11 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

«Μετωπική» Κίνας, ΗΠΑ και Βρετανίας στο… Χονγκ Κονγκ

Πρόσφατα

Κίνα: Από τη Δευτέρα θα επιτραπεί σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να πετούν σε προορισμό της επιλογής τους

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας θα επιτρέψει σε ξένες αεροπορικές εταιρίες, στις οποίες αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις στην Κίνα, να αρχίσουν από τις 8 Ιουνίου δρομολόγια προς μια πόλη που θα επιλέξουν, έγινε γνωστό από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Paper.

Σύμφωνα με τον εν λόγω ιστότοπο, ο οποίος υποστηρίζεται από την τοπική κυβέρνηση της πόλης της Σανγκάης, οι πιστοποιημένες αεροπορικές εταιρίες μπορούν να επιλέξουν τον προορισμό στον οποίο θέλουν να πετάξουν.

ΗΠΑ: Μπλοκάρουν τις πτήσεις από Κίνα, αλλά όχι από Χονγκ Κονγκ

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στον αμερικανικό εναέριο χώρο σε επιβατικά αεροσκάφη κινεζικών εταιρειών ως αντίποινα στη στάση της Κίνας που δεν έχει άρει ακόμη την απαγόρευση εισόδου αμερικανικών πτήσεων.

Το σχετικό διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Ιουνίου και επηρεάζει επτά κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, αλλά όχι τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ, όπως διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών.

Εάν η Κίνα επανεξετάσει τις δικές της πολιτικές, τότε και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναθεωρήσουν την δική τους απόφαση, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται σαφές πως τόσο η πανδημία του νέου κορωνοϊού όσο και οι κινήσεις της Κίνας στη κατεύθυνση του να περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Την μετωπική σύγκρουση με την Κίνα έχει επιλέξει και η Βρετανία.

Μετωπική σύγκρουση Βρετανίας – Κίνας για το Χονγκ Κονγκ. Στο κάδρο και η Huawei

Σε μετωπική σύγκρουση με την Κίνα οδηγείται η Βρετανία, καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να αυξήσει τον έλεγχό του επί του Χονγκ Κονγκ. Πέρα από τον νέο νόμο ασφαλείας που επεβλήθη στην πρώην βρετανική αποικία στο κάδρο της σύγκρουσης μπαίνει και η Huawei, καθώς το Λονδίνο λαμβάνει μέτρα για να εξαιρέσει τελικά τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τα δίκτυα πέμπτης γενικάς (5G), όπως μεταδίδει το Bloomberg.

H κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει επικρίνει την Κίνα για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και θέτει ουσιαστικά τη διαμάχη αυτή ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μελλοντικές σχέσεις. «Είναι μία πρόκληση που ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει μόνο της της Βρετανία στην πρώτη γραμμή του μετώπου, έχοντας εγκαταλείψει το μπλοκ μίας κοινότητας 450 εκατ. πολιτών στις 31 Ιανουαρίου για να κυνηγήσει τις φιλοδοξίες του Brexit» σχολιάζει το Bloomberg.

To Πεκίνο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο Λονδίνο να μην εμπλακεί στα εσωτερικά του ζητήματα, αφού η Βρετανία δεν έχει καμία εξουσία βεβαίως επί του Χονγκ Κονγκ, που επέστρεψε σε κινεζικό έλεγχο το 1997.

Οι Βρετανοί ωστόσο πιστεύουν ότι είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορούν να σιωπήσουν. Η Ε.Ε. έχει εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» για τις εξελίξεις, αλλά αποφεύγει ευθεία καταδίκη. Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, στις οποίες ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει έναν πολύτιμο σύμμαχο και σε αυτό το πεδίο. Με την Ουάσιγκτον μάλιστα να έχει ανοιχτά χαρακτηρίσει την όποια εμπλοκή της Huawei στην ανάπτυξη δικτύων 5G ως εθνική απειλή, η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να παίξει και αυτό το χαρτί.

Αν και τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση Τζόνσον έδωσε στην κινεζική εταιρεία το πράσινο φως να συμμετάσχει στην ανάπτυξη μέρους του δικτύου, τώρα εμφανίζεται πολύ πιο επιφυλακτική και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να θέσει εμπόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg έχει ήδη προσεγγίσει άλλες εταιρείες ως εναλλακτική επιλογή, όπως η ιαπωνική NEC. Η κορεατική Samsung εξετάζεται επίσης ως εναλλακτική.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις