ΜΕΤΑ Αλίμου: Η πανδημία έφυγε, το σύνδρομο της μόνιμης εργοδοτικής οσφυοκαμψίας ΣΥΝΑΝ – ΔΑΣ παρέμεινε

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων, που έγινε την Τρίτη 9 Ιούνη, στην οποία ΣΥΝΑΝ Αλίμου και ΔΑΣ Αλίμου μετέφεραν -για μια ακόμη φορά- την «πανδημία» του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ενώ η επικεφαλής του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, Αναστασία Παπαχρίστου, έλαβε «φιλική συμβουλή» από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, για να μη μιλά, να μην υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, διότι θα χάσει την εργασία της «με αυτά που κάνει»

Την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. του Συλλόγου. Τα θέματα που έθεσε το Προεδρείο ήταν α) η συμφωνία του Συλλόγου με τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και β) οι καταγγελίες του ΜΕΤΑ Αλίμου και της επικεφαλής του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου Παπαχρίστου Αναστασίας.

Στο πρώτο θέμα, ο Πρόεδρος Γεωργακόπουλος Δημήτρης αποφάνθηκε ότι η συμφωνία Συλλόγου – Εργαζομένων είναι η ίδια όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια και πως είναι δική του πρόταση. Η συμφωνία κατά την προηγούμενη Διοίκηση του Συλλόγου προέβλεπε να εργάζονται πενθήμερο οι εργαζόμενοι και να συμπληρώνουν το εισόδημα τους, όσοι το επιθυμούν, απασχολούμενοι υπερωριακά το Σαββατοκύριακο. Όμως χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση η Διοίκηση αθέτησε μονομερώς τη συμφωνία αναγκάζοντας όλους τους εργαζόμενους να εργαστούν δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα πέραν του πενθήμερου επικαλούμενη αυξημένες ανάγκες και χωρίς να καλέσει τους εκπροσώπους τους σε διάλογο.

Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου έβαλε θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, ότι -σε αυτή την περίπτωση που η συμφωνία καταπατήθηκε μονομερώς και μάλιστα από την πλευρά της Διοίκησης- πρέπει να γίνει Γενική Συνέλευση για να ερωτηθούν οι εργαζόμενοι για τις απόψεις τους και ο Σύλλογος μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που θα τον εξουσιοδοτεί, να διαπραγματευτεί εκ νέου με τη Δημοτική Αρχή ώστε οι ανάγκες της υπηρεσίας να καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα εργασιακά δικαιώματα να παραμένουν στο ακέραιο.

Σε αυτή την πρόταση η ΣΥΝΑΝ Αλίμου ήταν αντίθετη και μαζί της συντάχθηκε η ΔΑΣ Αλίμου και ο συνάδελφος Καπράλος Γιάννης. Υποστήριξαν πως το θέμα έχει συζητηθεί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργακόπουλο Δημήτρη, τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τράκα Νίκο και οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί και συμφωνήσει κατά 99,9% και ο Καπράλος Γιάννης συμφωνούσε λέγοντας πως ο ίδιος δεν παρέστη, ενώ ήταν ενήμερος, αλλά αφού το λέει ο Πρόεδρος το πιστεύει.

«Συμφωνία» που ο Πρόεδρος του Συλλόγου επιβάλλει χωρίς την προηγούμενη συζήτησή της με τους εργαζόμενους και χωρίς την ψήφιση της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θεωρείται ανύπαρκτη και άκυρη. Ο Πρόεδρος δεν είχε επικαιροποιήσει την εξουσιοδότηση που είχε από τους εργαζόμενους και το Διοικητικό Συμβούλιο να διαπραγματευτεί και φυσικά αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει παρουσία και των επτά του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Γεωργακόπουλος Δημήτρης όμως μόνο σκοπό είχε να επιβάλει την βούληση της Δημοτικής Αρχής αφού «ενημέρωνε» τους εργαζόμενους πως αν δεν δεχτούν την τωρινή κατάσταση ως έχει, ο Δήμαρχος θα κάνει χρήση του νόμου για κυλιόμενο πενθήμερο βάζοντας τους έτσι να εργάζονται υποχρεωτικά τα Σαββατοκύριακα ακατάπαυστα και χωρίς ρεπό. Παρέλειψε όμως να ενημερώσει τους εργαζόμενους ποιον εκπροσωπεί με αυτή του τη στάση και ποια είναι η χρησιμότητα του τελικά ως συνδικαλιστής και Πρόεδρος. Πιθανόν διαφεύγει και στον ίδιο και στον συνάδελφο Καπράλο που τον «αφουγκραζόταν» αδιαμαρτύρητα και στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο.

Η πλειοψηφία του Συλλόγου που είναι η ΣΥΝΑΝ Αλίμου πρέπει να σεβαστεί ότι ο Σύλλογος αποτελείται από παρατάξεις και εφόσον έχουν νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους οφείλει να τους ενημερώνει και να συμμετέχουν στις συναντήσεις. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αλίμου δεν είναι μαγαζάκι κανενός και όχημα της φιλοδοξίας κάποιων για προσωπικές επιδιώξεις. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου την ιδιότητα του για να επιβάλλει στους εργαζόμενους τη βούληση της Δημοτικής Αρχής. Ξεχνάει φαίνεται ο συνάδελφος Γεωργακόπουλος και η παράταξή του τον ρόλο τους και ποιον εκπροσωπούν.

Στην κατεύθυνση όμως αυτή κινείται και ο Καπράλος Γιάννης της ΔΑΣ Αλίμου ο οποίος «αφουγκραζόταν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση του τα προβλήματα των συναδέλφων «στο πεζοδρόμιο και στον αγώνα» κατά τη διάρκεια των μέτρων προστασίας κατά του Κοροναϊού αλλά παρόλα αυτά του ξέφυγαν μια ιδιωτικοποίηση περίπου 460.000 ευρώ στην υπηρεσία της Καθαριότητας και η καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων συναδέλφων όπως της Καθαριότητας Εσωτερικών χώρων του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών που παράνομα τοποθετήθηκαν στην οδοσάρωση και ήταν ενήμερος για αυτό.

Η απάντηση του Προέδρου του Συλλόγου και της παράταξής του ήταν «να τους είχαμε να κάθονται;». Το προφανές βέβαια και το λογικό να τοποθετηθούν σε άλλα Δημοτικά κτίρια ως Καθαριότητα Εσωτερικών χώρων ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία τους δεν το σκέφτηκαν. Η Γραμματέας του Συλλόγου Χατζηδάκη Άννα αποφάνθηκε ό,τι η εργαζόμενοι ρωτηθήκαν από την ίδια αν ήθελαν να παραμείνουν στην Οδοσάρωση και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και συμφώνησαν. Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν είχαν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια που προβλέπονται για την ειδικότητα αυτή και τα καθήκοντα τους σύμφωνα με τον νόμο δεν έχουν συνάφεια αλλά αυτό για την συνάδελφο φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα καθώς και ότι καμία τέτοια δικαιοδοσία δεν είχε.. .

Συνδικαλιστικό κατήφορο βλέπει ο συνάδελφος Καπράλος Γιάννης στις καταγγελίες του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, και μάλιστα δίχως τέλος, και το καταγγέλλει, όταν απέναντι στην αυταρχική συμπεριφορά του Δημάρχου Αλίμου και στις αμέτρητες πειθαρχικές διώξεις που έχει εξαπολύσει σε συναδέλφους δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση. Ομοίως δεν του φαίνεται συνδικαλιστικός κατήφορος ο τρόπος που η ΣΥΝΑΝ Αλίμου σφυρίζει αδιάφορα για την ιδιωτικοποίηση, απειλεί τους εργαζόμενους να δεχτούν ότι απέμεινε από την συμφωνία που η Διοίκηση καταπάτησε εις βάρος τους, κάνει τα στραβά μάτια στην καταστρατήγηση του ωραρίου των συναδέλφων από τους Παιδικούς Σταθμούς, το ότι απειλήθηκαν με απόλυση εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων παιδιών μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Ειρωνεία εισέπραξε η επικεφαλής του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου που έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ως μητέρα ανηλίκου από τη ΣΥΝΑΝ Αλίμου που υποστήριξαν ότι καθόταν σπίτι της την ώρα που οι υπόλοιποι εργάζονταν. Και μάλιστα την ώρα που η πλειοψηφία τους έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ευπαθών ομάδων και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι λόγος στοχοποίησης κανενός συναδέλφου. Η υποτιμητική αναφορά επίσης του συναδέλφου Καπράλου στην ανακοίνωση του για την άδεια ειδικού σκοπού δείχνει προφανώς την άποψη που και ο ίδιος είχε για τις συναδέλφους μητέρες ανηλίκων παιδιών που έκαναν χρήση της άδειας αυτής.

Δεν έλειψαν οι επικρίσεις στο Συμβούλιο από τα μέλη της ΣΥΝΑΝ Αλίμου για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς, που μην έχοντας που να αφήσουν τα παιδιά τους τα έφεραν μαζί τους στην υπηρεσία και απειλήθηκαν για αυτό με απόλυση από τη Δημοτική Αρχή. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργακόπουλος Δημήτρης ανέφερε ανάλγητα ότι οι εργαζόμενες στα σουπερμάρκετ δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους και δεν μπορούν οι συνάδελφοι να φέρνουν τα δικά τους στην υπηρεσία. Σαν Πρόεδρος του Συλλόγου βέβαια έπρεπε να γνωρίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται 25 μέρες άδεια με την οποία μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ενώ οι συνάδελφοι των Παιδικών Σταθμών δικαιούνται μόλις δέκα. Και μάλιστα χρεώθηκαν ως εργάσιμες και τις ημέρες του Πάσχα κατά τις οποίες οι Παιδικοί διακόπτουν τη λειτουργία τους. Αυτό όμως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος είναι ένα θέμα που θα το λύσει το Κράτος και όχι ο Σύλλογος. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο συνάδελφος Καπράλος Γιάννης.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως για την καταστρατήγηση του ωραρίου των Παιδαγωγών κατά τη διάρκεια της εποχής των μέτρων κατά του Κοροναϊού, την ευθύνη έφερε η παράταξη του ΜΕΤΑ Αλίμου γιατί «κατήγγειλε την Δημοτική Αρχή και θύμωσε». Πιθανόν να ευθύνεται το ΜΕΤΑ Αλίμου και για όλα όσα αδυνατεί το Προεδρείο του Συλλόγου να λύσει καθώς και για την τρύπα του Όζοντος αν αυτό παρηγορεί τον Πρόεδρο που θέλει να κρατάει τη Δημοτική Αρχή «σε ηρεμία» με όποιο κόστος…

Σαν επιστέγασμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου όπου το Προεδρείο λίγο έως πολύ εγκωμίασε την «αποτελεσματικότητα» του έργου του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κουρτέλης Κώστας δεν παρέλειψε να «ενημερώσει» την επικεφαλής του ΜΕΤΑ Αλίμου ότι θα χάσει την εργασία της «με αυτά που κάνει» επιβεβαιώνοντας τον τίτλο προηγούμενης ανακοίνωσης του ΜΕΤΑ Αλίμου «Αν έχεις τέτοιο Σύλλογο Εργαζομένων τύφλα να έχει η εργοδοσία!»

Στις κούφιες απειλές των συμβιβασμένων απαντάμε για άλλη μια φορά ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου θα συνεχίσει να εκφράζει την αληθινή φωνή των εργαζομένων και θα είναι δίπλα σε όσους αγωνίζονται για αξιοκρατία, διαφάνεια και αξιοπρέπεια. Θα μας βρίσκετε μπροστά σας!


9 Ιουνίου 2020
ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου