της επιχείρησης. «Αυτά που βιώνουμε στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής με αυτά που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους. Μας θέλουν σκλάβους για να έχουνε ακόμη περισσότερα κέρδη. Άλλο δρόμο δεν έχουμε, ή εμείς ή αυτοί. Θα συγκρουστούμε μέχρι το τέλος», είπε ο Παναγιώτης Πολίτης, αντιπρόεδρος του ΕΚ Λαμίας, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΜ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. Για «τροπολογία της κυβέρνησης που στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία και τη συκοφαντική επίθεση στους εργαζόμενους» έκανε λόγο ο Ξενοφώντας Αγγελέτος από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Εύβοιας. «Η απαξιωτική εικόνα της ΛΑΡΚΟ που προβάλλεται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της είναι στοχευμένη για το ξεπούλημα της», σημείωσε ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία Άη Γιάννη.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συναυλία που οργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Νατάσα Μποφίλιου, η Σταυρούλα Μανωλοπούλου, ο Δημήτρης Κανέλλος, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, και οι μουσικοί Ζαχαρίας Γερασκλής, Δημήτρης Γιαννούχος, Πάνος Τσίτσικας, Φίλιππος Παχνιστής και Λευτέρης Κουάντας.

Παρόμοια Άρθρα