Πρωτοβουλία ΠΕ, ΑΡΕΝ: Όλοι & όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 1η Ιούνη

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ και η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα ΔΕ καλούν την εκπαιδευτική κοινότητα να δώσει δυναμικό «παρών» και στο νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται τη Δευτέρα 1η Ιούνη και ώρα 7μμ., στα Προπύλαια, καθώς και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πλήρη στήριξη των ΜΜΕ, προχωρά με αλαζονεία στην προώθηση της αντεκπαιδευτικής αντιδραστικής πολιτικής διά χειρός ΟΟΣΑ, Ε.Ε, ΣΕΒ. Εν μέσω πανδημίας κατέθεσε τελικά στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έρχεται να σαρώσει τα εναπομείναντα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών και είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων των πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ / ΠΑΣΟΚ / ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει:

Αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων με βάση προαγωγής 10 για όλες τις τάξεις, τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου –μέτρα που κάνουν το σχολείο εξεταστικό κέντρο και μετατρέπουν σε σχολική γνώση τα SOS θέματα– επαναφορά της διαγωγής και αύξηση ποινών για τους μαθητές, νέες θεματικές από το νηπιαγωγείο και εισαγωγή «εργαστηρίων δεξιοτήτων», αξιολόγηση σχολικής μονάδας με άξονες και σχέδια δράσης «εσωτερική και εξωτερική» από τον Σεπτέμβρη του 2020, θεσμοθέτηση με ΠΔ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, αύξηση του αριθμού των προτύπων, μείωση κατά το 1/3 των μαθητών των ΕΠΑΛ λόγω ηλικιακού ορίου 17 έτη στις εγγραφές, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ποινές τουλάχιστον 2ετούς αποκλεισμού για τους αναπληρωτές, άμεση μείωση μετεγγραφών και εισακτέων από του χρόνου στα ΑΕΙ, ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα κ.λπ.

Η τελευταία ανήκουστη τροπολογία – Υπουργική Απόφαση Κεραμέως, που μονιμοποιεί τη σύγχρονη «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και θεσμοθετεί τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος μέσα από τη σχολική τάξη και το συνδυασμό τους, έρχεται να δείξει το αποκρουστικό πρόσωπο του πανοπτικού ελέγχου και των αξιολογήσεων της πολιτικής του ΥΠΑΙΘ και όχι μόνο για «ειδικές συνθήκες». Καταπατώντας κάθε παιδαγωγική αρχή και ελευθερία, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια κάθε επίκληση προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων, η τροπολογία αυτή προκαταβάλλει την εξαφάνιση κενών σε απομακρυσμένες, νησιωτικές και άλλες περιοχές που παραμένουν ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα. Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει την πειθάρχηση, τυποποίηση, μετατροπή της γνώσης σε πληροφορία και δεξιότητα με μετρήσιμα αποτελέσματα. Έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση οποιαδήποτε κινητοποίηση. Στόχος τους η αντικατάσταση μέρους της ζωντανής εργασίας από την τηλεργασία σε όλη την κοινωνία, η εξοικονόμηση προσωπικού, το κτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και γενικότερα η μείωση του κόστους εργασίας.

Η «νέα κανονικότητα» παγκόσμια σαρώνει μισθούς, θέσεις εργασίας, δικαιώματα. Σε όλες τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, ΣΕΒ αλλά και των πορισμάτων των “εθνικών διαλόγων” για την Παιδεία (Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής 2016, Πόρισμα Λιάκου 2016) προτάσσεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως αντιστάθμισμα στο ακριβό δημόσιο ελληνικό σχολείο.

Οι αγώνες εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ο δρόμος για να νικήσουμε

Η μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια (8/5, 13/5 και 19/5 και 26/5) στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα αποτελούν την απάντηση ότι τα αντεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν και μπορούν να ανακοπούν.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν είναι αποτέλεσμα της δράσης πρωτοβάθμιων σωματείων, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που επιμένουν στον συντονισμό τους και με εμπιστοσύνη υπηρετούν αυτόν τον σκοπό, καθώς τα πρωτοβάθμια σωματεία αποτελούν την ατμομηχανή του κινήματος. Όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν εναντιώθηκαν απλώς στα αντεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, αλλά οργάνωσαν και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε Υπουργεία, ΔΔΕ και ΠΔΕ, στήριξαν τις διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υγειονομικών, της ΟΕΝΓΕ και της ΕΝΙΘ, για μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Συνέβαλαν να μην περάσει το σταμάτημα της δράσης των σωματείων και των αγώνων του κινήματος που η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία του κορονοϊού, επεδίωκε.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον αναβρασμό που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης και αφού με την τακτική σοκ και δέος, την αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά δεν κατάφερε να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό κίνημα, αναπροσαρμόζει την τακτική της υποχωρώντας σε επιμέρους ρυθμίσεις για να προωθήσει άμεσα το συνολικό της σχέδιο για ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, παίρνουμε θέση μάχης με τη συσπείρωση στα σωματεία μας, τη μαζική συμμετοχή στις Γ.Σ. και στους αγώνες. Με τη στήριξη του συντονισμού ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, την αγωνιστική ενεργοποίηση των συλλόγων διδασκόντων και με ανυποχώρητο και πολύμορφο αγώνα διαρκείας μπορούμε να νικήσουμε..

Αιτήματα – διεκδικήσεις

 • Να αποσυρθεί – καταργηθεί το αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

 • Άμεση κατάργηση της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος στις σχολικές τάξεις!

 • Να ανατραπεί η αντιλαϊκή – αντεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ.

 • Αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ, των μετεγγραφών φοιτητών, όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

 • Όχι στο σχολείο των εξεταστικών και ταξικών φραγμών.

 • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για όλα τα σχολεία. Προσλήψεις μόνιμου υποστηρικτικού προσωπικού στα σχολεία(καθαρίστριες, νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί κλπ).

 • Όχι στη νέα επιχείρηση συρρίκνωσης των ΕΠΑΛ. Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα 20 , 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια

 • ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-Κατηγοριοποίηση – Απόλυση. Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

 • Κατοχύρωση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και οργανικής θέσης για όλους. Μαζικοί διορισμοί τώρα. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών τώρα αποκλειστικά με πτυχίο και προϋπηρεσία. Προσλήψεις όλων των αναπληρωτών πριν την έναρξη των σχολείων το Σεπτέμβριο.

 • Καμία μείωση μισθών στο Δημόσιο. Επαναφορά των μισθών στο επίπεδο του 2009.Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης μαθητών, γονιών που έχουν πληγεί από την κρίση. Οι Συνδικαλιστικές και Πολιτικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

 • Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών για την πανδημία και την υγεία.

 • Δωρεάν, Δημόσιο και Ενιαίο 12χρονο σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, με παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία.

Καλούμε τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να ανταποκριθούν στις αγωνίες των εκπαιδευτικών. Να σταματήσουν την απαράδεκτη κωλυσιεργία και τις αποσπασματικές κινητοποιήσεις.

Όταν η Κεραμέως δηλώνει στη Βουλή ότι δεν θα κάνει ούτε «βήμα πίσω», το εννοεί κι εμείς πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά, χωρίς να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τη γνωμοδότηση της κάθε ΑΠΠΔΧ, αλλά και τις δήθεν «θετικές πλευρές» του πολυνομοσχεδίου. Να καταθέσουν τώρα ενιαίο πρόγραμμα δράσης αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα.

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ και η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα ΔΕ καλούν την εκπαιδευτική κοινότητα να δώσει δυναμικό «παρών» και στο νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται τη Δευτέρα 1η Ιούνη και ώρα 7μμ., στα Προπύλαια, καθώς και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή, όπου την ίδια ώρα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα αρχίσει να συζητείται το αντιδραστικό, αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.