Και νέο εργατικό ατύχημα στο Δήμο Βύρωνα, με θύμα εργάτη τετραμηνίτη συμβασιούχο

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα

ergates-kathariotita-4
Φωτογραφία αρχείου

Την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2020 κατά την διάρκεια περισυλλογής ογκωδών απορριμμάτων εργάτης του Δήμου Βύρωνα, τραυματίστηκε άσχημα. Έπαθε κάταγμα στο Ταρσό του ποδιού του εξαιτίας της πτώσης ογκώδους αντικείμενου.

Άμεσα συνάδελφοι τον μετέφεραν στο κέντρο υγείας Βύρωνα και στη συνεχεία στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου οι ιατροί του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και του έδωσαν αναρρωτική άδεια.

Ο συγκεκριμένος συνάδελφος, είναι συμβασιούχος με σύμβαση τετράμηνης διάρκειας. Η Δημοτική αρχή και ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες- που είναι πάντα πρόθυμοι- έκριναν ότι μπορεί να κάνει τα πάντα σαν να είναι «Μπαλαντέρ» και του ανέθεσαν να εργαστεί σε ανοικτό φορτηγό αυτοκίνητο για την περισυλλογή ογκώδη απορριμμάτων (σαβούρα). Χωρίς καμία εκμάθηση, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας.

Ευχόμαστε στο συνάδελφο γρήγορη ανάρρωση.

Δεν είναι πρώτη φορά που εργαζόμενος-η στον Δήμο Βύρωνα είναι θύμα εργατικού ατυχήματος. Αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια όλο και ποιο συχνά και αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, την έλλειψη μέτρων προστασίας, στο ότι δεν γίνεται καμία εκμάθηση για το αντικείμενο εργασίας, την εντατικοποίηση που υπάρχει στην υπηρεσία αυτή. Όλα αυτά συμβάλουν να προκαλούνται τα ατυχήματα.

Η δημοτική αρχή επιδιώκει να καλύψει την έλλειψη προσωπικού, πιέζοντας τους εργαζόμενους και εντατικοποιώντας την εργασία. Αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν να μην έχουν κανένα δικαίωμα και τους μεταφέρει από υπηρεσία σε υπηρεσία, αναθέτοντας διαφορετικά καθήκοντα, πολλές φορές και άσχετα με την ειδικότητα τους, χωρίς να έχουν γνώση για το αντικείμενο. Η πρακτική της κινείται στην λογική… εργάτης-τρια είσαι, θα σε βάλουμε να κανείς τα πάντα.

Όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει και στο ΣΕΠΕ, ο Δήμος Βύρωνα έχει να δώσει μέσα ατομικής προστασίας από το 2018 στους εργαζόμενους και όλοι οι αρμόδιοι και τα συναρμόδια υπουργεία παρά τις καταγγελίες του Σωματείου κάνουν τα στραβά μάτια και τις πλάτες στη δημοτική αρχή, η οποία παραβιάζει την εργατική νομοθεσία κατ εξακολούθηση.

Καλούμε το ΣΕΠΕ επιτέλους να παρέμβει και να διερευνήσει στο Δήμο Βύρωνα εάν τηρείται η εργατική νομοθεσία, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εάν παρέχονται τα ΜΑΠ όπως ο νόμος προβλέπει. Αλλά όπως λέει ο λαός μας «κόρακας κορακιού μάτι δεν βγάζει».

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας, για τις ζωές μας κόντρα στον… καιρό που φυσάει κόντρα.

Η ελπίδα για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ασφαλή εργασία χωρίς εργατικά ατυχήματα και τραυματισμούς, για μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό συνεχίζεται, εναντία στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης και δημοτικής αρχής.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Από την πλευρά τους, το ΜΕΤΑ και το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εύχονται ταχεία ανάρρωση στο συνάδελφο.

Επιπλέον, θέλουν να επισημάνουν για μια ακόμη φορά πως και το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί στη μαύρη λίστα με τα εργατικά ατυχήματα και εργατικά δυστυχήματα στους εργαζομένους στους ΟΤΑ και αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται, κοστίζοντας ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων, από την εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού από τις μνημονιακές απαγορεύσεις προσλήψεων, την μη εκπαίδευση των εργαζομένων, την μη τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, τη μη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και πολλά άλλα που θεωρούν και η κυβέρνηση της ΝΔ και η πλειονότητα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης είδη πολυτελείας κι εμάς ως αναλώσιμους.

Απέναντι σε αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους καλούμε τους εργαζομένους να απαντήσουμε με αγώνα απαιτώντας επαρκή και διαρκή εκπαίδευση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, αξιοπρεπείς και κατάλληλους χώρους και συνθήκες εργασίας που πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, την χορήγηση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας, την ύπαρξη γιατρών και μηχανικών ασφαλείας.

Να καταστήσουμε σαφές σε κυβέρνηση και αιρετούς πως δεν κάνουμε καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας. Δε μας χαρίστηκαν. Κατακτήθηκαν με σκληρούς και επίπονους αγώνες του εργατικού κινήματος.