Αριστερή Κίνηση ΟΑΕΕ: Κόντρα σε αυταρχισμό και διάλυση εργασιακών σχέσεων & κοινωνικής ασφάλισης

Είναι γεγονός αυταπόδεικτο σε όλες και όλους, ότι ο ΕΦΚΑ είναι η χειρότερη υπηρεσία του Δημόσιου Τομέα και από τις χειρότερες και του Ιδιωτικού.

Τα τελευταία 25 τουλάχιστον χρόνια οι πολιτικές των κυβερνήσεων συστηματικά υποσκάπτουν τη λειτουργία και την βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, για να μην εξυπηρετείται σωστά ο πολίτης και να ανοίξουν τον δρόμο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Οι εργαζόμενοι καλούμαστε να απολογηθούμε για την κακή εξυπηρέτηση των πολιτών, για τις καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων, για τις οικονομικές περικοπές, για τα λάθη που δημιουργούνται από την κάκιστη μηχανογράφηση. Οι πολίτες ξεσπούν σε εμάς, ξεχνώντας οι περισσότεροι να διαμαρτυρηθούν στις κυβερνητικές πολιτικές.

Οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες, οι ελλείψεις προσωπικού, η συνεχιζόμενη αδιαφορία των Διοικήσεων, ο αυξημένος φόρτος εργασίας και το στρες έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στα όρια τους και έχει πληγεί σε πολλούς η ψυχική και σωματική τους υγεία.

Αυτή την περίοδο, που οι υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα είχαν συναλλαγή (υποτίθεται) μόνο με ραντεβού, οι υπάλληλοι εξυπηρετούν τα ηλεκτρονικά αιτήματα που καταθέτονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, αιτήματα μέσω μέιλ, τηλέφωνα, συναλλαγή με φυσική παρουσία από προγραμματισμένα ραντεβού, έκτακτες περιπτώσεις (θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κυρίως) και ταυτόχρονα να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και πολλούς από τους εκατοντάδες ασφαλισμένους που προσέρχονταν στα υποκαταστήματα διαμαρτυρόμενοι.

Είχαμε θέσει στη Διοίκηση από τον Σεπτέμβρη τα προβλήματα από την υποστελέχωση των Τμημάτων του ΟΑΕΕ, ειδικά της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Ποια είναι η κατάσταση εννέα μήνες μετά:

  • Μαρούσι: 6 άτομα τον Σεπτέμβρη, 6 άτομα σήμερα και χωρίς άτομο στα Έσοδα (πέρασαν την ρύθμιση του Ν.4611/19 χωρίς Εσοδίτη…)

  • Αμπελόκηποι: 3 άτομα τον Σεπτέμβρη, 3 άτομα σήμερα

  • Αγία Παρασκευή (γνωστή δυστυχώς για τα προβλήματα): καμία ενίσχυση

  • Γλυφάδα (παρέλαβε έναν όγκο ασφαλισμένων της Ανατολικής Αττικής): καμία ενίσχυση

  • Άγιος Νικόλαος Κρήτης: 3 άτομα τον Σεπτέμβρη, 3 άτομα σήμερα

  • Ομόνοια – Πατήσια & Σύνταγμα – Παγκράτι – Βύρωνας – Καισαριανή (από τα μεγαλύτερα Τμήματα του ΟΑΕΕ): τα διαλύουν και τα συγχωνεύουν με Υποκαταστήματα του ΙΚΑ, χωρίς καμία μέριμνα για το προσωπικό και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, απλά και μόνο γιατί δεν θέλουν στο κτίριο των νέων γραφείων της Διοίκησης να μπαίνει κοινό

  • Ρόδος – Κομοτηνή – Τρίπολη: απαξίωση των Τμημάτων του ΟΑΕΕ και αποδιοργάνωση με την “δημιουργία” ΠΥΣΥ και Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΚΑ

  • ΤΑΝΤΠ – ΟΑΕΕ (πρ. ΤΑΝΠΥ): 8 άτομα τον Σεπτέμβρη, 7 άτομα σήμερα συν μια επιπλέον μετακόμιση – συγχώνευση – διάλυση στον Πειραιά (πάλι) και χωρίς επικεφαλής εδώ και εβδομάδες

  • Καθαρίστριες και άτομα μερικής απασχόλησης ΟΑΕΕ: καμία ανταπόκριση στη μετατροπή τους σε πλήρους απασχόλησης.

