ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | «2015-2019: Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Η Αριστερά;»

Συλλογικό έργο από τις εκδόσεις «Τόπος». Επιστημονική επιμέλεια: Χρήστος Λάσκος, Δημοσθένης Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος

Στο συλλογικό έργο «2015-2019: Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Η Αριστερά;», επιχειρείται, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση του βιβλίου, «μια συγκεκριμένη αποτίμηση ανά πεδίο πολιτικής, αντί μιας γενικόλογης διαπίστωσης των ορίων που (όντως) έθεταν οι μνημονιακές δεσμεύσεις: Πού ήμασταν πριν το 2015 σε κάθε τομέα; Ποιες “υπερβάσεις” έγιναν στην πράξη σε σχέση με τις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ; Τι άλλαξε ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κυβερνητική θητεία; Τι συνέπειες έχει για την πολιτική της Αριστεράς ότι μια από τις μεγάλες επιτυχίες των Μνημονίων υπήρξε η βαθύτερη και πιο οργανική ενσωμάτωση της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία; Και τι συμβαίνει σε κάθε πεδίο μετά τον Ιούλιο του 2019;»

Οι συγγραφείς των κεφαλαίων συνθέτουν ένα ισορροπημένο μίγμα ειδικών επιστημονικών προδιαγραφών, από τη μια, και πολιτικής – κινηματικής παρουσίας, από την άλλη. Στο σύνολό τους είχαν προσωπική συμμετοχή στα τεκταινόμενα της περιόδου, πράγμα που συνιστά ισχυρό γνωστικό πλεονέκτημα. Επιδιώξαμε αποτιμήσεις που να συνδυάζουν γνώση του κάθε πεδίου, διανοητική εντιμότητα και πολιτική νηφαλιότητα, χωρίς να προσποιούνται «αξιολογική ουδετερότητα». Η αποτίμηση επιτρέπει να ξανασκεφτούμε το μείζον, από στρατηγική άποψη, ερώτημα: Είναι καλό, τελικά, να κυβερνάει η Αριστερά; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Όπως αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα στην ιστοσελίδα του στο facebook, ο ένας εκ των επιμελητών του συλλογικού έργου, ο Δημοσθένης Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος: «Πριν από το «κλείσιμο», ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, ετοιμάζαμε με τον Χρήστο Λάσκο ένα βιβλίο για όσα έγιναν στο διάστημα 2015-2019, σε όλα τα βασικά πεδία πολιτικής – από την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνική πολιτική, μέχρι τη διοίκηση, το «σκληρό» κράτος και το Σύνταγμα, τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, την εξωτερική πολιτική, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το περιβάλλον. Θεωρούσαμε ότι αυτό το εγχείρημα δεν θα το αναλάμβαναν ούτε οι πρωταγωνιστές, ούτε όσοι από τους εξ αριστερών αντιπολιτευόμενους περιορίζονταν στην (εύλογη) κριτική για την μνημονιακή συνθηκολόγηση του 2015, θεωρώντας αναπόφευκτα όσα ακολούθησαν.

Λίγο πριν από το “τυπωθήτω”, η πανδημία και το γενικό κλείσιμο μας υποχρέωσαν να το ξανασκεφτούμε: ήταν ακόμα επίκαιρη μια τέτοια έκδοση; Δεν πέρασε παρά ελάχιστος χρόνος μέχρι να φανεί ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ήταν πολιτική με μέσα όχι ακριβώς πρωτόγνωρα – πολιτική που χρειαζόταν μεγάλης εμβέλειας αντιπολίτευση. Οι ελλείψεις εδώ χρειάζονταν πάλι ερμηνεία. Και η ερμηνεία αυτή περνά αναπόφευκτα απ’ όσα έγιναν και δεν έγιναν τα πέντε τελευταία χρόνια. Η ιδέα μας θα ήταν απλά μια καλή ιδέα, αν δεν βοηθούσαν 33 άνθρωποι που εκτιμούμε — καθένας και καθεμιά με την πολύτιμη γνώση και την εμπειρία στο πεδίο του».

Ανάμεσα στους συγγραφείς των κεφαλαίων του βιβλίου, και γνώστες των εργασιακών, όπως ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Κουζής («Εργασία»), οι εργατολόγοι, Απόστολος Καψάλης («Μετανάστες και εργασία»), Ηλίας Ιωακείμογλου («Επενδύσεις – Παραγωγική Ανασυγκρότηση») και Βαγγέλης Κουμαριανός («Κοινωνική Ασφάλιση»), καθώς και συνδικαλιστές, όπως ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης και ο Γιάννος Γιαννόπουλος («Η συνδικαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»), η Δώρα Σταθοπούλου («Δημόσιος τομέας»), η Νάγια Νικολάου («Τραπεζικός τομέας») και η Τόνια Κατερίνη («Στέγαση – Κοινωνική Προστασία»).

Σύμφωνα με την προδημοσίευση του βιβλίου: «Οι συγγραφείς των κεφαλαίων συνθέτουν ένα ισορροπημένο μίγμα ειδικών επιστημονικών προδιαγραφών, από τη μια, και πολιτικής – κινηματικής παρουσίας, από την άλλη. Στο σύνολό τους είχαν προσωπική συμμετοχή στα τεκταινόμενα της περιόδου, πράγμα που συνιστά ισχυρό γνωστικό πλεονέκτημα. Επιδιώξαμε αποτιμήσεις που να συνδυάζουν γνώση του κάθε πεδίου, διανοητική εντιμότητα και πολιτική νηφαλιότητα, χωρίς να προσποιούνται «αξιολογική ουδετερότητα». Η αποτίμηση επιτρέπει να ξανασκεφτούμε το μείζον, από στρατηγική άποψη, ερώτημα: Είναι καλό, τελικά, να κυβερνάει η Αριστερά; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;»

«2015-2019: Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Η Αριστερά;» Συλλογικό έργο από τις εκδ. Τόπος. Επιστημονική επιμέλεια: Χρήστος Λάσκος, Δημοσθένης Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος. Το εξώφυλλο το έφτιαξε ο Μένιος Εξίογλου