ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Καταβολή από το κράτος και του 60% των εργοδοτικών – ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων

Από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, και για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται | Σταϊκούρας: Συν 190 εκατ. ευρώ στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

«Ερχόμαστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το προστατευτικό πλαίσιο για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση που θα ενταχθούν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καλύπτοντας το 60% των εργοδοτικών – ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Ειδικότερα, από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, η Πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών – ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ή και αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους», γνωστοποίησε σε γραπτή του δήλωση, το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Με αυτόν τον τρόπο, ισχυρίζεται ο υπουργός υπουργός Εργασίας, «καθίσταται ελκυστικότερο και ευνοϊκότερο το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Καμία λέξη ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέφθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή και πως αυτό είναι ένα μέτρο που ζητούν πολλοί επιχειρηματικοί φορείς, ώστε να… ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ, καθώς στην αρχική μορφή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το μη μισθολογικό κόστος βάραινε εξ ολοκλήρου τους εργοδότες, οι οποίοι θα έπρεπε να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύπτουν το  σύνολο των εισφορών των εργαζομένων, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Νομοθετική πρωτοβουλία:
Συν 190 εκατ. ευρώ στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Κομισιόν για το πρόγραμμα SURE (σ.σ.: αυτό που φέρνει μειώσεις μισθών, χρόνου εργασίας κτλ.), όπως επίσης και πως «διευρύνουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα».

Και για να καλύψουν… την αβλεψία τους προς το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες, όπως αναφέρει συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών, «με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή». Με βάση τις πληροφορίες, η «νομοθετική πρωτοβουλία» αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

SURE

Στη δήλωση Σταϊκούρα για το πρόγραμμα SURE, δεν διευκρινίζεται το ακριβές ποσό που θα λάβει η χώρα μας. Η κυβερνητική εξαγγελία έκανε λόγο συνολικά για 1,4 δισ. δάνειο από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, το οποίο πάντως δίνεται έναντι εγγυήσεων που προσφέρει η κάθε χώρα. Σε αυτό το ποσό, προστίθενται τα 190 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το σύνολο του ποσού που θα αντιστοιχεί στη δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο πριν από τα μέσα Ιουλίου. Έως τότε το πρόγραμμα θα τρέχει με πόρους του Ελληνικού Δημοσίου.