Χαρίσης: Να αποσυρθεί άμεσα ο «Οδηγός Καλών Πρακτικών» της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους Παιδικούς

Ο Γιώργος Χαρίσης είναι δημοτικός υπάλληλος στην Καισαριανή, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, γραμματέας του ΜΕΤΑ και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε στη δημοσιότητα «Οδηγό Καλών Πρακτικών και Κατευθύνσεων, για την Ασφαλή Επαναλειτουργία των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών», όπου συνέταξε ομάδα, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων των Παιδικών Σταθμών!

Αν διαβάσει κανείς το κείμενο θα δει ότι είναι μια επανάληψη οδηγιών του ΕΟΔΥ που ως τέτοιο το καθιστά περιττό. Αν ήταν όμως ένα απλά περιττό, και κουραστικό για να διαβαστεί, κείμενο, τότε θα ήταν μικρό το κακό.

Το πιο σημαντικό όμως και συνάμα ανησυχητικό είναι ότι η όλη φιλοσοφία του κειμένου διακατέχεται από την πεπαλαιωμένη και από χρόνια ξεπερασμένη αντίληψη, όπου έβλεπε το προσωπικό των παιδικών σταθμών, όχι ως παιδαγωγικό, αλλά ως υγειονομικό.

Αν εφαρμοστούν αυτές οι οδηγίες, η εικόνα στους παιδικούς σταθμούς θα θυμίζει τους διαδρόμους των νοσοκομείων και τους θαλάμους θεραπείας των ασθενών. Αλήθεια πώς θα φαίνονταν μια ανάλογη εικόνα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία; Θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι και θα αποτελούσε τροφή για τις θερινές θεατρικές επιθεωρήσεις!

Ο οδηγίες αυτές πρακτικά δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Οι άσχετοι γίνονται και επικίνδυνοι:

Σε κάποιο σημείο του «Οδηγού Καλών Πρακτικών» !!! αναφέρεται ότι: «…Όλα τα παιδιά, το προσωπικό και οι εθελοντές πρέπει να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών…». Από πότε οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με εθελοντές; Μήπως κάποιοι δίνουν ιδέες στο ΥΠΕΣ και την ΚΕΔΕ;

Σε άλλο σημείο γράφεται ότι «…η μικρή αναλογία παιδιών ανά Βρεφονηπιοκόμο ή Φροντιστή». Εμείς ρωτάμε: Υπάρχει ειδικότητα “Φροντιστή”; Εκτός αν προαλείφεται κάποια κατηγορία εργαζομένων, στο πλαίσιο του νέου καθηκοντολογίου και των περιγραμμάτων θέσεων, να μετονομαστεί.

Η μοναδική θετική συμβουλή και «Οδηγία Καλών Πρακτικών και Κατευθύνσεων» που θα θέλαμε να δώσουμε στην πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και όσους συμφώνησαν για τη δημοσίευση αυτού του κειμένου είναι να αποσυρθεί άμεσα ως απαξιωτικό και επικίνδυνο για το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών και για τα εργασιακά και επαγγελματικά τους δικαιώματα.