Αναφέραμε μερικά ενδεικτικά ζητήματα…

Εκεί που έχει δείξει πράγματι μεγάλη ανταπόκριση και ταχύτητα η Διοίκηση είναι σε δύο τομείς: 1) στις μετακομίσεις Διευθύνσεων και αρχείων (με τη Γεν. Διεύθυνση Παροχών να έχει μακράν τα πρωτεία, και 2) στις τοποθετήσεις ημετέρων – αυλικών σε θέσεις ευθύνης ή μη στις επιτελικές, αλλά και αλλού. Σε αυτό το θέμα η Διοίκηση δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, έχοντας ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι απορίας άξιο πως βρίσκουν προσωπικό και μεθοδικά το τοποθετούν (σχεδόν μυστικά) στις θέσεις των νέων Γενικών Διευθύνσεων και στα Τμήματα των νέων Υποδιοικητών. Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι οχλήσεις σε εργαζόμενους για προωθήσεις αιτημάτων ασφαλισμένων κατά προτεραιότητα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν συνδικαλιστές και παρατάξεις που πλέκουν εγκώμια στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας, κάνοντας κυβερνητικό συνδικαλισμό του χειρότερου είδους. Και φυσικά άλλες παρατάξεις συνεχίζουν να απουσιάζουν και να αδιαφορούν γι’ αυτά που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Εν μέσω κορωνοϊού οι υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως όλος ο Δημόσιος Τομέας σταθήκανε όρθιες και εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κοινωνικό σύνολο.

Δυστυχώς τα περισσότερα Τμήματα και οι Διευθύνσεις του πρώην ΟΑΕΕ (Μη Μισθωτών) δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή (προστατευτικά διαχωριστικά κλπ) και προσωπικό φύλαξης, για να τολμηθεί μια επιστροφή σε κανονική λειτουργία ή με ραντεβού που θα κλείνουν ενδεχομένως μόνοι τους οι ασφαλισμένοι. Και δεν πρέπει να γίνει αυτό.

Πρέπει να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά όχι χρησιμοποιώντας για αυτές τις λειτουργίες τον ιδιωτικό τομέα, που τον χρυσοπληρώνουμε οι φορολογούμενοι και προσφέρει κακής ποιότητας υπηρεσίες.

Αν πάει να επιχειρηθεί περαιτέρω εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών στον ΕΦΚΑ με τα Κέντρα Ανακεφαλαίωσης και την λεγόμενη ψηφιοποίηση ασφαλιστικού βίου, με αφορμή μετακινήσεις υπαλλήλων στο κτίριο της Κηφισίας, τότε πρέπει τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να τους πετάξουμε κυριολεκτικά έξω! Δεν πρέπει να αφήσουμε να εξαπλωθεί κι άλλο το καρκίνωμα της αγοράς και των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών εταιριών στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι σε Τμήματα και Διευθύνσεις του πρώην ΟΑΕΕ και δυστυχώς πολλοί λίγοι τα καταλαβαίνουν. Πρέπει να κάτσουν στο γκισέ εξυπηρέτησης, για να κατανοήσουν τις άσχημες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και να καταλάβουν, ότι πράγματι χάρη στο φιλότιμο του προσωπικού και κόντρα σε όλα, κρατιούνται σε λειτουργία τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΕ το 2007 όταν έγινε η ενοποίηση, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση και πρόταση της παράταξης μας, προχωρήσαμε σε τριήμερη απεργία σε μια προσπάθεια να αμβλύνουμε τις συνέπειες της ενοποίησης (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ). Το 2013 κάναμε 8 μέρες απεργία και μετά από πολλούς αγώνες σταματήσαμε τις απολύσεις, που προσπαθούσε να κάνει ο νυν πρωθυπουργός και τότε Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ας μην υποτιμούν άλλο το προσωπικό των Ασφαλιστικών Ταμείων στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και στην κυβέρνηση.

Όταν θα ξεσπάσει η οργή των εργαζομένων, και θα είναι σύντομα αυτό, δεν θα μπορέσει να την σταματήσει καμιά συμβιβασμένη, κυβερνητική ή απούσα παράταξη και καμία κυβέρνηση. Θα σαρώσει τον αυταρχισμό και κάθε αδικία στο πέρασμα της!

ΟΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ,
ΤΟΤΕ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