15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κικίλιας, Θεοχάρης: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό και την ενίσχυση των νησιών

Πρόσφατα

Το σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας, ελέω τουρισμού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα δηλαδή, ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι διαμορφωμένα σε τρεις άξονες και προβλέπουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας, την ενίσχυση αεροδιακομιδών καθώς και τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

  • Έχουν δεσμευθεί 446 απλές κλίνες Covid-19 και 18 κλίνες ΜΕΘ, ενώ έχουν ήδη προσληφθεί 687 υγειονομικοί (72 γιατροί και 615 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό).
  • Ακόμη αν υπάρχει ανάγκη θα συμβάλλουν και συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί και συμβάσεις με έως 600 ακόμη γιατρούς.
  • Τα Κέντρα Υγείας και οι δομές σε όλα τα νησιά έχουν εξοπλιστεί και λειτουργούν 24 ώρες/24ωρο, ενώ ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.
  • Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διασύνδεση κεντρικών νοσοκομείων με δομές στα νησιά όπως για παράδειγμα τη διασύνδεση του Τζάνειου Νοσοκομείου με Σάμο, Σαντορίνη και Τήνο.
  • Οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση, ενώ οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ.
  • Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, αυτή θα γίνεται με παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο κι έπειτα ανάλυση κ.λπ.
  • Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’ αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά, για αυτό και θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing), ενδεικτικά μεταφορά δύο αναλυτών με μεγάλες δυνατότητες τη Δευτέρα σε Σύρο και Ρόδο.
  • Υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για αεροδιακομιδή ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια περισσότερων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης:

  • Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης. 14 μέρες καραντίνας αν βρεθεί θετικός ο ταξιδιώτης.
  • Από 15 Ιούνη, αίρεται η απαγόρευση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για πτήσεις από Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία. Από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μόνο για essential travel, ενώ αντίθετα διατηρείται η απαγόρευση πτήσεων από Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία.
  • Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, όμως διατηρείται η απαγόρευση από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Στις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, ενώ επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
  • Στις χερσαίες αφίξεις κλειστά παραμένουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία (εκτός από τις απαραίτητες επαγγελματικές μετακινήσεις), ενώ είναι ανοικτά με Βουλγαρία, από την οποία αναμένεται και ένα πρώτο κύμα τουριστών.
  • Από 1η Ιούλη, επιτρέπονται οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά, και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα. Επίσης επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
  • Θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις

ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις