10.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Γεωργιάδης: Το ν/σ για τις μικροκροπιστώσεις «αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο»

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η θέση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, το οποίο, με βάση τους ισχυρισμούς του υπουργείου Οικονομικών, παρέχει ευκολότερη στήριξη αλλά και πρόσβαση για να συνάψουν δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, που θα χορηγούνται χωρίς προσημείωση, πολύ μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, εργαζόμενοι υπό εκπαίδευση και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, λοιπόν, μετά τους πανηγυρισμούς του για το ΦΕΚ και τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, μίλησε το Σάββατο το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και αφού είπε πως «ο προκάτοχος μου, Γιάννης Δραγασάκης, είχε ξεκινήσει την σύνταξη ενός νομοσχεδίου αλλά είχε μείνει σοβαρή εκκρεμότητα για το μοντέλο εποπτείας της αγοράς. Είχαμε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας, και χθες, Παρασκευή, υπογράψαμε το νομοσχέδιο με τον Χρήστο Σταϊκούρα», τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ιδρύονται εταιρείες που θα δανείζουν τους υποψηφίους δανειολήπτες από το μετοχικό τους το κεφάλαιο, τα χρήματα δεν είναι από καταθέσεις, αλλά από χρήματα του ιδιώτη επιχειρηματία, και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν τραπεζικά κριτήρια», πως «υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες για τέτοιου είδους ιδρύματα, θα υπάρξει πολύ ανταγωνιστική αγορά», αλλά και ότι «ο θεσμός αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο, πολύ λογικότερα επιτόκια και καθαρές συναλλαγές. Έτσι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Ο τόκος θα είναι σε λογικά επίπεδα και θα είναι ελεγχόμενος από το κράτος».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο Βουλή, το νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το νομοσχέδιο είναι βασισμένο στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων», ισχυρίζεται το ΥΠΟΙΚ.

Κάτι παρόμοιο αναφέρεται και στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου: «Έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριοποίησης καθώς ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση τους στον τραπεζικό δανεισμό. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει βασιστεί στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για την Παροχή Μικροπιστώσεων (ECoCG) και παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ».

Έτσι, ισχυρίζεται εκ νέου στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, θα περιοριστεί η παραοικονομία και θα προωθηθεί η υγιής επιχειρηματική κουλτούρα».

Με βάση το νομοσχέδιο, προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

– οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,

– τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,

– τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,

– τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και

– τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, «θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού. Επίσης, υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών».

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων «μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση για τη συμμόρφωσή τους με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων».

Όλα τα παραπάνω, ευαγγελίζεται και πάλι το ΥΠΟΙΚ, «θα συμβάλουν στον γενικότερο στόχο της ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη κρίση του κορονοϊού, και στην υποστήριξη της ανάπτυξης και της ανάκαμψης».

Παρόμοια Άρθρα