21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αντιπεριφεριάρχης Μαγνησίας: Αδικαιολόγητη παρέμβαση και φραγμοί στη δράση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας | ΟΣΥΑΠΕ

Πρόσφατα

Ως πρόσκομμα που πρέπει να εξαφανιστεί, αντιμετωπίζει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας την Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας, που συγκρότησαν οι εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας.

Με αστήρικτες και «κατά παραγγελία» νομικές ερμηνείες δεν αποδέχεται την συγκρότηση της συγκεκριμένης Επιτροπής και δεν αναγνωρίζει τα μέλη της, αντί να αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο όλων των Επιτροπών Υγιεινής & Ασφάλειας, που η σημασία τους αναδείχτηκε τον καιρό της πανδημίας και στους πιο δύσπιστους.

Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υλοποίηση όλου του πλαισίου της υγιεινής ασφάλειας, υπεισέρχεται σε ζητήματα, που αφορούν τους εργαζόμενους και μόνον αυτούς.

Αντί να καθίσει να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων (Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας & Σποράδων και Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας) και να δρομολογήσει λύσεις στα αιτήματά τους, προσπαθεί να βάλει εμπόδια στη δράση και τις διεκδικήσεις τους.

Αντί να έχει εξασφαλίσει όλα τα προβλεπόμενα (ΜΑΠ, εξετάσεις, εμβολιασμούς κλπ) από την ΚΥΑ 43726/2019, που και με σχετικό Εξώδικο απαιτήσαμε, ασχολείται με ζητήματα, που έχουν απαντηθεί…

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι στο άρθρο 7 του ν.3850/2010 αναφέρεται ότι «τα συμβούλια εργαζομένων υποδεικνύουν τα μέλη της Ε.Υ.Α.Ε. από τα μέλη τους. Αν στην επιχείρηση δεν υπάρχουν εκπρόσωποι ή συμβούλια εργαζομένων, που προβλέπονται από νόμο, οι εργαζόμενοι εκλέγουν σε γενική συνέλευση….». Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, που δεν μπορούν να αγνοούνται.

Βέβαια είναι σίγουρο ότι η ίδια αγνοεί την 135 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, όπου στο άρθρο 3 αποτυπώνεται ότι ο όρος «αντιπρόσωπος» των εργαζομένων αφορά τα πρόσωπα που αναγνωρίζονται ότι έχουν αυτή την ιδιότητα από την εθνική νομοθεσία και πρακτική, είτε είναι συνδικαλιστικοί αντιπρόσωποι, δηλαδή αντιπρόσωποι που ορίζονται ή εκλέγονται από τα σωματεία ή τα μέλη των σωματείων είτε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, δηλαδή αντιπρόσωποι που εκλέγονται ελεύθερα από τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Καθώς και ότι έχει κριθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.3 ν.1767/1988 τα συμβούλια εργαζομένων θεωρούνται αντιπρόσωποι των εργαζομένων κατά την έννοια του άρθρου 3 της 135 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας, η δε αναφερόμενη στο άρθρο 12 παρ.4 εξουσία του Συμβουλίου Εργαζομένων να συναποφασίζει με τον εργοδότη για ορισμένα θέματα προϋποθέτει ότι α) δεν λειτουργεί στην επιχείρηση συνδικαλιστική οργάνωση και β) τα θέματα αυτά δεν ρυθμίζονται με (επιχειρησιακή ΣΣΕ) κλπ.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα της κοινοποιήθηκαν και με σχετικό γνωμοδοτικό νομικό σημείωμα η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας επιμένει στα δικά της!!!! και δεν αναγνωρίζει την Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας, που εκτός των άλλων στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείται από εκλεγμένα μέλη και στα συνδικαλιστικά όργανα της περιοχής!!!

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας να πάρει θέση και να σταματήσουν οι όποιες σκοπιμότητες.

Να παρέμβει και να σταματήσει η αδικαιολόγητη αυτή παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας.

Να εξασφαλίσει όλα των αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλισης στους εργαζόμενους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις