Εργαζόμενοι στο Τουρισμό – Επισιτισμό: Στους δρόμους ξανά, για το εισόδημα και τα δικαιώματά τους | Πέμπτη 4 Ιούνη

Στην Αττική, Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, προχωρούν την Πέμπτη 4 Ιούνη και ώρα 4μμ., σε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους, αλλά και συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που στην τελευταία τους κινητοποίηση ήταν… άφαντος, αλλά φρόντισε να τους στείλει τα ΜΑΤ.

Το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό συνυπογράφουν, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Marriott», «ΖΑΦΟΛΙΑ», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonissi», «Hilton», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επιχειρήσεις εστίασης «Select Service Partner» και «NEWREST». Νωρίτερα, την Πέμπτη, στις 3 μ.μ., αντιπροσωπεία των Σωματείων θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής.

Τα σωματεία, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών.

Παρά την άρση απαγόρευσης λειτουργίας από την 1η Ιούνη για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής και σε αβεβαιότητα για το πότε και με τι όρους θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, μπροστά στο άνοιγμα των μονάδων εποχικής λειτουργίας μετά τις 15 Ιούνη.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα ψίχουλα του επιδόματος «ειδικού σκοπού», βρίσκονται στο στόχαστρο απολύσεων και της επίθεσης στους μισθούς και τα δικαιώματά τους, με πρόσθετο όπλο τα κυβερνητικά μέτρα που απλώνουν κι άλλο τη βεντάλια της «ευελιξίας». Χαρακτηριστικές για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι μαζικές απολύσεις περίπου 50 εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «IBIS» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.