Βόλος: Επεισόδια και προσαγωγές στο τέλος του συλλαλητηρίου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ – LAFARGE

Πηγή φωτογραφίας: magnesianews.gr

Επεισόδια, στην Αγριά του Βόλου, μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ΜΑΤ, που ήταν παρατεταγμένα έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΑΓΕΤ-LAFARGE και το φυλούσαν, σημειώθηκαν το Σάββατο, λίγο πριν από τις 8 το απόγευμα, μετά τη λήξη της πορείας που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου.

Πηγή φωτογραφίας: magnesianews.gr
Πηγή φωτογραφίας: e-thessalia.gr

Στα επεισόδια, όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η αστυνομία πέταξε χημικά, δακρυγόνα και φωτοβολίδες κρότου – λάμψης για να απωθήσει τους διαδηλωτές από το εργοστάσιο. Λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών από τα ΜΑΤ υπήρξαν λιποθυμίες, με αποτέλεσμα να κληθεί το ΕΚΑΒ και να τους μεταφέρει στο Νοσοκομείο Βόλου. Η αστυνομία, τέλος, προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές.

Σύμφωνα με το ThePressProject: Η αστυνομία εμφανίστηκε να δέχεται να γίνει διαπραγμάτευση, ώστε να απομακρυνθούν οι εγκλωβισμένοι, και μάλιστα τα ΜΑΤ διαβεβαίωσαν ότι δεν θα παρέμβουν, αλλά ενώ οι δύο εκπρόσωποι των διαδηλωτών βάδισαν προς το μέρος της αστυνομίας, ο ένας συνελήφθη και, όπως καταγγέλει συνάδελφος δημοσιογράφος, την ίδια στιγμή, άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο με συμβατική πινακίδα ΒΟΝ 1152, συνέλαβαν ξυλοκοπώντας τους άλλους δύο. Αυτή τη στιγμή (22:00 του Σαββάτου) όσοι έχουν συλληφθεί έχουν μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Ήδη συγκεντρώνονται έξω από τη Διεύθυνση πολίτες που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μετά τα επεισόδια δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Βόλου, και οι αρχές υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκαν από διαδηλωτές.

Πηγή φωτογραφίας: e-thessalia.gr
Πηγή φωτογραφίας: e-thessalia.gr

Είχε προηγηθεί συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε από συλλογικότητες, έξω από το Νοσοκομείο Βόλου, από όπου με πορεία οι διαδηλωτές κατέληξαν στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Το συλλαλητήριο έγινε με φόντο την εν μέσω καραντίνας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, το οποίο στις 11 Μαΐου 2020 ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής SRF, που αποτελεί το μείγμα σκουπιδιών που θα δίνεται ως καύσιμο στη Lafarge.

Πηγή φωτογραφίας: magnesianews.gr
Πηγή φωτογραφίας: magnesianews.gr

Το Σάββατο «ο λαός του Βόλου παίρνει θέση, οι Μηχανικοί της πόλης παίρνουν θέση. Σηκωνόμαστε από τα γραφεία και παίρνουμε τον δρόμο της λογικής και της επιστήμης. Αυτής της επιστήμης που υπηρετεί τον άνθρωπο κι όχι το κεφάλαιο. ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία. ΟΧΙ στη δημιουργία εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου. ΝΑΙ σε μια πόλη που υπηρετεί τον άνθρωπο κι όχι τα οχήματα και τους βιομήχανους. ΝΑΙ στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων μας», ανέφερε στο κάλεσμά της για το συλλαλητήριο η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας.

Πηγή φωτογραφίας: e-thessalia.gr

«Αυτή η διαμαρτυρία και ο συνεχής αγώνας των πολιτών πρέπει να σταματήσει την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και την πρόθεση του Δήμου Βόλου να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 42 εκατομμυρίων ευρώ που θα δεματοποιεί τα σκουπίδια μας σε μπάλες SRF και θα τα στέλνει στην τσιμεντοβιομηχανία για καύση με το αστείο σύνθημα “Τα δικά μας σκουπίδια είναι καλύτερα”… Παλεύουμε για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας. Δεν αφήνουμε τους άλλους να αποφασίσουν για εμάς. Παίρνουμε μέρος στις αποφάσεις και σε όλες τις δράσεις. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε… Θα είμαστε όλοι εκεί διότι διακυβεύεται η δημόσια υγεία. Από τη μία πλευρά είναι πολίτες και η υγεία τους και από την άλλη όσοι έχουν συμφέρον οικονομικό ή πολιτικό και τάσσονται υπέρ της καύσης. Εσύ με ποιο μέρος θα ταχθείς;», σημείωνε στο σχετικό της κάλεσμα η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ελευθερίας.