Σωματείο «Θριάσιου»: Συγκεντρώσεις για μονιμοποίηση συμβασιούχων και αναβάθμιση K.Y. Ελευσίνας | Πέμπτη 4 Ιούνη

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για τη Μονιμοποίηση των Συμβασιούχων σε Υγεία – Πρόνοια, να συμμετέχουν στη Στάση Εργασίας (7πμ.-10πμ.) την Πέμπτη 4 Ιουνίου και στις συγκεντρώσεις στις 8.30πμ. στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και στις 10πμ. στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας

Να αναβαθμισθεί το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας:

  • στελέχωση με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους
  • μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην είσοδο του Κέντρου Υγείας
την ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 10πμ.

Σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, ακόμα και σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι είναι κενές 7 οργανικές θέσεις παθολόγων και γενικών γιατρών και 4 οδοντιάτρων ενώ λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι (είναι κενές και οι 3 οργανικές θέσεις) και γιατροί εργασίας (είναι κενές και οι 3 οργανικές θέσεις).

Κενές είναι και οι 6 οργανικές θέσεις παιδιάτρων ενώ στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο 1 παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς.

Αντίστοιχα, είναι κενές 14 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 5 θέσεις μαιών, 7 θέσεις επισκεπτριών υγείας, 3 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 1 θέση διαιτολόγου και 2 θέσεις φυσικοθεραπευτών.

Ταυτόχρονα, διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ 1ου Κέντρου Υγείας και 2ου Κέντρου Υγείας (πρώην μονάδα του ΙΚΑ) που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα.

Κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι (2 νοσηλεύτριες, 1 ψυχολόγος, 2 διοικητικοί, 2 καθαρίστριες και 4 φύλακες) που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας στο Κέντρο Υγείας και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του 1ου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας προκαλεί και η μη ολοκλήρωση των οργανισμών των Κέντρων Υγείας

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν, για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, που είναι αυξημένες λόγω και της επιδημίας, η κυβέρνηση ΝΔ υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και «ατομική ευθύνη», για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους να διεκδικήσουμε μαζί:

  • να εξασφαλισθούν τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς

  • να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

  • να ενταχθεί η ΤΟΜΥ Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

Στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.


Αξιοποιούν την επιδημία για να επαναφέρουν τις εργολαβικές εταιρείες με μεγάλη πρόσθετη κρατική επιβάρυνση και χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης δεκάδων δημόσιων μονάδων υγείας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αντικειμενικά αυξημένες, λόγω της επιδημίας SARS-CoV-2.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους – θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» και δίνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις – κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων – παράταση στις συμβάσεις τους αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου και η απόρριψη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης 130 σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Αντί για την πρόσληψη, με επείγουσες διαδικασίες, όσων επιπλέον εργαζομένων χρειάζονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την επιδημία για να επαναφέρει τις εργολαβικές εταιρείες στις δημόσιες μονάδες υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για την απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση.

Συγκεκριμένα, με τις ΠΝΠ της 11/3/2020 και 14/3/2020 δίνει τη δυνατότητα να ανατίθενται υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των δημόσιων μονάδων υγείας σε εργολαβικές εταιρείες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου όπου επιλέχθηκε, αντί για την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού φύλαξης (με μηναίο μισθολογικό «κόστος», συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, 1070 ευρώ για κάθε εργαζόμενο) η ανάθεση πρόσθετων υπηρεσιών φύλαξης σε εργολαβική εταιρεία (με μηνιαίο κόστος 1929 ευρώ ανα εργαζόμενο). Η μηνιαία επιβάρυνση για το Δημόσιο για την πρόσληψη 3 εργαζομένων θα ήταν 3210 ευρώ ενώ το μηνιαίο κόστος της ανάθεσης σε εταιρεία είναι 5789 ευρώ (2579 ευρώ «ακριβότερο»). Λαμβάνοντας υπόψη την τρίμηνη διάρκεια της σύμβασης με την εταιρεία, η πρόσθετη κρατική επιβάρυνση είναι 7.737 ευρώ.

Αντίστοιχα, αντί για την πρόσληψη πρόσθετων καθαριστριών (με μηναίο μισθολογικό «κόστος», συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, 1180 ευρώ για κάθε εργαζόμενο) η ανάθεση πρόσθετων υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία (με μηνιαίο κόστος 2364 ευρώ ανα εργαζόμενο). Η μηνιαία επιβάρυνση για το Δημόσιο για την πρόσληψη 10 καθαριστριών θα ήταν 11800 ευρώ ενώ το μηνιαίο κόστος της ανάθεσης σε εταιρεία είναι 23645 ευρώ (11845 ευρώ «ακριβότερο»). Λαμβάνοντας υπόψη την τρίμηνη διάρκεια της σύμβασης με την εταιρεία, η πρόσθετη επιβάρυνση του κράτους είναι 35535 ευρώ.

Η μηνιαία πρόσθετη επιβάρυνση του Δημόσιου από τις δύο παραπάνω αναθέσεις σε εργολαβικές εταιρείες ανέρχεται στα 14.424 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην πρόσληψη τουλάχιστον δώδεκα (12) επιπλέον εργαζομένων, ενώ στον προϋπολογισμό του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου έχει ήδη προβλεφθεί κονδύλι 241.337 ευρώ για την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία «μετά τη λήξη των συμβάσεων των καθαριστριών».

Λαμβάνοντας υπόψη την «διπλή» εκμετάλλευση και της εργοδοτική τρομοκρατία σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων, αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα οι Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα, «ωφελούν» μόνο την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για τη Μονιμοποίηση των Συμβασιούχων σε Υγεία – Πρόνοια, να συμμετέχουν στη Στάση Εργασίας (7 π.μ. – 10 π.μ.) την Πέμπτη 4 Ιουνίου και στις Συγκεντρώσεις στις 8:30 π.μ. στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, για να διεκδικήσουμε:

  • κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου).