15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: «Η βασική λέξη που ακούγεται στις συσκέψεις, τα γραφεία, τους διαδρόμους του ΕΟΔΥ, είναι: αφίξεις»

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη του κορονοϊού

Πρόσφατα

Ο «συναγερμός» από τον εντοπισμό 12 επιβατών πτήσης από την Ντόχα του Κατάρ, θετικών στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, εντείνει τον εύλογο προβληματισμό των υγειονομικών αρχών της χώρας για τη –σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις– σίγουρη εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό ενόψει του ανοίγματος των συνόρων αλλά και της τουριστικής περιόδου. Προς το παρόν, οι επιστήμονες αισθάνονται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, σχεδιάζουν πρωτόκολλα, αλλά είναι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να τα αναμορφώσουν.

Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» και στη δημοσιογράφο Πέννη Μπουλουτζά, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, παθολόγος και επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξειδικευμένος στις λοιμώξεις σε νοσοκομεία του Λονδίνου: «το τελευταίο διάστημα, η βασική λέξη που ακούγεται στις συσκέψεις, τα γραφεία, τους διαδρόμους του ΕΟΔΥ, είναι “αφίξεις”. Με δεδομένο ότι η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα έχει σχεδόν σταματήσει, αυτές είναι που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στη χώρα μας».

Ήδη το τελευταίο διάστημα, η επιδημιολογική εικόνα της νόσου έχει προδιαθέσει για το δύσκολο καλοκαίρι και την εγρήγορση που καλούνται να έχουν όλοι σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το δεκαήμερο από 24/5 έως και 2/6 έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό (μεταξύ αυτών και τα 12 της πτήσης από το Κατάρ), σε σύνολο 69 νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν συνολικά στη χώρα, δηλαδή ποσοστό 36,3%.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με στελέχη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, του υπουργείου Τουρισμού και έπειτα από διαβουλεύσεις και με εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού έχει συντάξει πρωτόκολλο για το πώς θα κινηθεί η χώρα αναφορικά με τον έλεγχο των ταξιδιωτών από το εξωτερικό, και πάντα σε μία προσπάθεια να συνδυάσουν την προστασία των Ελλήνων πολιτών αλλά και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Σύμφωνα με αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας ενδέχεται να υποστεί αλλαγές, έως τις 15 Ιουνίου ελέγχονται υποχρεωτικά όλοι οι επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό, και σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα, σε ξενοδοχεία που έχουν «δεσμευθεί» για τον λόγο αυτό.

Το διάστημα 15 έως 30 Ιουνίου θα λειτουργήσει ως γέφυρα στην επιστροφή σε μερική κανονικότητα, καθώς επισκέπτες από πτήσεις από τις 29 χώρες για τις οποίες η χώρα ανοίγει τα σύνορα, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά κατά την άφιξή τους. Δηλαδή θα ελέγχονται λίγοι επιβάτες από διαφορετικά σημεία της καμπίνας και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός θα ενημερώνονται όλοι προκειμένου να ελεγχθούν.

Για ταξιδιώτες από χώρες και περιοχές που σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), έχουν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού θα ισχύσει ο υποχρεωτικός έλεγχος.

Από την 1η Ιουλίου, το πρωτόκολλο προβλέπει τον δειγματοληπτικό έλεγχο επισκεπτών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις