15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Να καταργηθεί το «περιβαλλοντικό έκτρωμα» Χατζηδάκη

Πρόσφατα

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, με αφορμή την 5η Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη για το Περιβάλλον, ο οποίος έχει επικριθεί εξαιτίας των διατάξεών του που εμπλέκουν τον ιδιωτικό τομέα στην προστασία του μέσω της… αξιοποίησής του. Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα φορέων και συλλογικοτήτων και βρέθηκαν στο Σύνταγμα με κύριο αίτημα την «ακύρωση» του. «Φυτεύουμε τους σπόρους των Διεκδικήσεων μας Παντού» ένα από τα άλλα συνθήματα των φορέων που βρέθηκαν στη συγκέντρωση. Να σημειωθεί πως στη συγκέντρωση μετείχαν και μαθητές και φοιτητές, έπειτα από κάλεσμα για συγκέντρωση στη Νομική Σχολή. Μάλιστα, πήγαν στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Φωτογραφίες από Ρένα Ξηροφώτου, Pressenza Athens 


Φωτογραφία από efsyn.gr

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτογραφίες από CNN Greece


Φωτογραφίες του Αλέξανδρου Γαστεράτου για το ThePressProject 

Alexandros Gasteratos

Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos
Alexandros Gasteratos

Όπως σημείωναν, στο κάλεσμά τους, οι περιβαλλοντικές συλλογικότητες:

Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος φέτος, μας βρίσκει σε μια περίεργη συγκυρία. Ο πλανήτης μόλις έχει πάρει μια ανάσα από την κρίση του κορονοϊού, που έστειλε καθαρά στον κόσμο το μήνυμα: «Η φύση δεν αντέχει άλλο! Η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των δασικών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει στο εξής τους ανθρώπους όλο και πιο κοντά σε ιούς και πανδημίες, από τις οποίες θα απειλείται ο ίδιος ο άνθρωπος.»

Αυτή την πορεία χρειάζεται να την αντιστρέψουμε! Ο άνθρωπος δεν είναι … κυρίαρχος αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η πορεία του επάνω σε αυτόν εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον μετά τον κορονοϊό χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία.

Το κυνήγι του κέρδους όμως εμποδίζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και την κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, να αποδεχθούν αυτή την απλή αλήθεια. Μέσα στο lockdown και με το «αδιαμφισβήτητο» επιχείρημα της ανάπτυξης που θα χρειαστεί για να ορθοποδίσουμε από την οιικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, βρήκαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τους χειρότερους αντι-περιβαλλοντικούς νόμους. Νόμους που απελευθερώνουν τη δράση των επενδυτικών συμφερόντων από τον … «περιβαλλοντικό βραχνά» και ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη και ολοκληρωτική λεηλασία της φύσης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις