Κορονοϊός: Προς τοπικά lockdown και αποκλεισμούς αεροδρομίων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων;

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, όπως ο Δήμος Μύκης στην Ξάνθη, η Λαμία, η Κοζάνη, η Τρίπολη, η Θήβα  (σ.σ.: ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωσε 97 νέα κρούσματα μέσα σε τέσσερις ημέρες, όπως επίσης και ότι αρχίζει ξανά η καθημερινή ενημέρωσή του), σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε νησιά, όπως η Μύκονος, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά:

– στη λήψη νέων μέτρων, κατά βάση τοπικών lockdown, σε επίπεδο δήμων ή νομού,

– και σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς, που αποδεδειγμένα «ανακαλύπτονται» αρκετά κρούσματα κορονοϊού, όπως έγινε και με την πτήση από τη Ντόχα του Κατάρ.

Στο τελευταίο, συντελεί και το γεγονός πως από τα 97 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές, στο Μέγαρο Μαξίμου, επικρατεί η σκέψη να επιβάλλονται μέτρα, ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης και την εξέλιξή της.

Πέτσας

Πάντως, για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, είχε προϊδεάσει, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Φυσικά και υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown», είπε και εξήγησε: «Σκοπός είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα… Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί».

Χαρδαλιάς

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή το περιστατικό της Μυκόνου, όπου επιβλήθηκε λουκέτο και πρόστιμο σε μπαρ, λόγω παραβίασης των μέτρων κατά του κορονοϊού και συγχρωτισμού, είπε: «Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι… Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό».

Σχετικές αναρτήσεις: