1.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: Ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μετά  τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που  όλοι βιώσαμε στη καθημερινότητα μας από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημικής κρίσης και πριν προλάβουμε να επανέλθουμε στη κανονικότητα ως εταιρεία, η Κυβέρνηση υλοποιεί μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, με την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία μεταφοράς 400χμ,αντλιοστάσια).

Το αρμόδιο Υπουργείο  προγραμμάτισε αιφνιδιαστικά τρείς διαγωνισμούς  για τη παροχή υπηρεσιών  νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη  διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ της Αθήνας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα).

Η  κίνηση  παραχώρησης κρίσιμων υποδομών του κύκλου του νερού(βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΚΕΛ Ψυττάλειας) πραγματοποιείται,   ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού και  την ανανέωση της τωρινής  σύμβασης με σκοπό τη  διατήρηση, από πλευράς ΕΥΔΑΠ, του αποκλειστικού δικαιώματος λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος.

Ο Σύλλογος είναι κάθετα αντίθετος σε τέτοιες ενέργειες που θα επιφέρουν πολλά προβλήματα, αφενός στην αδιάλειπτη και απρόσκοπτη υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς οι εργολάβοι – ιδιώτες δεν έχουν την τεχνογνωσία των στελεχών της ΕΥΔΑΠ και δεν μπορούν να την εγγυηθούν,   και  αφετέρου στην οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας καθώς τεράστια κεφάλαια από την ΕΥΔΑΠ θα κατευθυνθούν στους ιδιώτες – εργολάβους.

Επιπλέον, οι συνάδελφοι που εργάζονται στην Διεύθυνση Υδροληψίας και συντηρούν με επιτυχία το Ε.Υ.Σ βρίσκονται υπό διωγμό με  τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες.

Καλούμε την Διοίκηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να σταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης στο κύκλο του νερού και να συνεχίσει η ΕΥΔΑΠ να συντηρεί και να λειτουργεί το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, όπως κάνει ήδη πάρα πολλά χρόνια με επιτυχία.

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης από τη Διοίκηση  αναδιάταξης του προσωπικού στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ (Περισσός, Λαοδικείας, κτίριο Πληροφορικής, κτίριο λυόμενων Ηρακλείου κτλ), θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και να μην υπάρξει περαιτέρω συγχρωτισμός, ώστε το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» να έχει ουσία και περιεχόμενο και να μην είναι ένα λεκτικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Η Διοίκηση ενόψει και των νέων προσλήψεων, θα πρέπει να μεριμνήσει και να εκπονήσει σχέδιο για την στέγαση τους, καθώς και για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού της, ώστε να μην συνωστίζεται σε ακατάλληλους κτιριακά και υγειονομικά εργασιακούς χώρους.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ

Καλούμε τη Διοίκηση να ανακαλέσει άμεσα την  αντεργατική και αντιδεοντολογική απόλυση της ενοικιαζόμενης υπαλλήλου που  επί 6 χρόνια εργαζόταν στη Γενική Διεύθυνση Ύδρευσης και  βρισκόταν σε άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας. Τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν σε μία σύγχρονη εισηγμένη εταιρεία όπως η ΕΥΔΑΠ Α.Ε, παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους (7/5/20), καλεί το στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας που είναι βαθμολογητές στα φύλλα κρίσης, να είναι πιο ειλικρινείς και πιο αντικειμενικοί  στην βαθμολογία  ως προς το άριστα,  ώστε να αναβαθμιστεί η διαδικασία αξιολόγησης αφού προηγουμένως (16/4/20) έχει συγχαρεί όλους τους εργαζόμενους,  που ανταποκρίθηκαν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στην αποστολή τους κάτω από  τις  αντίξοες συνθήκες της πανδημίας.

Καλές  είναι οι παραινέσεις για αντικειμενικότερη και ουσιαστικότερη βαθμολόγηση, αλλά  υπάρχει ο κίνδυνος αρκετά στελέχη να βαθμολογήσουν με  προσωπικά κριτήρια και να οδηγηθούμε σε πληθώρα ενστάσεων στα υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς επί  της ουσίας να έχει δρομολογηθεί τίποτα.

Δεν αποσαφηνίζεται ο σκοπός και η χρησιμότητα της προτεινόμενης αλλαγής βαθμολόγησης στο υπάρχον σύστημα αξιολόγησης, τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ παρέχει νερό άριστης ποιότητας καθώς και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποχέτευσης.

Αν θέλει η Διοίκηση να επιλέξει τους άριστους και όχι τους αρεστούς, θα πρέπει πρώτα να  θεσμοθετήσει τα κριτήρια αξιολόγησης με σαφήνεια και διαφάνεια, να εμπιστευτεί το στελεχιακό δυναμικό της και  να μη δώσει τη δυνατότητα σε εξωτερικούς συμβούλους  να βελτιστοποιήσουν δήθεν με αντικειμενικότητα την διαδικασία της αξιολόγησης.

Καλούμε τη Διοίκηση  να αξιοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερο το προσωπικό και να μην αρκείται στις περιγραφικές αξιολογήσεις των φύλλων κρίσης, οι οποίες όσο αντικειμενικές και διαβαθμισμένες και αν είναι, δεν αποτελούν το βασικό κριτήριο είτε αναβάθμισης του υφιστάμενου πλαισίου αξιολόγησης, είτε επιλογής νέων στελεχών. 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις