«Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος»: σύνθημα για το 29χρονο νεκρό συνάδελφο ηλεκτρολόγο, στο εργοστάσιο «Φέτα Ηπείρου» (Άρτα)

Σε στάση εργασίας, από τις 8πμ.-10μ., προχώρησε τη Δευτέρα 8 Ιούνη, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, με αφορμή το θάνατο του 29χρονου εργάτη – ηλεκτρολόγου, Χρήστου Ζορμπά, την περασμένη Παρασκευή, από ηλεκτροπληξία, στο εργοστάσιο της εταιρείας «Φέτα Ηπείρου», στην Καμπή της Άρτας. Το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο εργοστάσιο, αφού πρώτα συνεργεία του ΕΚ Άρτας έγραψαν συνθήματα στην περιοχή, τα οποία «οδηγούσαν» προς το κεντρικό σύνθημα «Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος», παραπλεύρως της πύλης του εργοστασίου.

Δεκάδες εργάτες από όλους τους κλάδους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, κατακλύζοντας τον χώρο μπροστά από την πύλη, συμβάλλοντας όλοι στην επιτυχία της στάσης εργασίας, σε ένα εργοστάσιο με κατεβασμένους διακόπτες, αλλά και με τους συγκεντρωμένους (εργαζόμενους του εργοστασίου και εκπροσώπους από το σύνολο των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου).

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν και συγγενείς του νεκρού συναδέλφου, που τους συνόδεψε το Εργατικό Κέντρο, για να παραλάβουν τα πράγματα του. Όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, «στο αίτημα τους όμως, να δούνε το χώρο του ατυχήματος, η διοίκηση, όχι μόνο τους αρνήθηκε, αλλά απείλησε να καλέσει και την αστυνομία να μας συλλάβει, όλους. Το θράσος τους δεν έχει όρια, που αντί να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν ενημέρωσαν τους γονείς του παιδιού, για το θάνατο του, δεν μπορούσαν να πούνε, ούτε ποια ώρα σκοτώθηκε, ούτε αν δούλευε κάποιος άλλος δίπλα του. Αυτή η υποτιθέμενη άγνοια που δηλώνουν, η προσχηματική απαγόρευση έστω και ενός συγγενή να επισκεφτεί, το συγκεκριμένο σημείο, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το Εργατικό Κέντρο Άρτας απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου μας από την Επιθεώρηση, και κάθε άλλη αρμόδια αρχή».

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στην Ήπειρο, με αφορμή το εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο και τον τραγικό θανάτου του 29χρονου Χρήστου, σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι «στέκονται στο πλευρό της οικογένειάς του και των συναδέλφων του και εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και αγανάκτηση για τον πρόωρο και άδικο χαμό του» και σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα πως «θα παλέψουμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας, για την διαλεύκανση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος και για την αποκάλυψη των ενόχων. Για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και την εφαρμογή και την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα και για να σταματήσει η εντατικοποίηση και η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων». (εδώ αναλυτικότερα).

«Πρόκειται για ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα στο βωμό του κέρδους, προαναγγελθέν από την εντατικοποίηση, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την ασυδοσία της εργοδοσίας που έχουν αποθρασύνει όλα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις», σημειώνει ανάμεσα στα άλλα το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων & Ποτών Άρτας – Πρέβεζας και καλεί τους εργαζομένους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους: «Η περιβόητη “ανάπτυξη” που ευαγγελίζονται θα πατήσει πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, μέχρι και την ίδια τη ζωή μας. Η “ανταγωνιστικότητα” που επιζητούν, δεν είναι κοινός μας σκοπός, αλλά η αιτία πίσω από τέτοια εγκλήματα. Δουλειά χωρίς δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας, σακατεμένοι εργάτες, ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα», λέει.