Άρση απαγόρευσης: Ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν «ρολά», τη Δευτέρα 8 Ιούνη. Τα υγειονομικά μέτρα

Και νέα «κύμα» ανοίγματος επιχειρήσεων, τη Δευτέρα 8 Ιούνη, στο πλαίσιο της άρσης των λουκέτων που επιβλήθηκαν, για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ανοίγουν, ανάμεσα στα άλλα: καφενεία, καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, ίντερνετ καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, νυχτερινά κλαμπ, και υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών, στις οποίες όμως απαγορεύεται, προς το παρόν, να διοργανώσουν εκδηλώσεις. Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους, ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 6 Ιούνη, επαναλειτούργησαν, μεταξύ άλλων, εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης, τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, beach bar στις παραλίες και τα αναψυκτήρια. Μουσική κι αλκοόλ επιτρέπονται πλέον στις παραλίες, ωστόσο, διατηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς (περισσότερα εδώ).

Το επόμενα «κύματα»

Δευτέρα 15 Ιούνη, ανοίγουν εποχικά ξενοδοχεία, γυμναστήρια, υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες, πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, δραστηριότητες μουσείων και ιστορικών χώρων, κέντρα σωματικής ευεξίας (σάουνες και σπα), λουτρά και ιαματικές πηγές, ενώ επιτρέπονται οι πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης,

Δευτέρα 29 Ιουνίου, επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις και

Τετάρτη 1η Ιουλίου, ξεκινούν παραστάσεις, συναυλίες, συνέδρια και εκθέσεις, όπως επίσης και οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πέραν δηλαδή των αεροδρομίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30.10.09, 56.30.10.10 και 56.30.10.11, απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρος παραμονής των πελατών

 • Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

 • Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων
  Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.

 • Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα

 • Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.

 • Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.

 • Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως

 • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

 • Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει, η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2 τ.μ. και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.

 • Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των παραλιών, λειτουργούν ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην εστίαση.

Επίσης, σ’ αυτούς τους χώρους επιτρέπεται:

 • Η πώληση αλκοόλ,

 • η αναμετάδοση μουσικής και

 • η παρασκευή φαγητού.

 • Συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.


Διαβάστε: