21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ιατρικοί Επισκέπτες & Προοδευτική Κίνηση: Με επιτυχία η διαδικτυακή συζήτηση «Κορονοϊός: Zoom…στο μέλλον του επαγγέλματός μας»

Πρόσφατα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν Ιατρικοί Επισκέπτες και Προοδευτική Κίνηση για το μέλλον του επαγγέλματος στη μετακοροναϊό εποχή. Σε αυτήν συμμετείχαν μέλη Συλλόγων, εργαζόμενοι ιατρικοί επισκέπτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, τόσο όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν -λόγω και της φύσης του επαγγέλματος (άμεση επαφή κτλ.)- στην ιατρική ενημέρωση, όσο και στη διασφάλιση και επιστροφή στα εργασιακά δικαιώματά τους, με το δεδομένο πως η τηλεργασία… αποτέλεσε και αποτελεί «πανδημία» για το επάγγελμα, καθώς με τον τρόπο αυτό «σβήνει» ο διαχωρισμός μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, ο εργαζόμενος γίνεται σταδιακά διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, με μειωμένο μάλιστα λειτουργικό κόστος για τις εταιρείες.

Όπως επισημάνθηκε από το συντονιστή της συζήτησης και επικεφαλής της Προοδευτικής Κίνησης Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων, Δημήτρη Τσιαπή, «η επιβολή της καραντίνας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊαύ, έφερε μια σειρά από αλλαγές, όχι μόνο στην προσωπική ζωή του καθενός μας, αλλά και στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας η τηλεργασία, στον κλάδο της ιατρικής ενημέρωσης, αποτέλεσε την κύρια εργασιακή απασχόληση».

Εκτός από τις ατελείωτες και ανεξέλεγκτες ώρες εργασίας, την αυξημένη πίεση για την άμεση προσαρμογή των ιατρικών επισκεπτών στους νέους τρόπους εργασίας, όπως σημείωσε ο Δ. Τσιαπής, οι εργοδότες «έκαναν ξεκάθαρες και τις προθέσεις τους για το πως οραματίζονται τον μέλλον της ιατρικής ενημέρωσης και κατ’ επέκταση του επαγγέλματός μας. Αυτό που διαφέρει τώρα και δείχνει την αποφασιστικότητα των εργοδοτών μας αλλά και προαναγγέλλει ανεργία και κίνδυνο για το επάγγελμα μας, σε σχέση με ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες είναι ότι επιχειρείται για πρώτη φορά συντονισμένα, από όλους μαζί τους εργοδοτικούς φορείς».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκαν και σχολιάστηκαν οι νέοι τρόποι επικοινωνίας των ιατρικών επισκεπτών με τους επιστήμονες υγείας, πέραν της τηλεφωνικής, όπως η αποστολή υλικού επιστημονικής πληροφορίας μέσω mail, remote detailing, engage, skype, που «έφεραν πολλές φορές στα όρια τους ιατρικούς επισκέπτες και γιατρούς», ενώ ο αριθμός των διαδικτυακών συναντήσεων – ενημερώσεων που απαιτήθηκε να πραγματοποιήσουν οι ιατρικοί επισκέπτες, «πέρα από την ψυχολογική πίεση που δημιούργησε σ’ όλους τους εμπλεκόμενους, είχε και στόχο την αποδοχή και εκπαίδευση των ιατρών στους νέους τρόπους επικοινωνίας τους με την φαρμακοβιομηχανία. Καθώς επίσης και την εγκαθίδρυση ως ενός νέου εναλλακτικού τρόπου ενημέρωσής τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που επιχειρείται ο μετασχηματισμός της ιατρικής ενημέρωσης και κατ’ επέκταση του επαγγέλματος. Διακαής πόθος των εταιρειών! Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές φαρμακοβιομηχανίες επιχείρησαν να αντικαταστήσουν μέρος της F2F ιατρικής ενημέρωσης με Remote meeting, ευτυχώς δίχως αποτέλεσμα. «Η καθολική, μη αποδοχή αυτού του τρόπου επιστημονικής ενημέρωσης, από τους επιστήμονες υγείας, είναι αυτό που καθιστά αναγκαίο το επάγγελμά μας», τόνισε ο Δ. Τσιαπής και προσέθεσε: «Η επιστημονική πληροφορία θα πρέπει να διαδίδεται έλεγε ο Ιπποκράτης και να διαδίδεται σωστά με συζήτηση, αντίλογο, σχολιασμό, ελεύθερα προσθέτουν σήμερα οι ιατρικοί επισκέπτες και γιατροί».

Τα e-conference και τα webinar που οργανώθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες και εργάστηκαν για την επιτυχία τους ιατρικοί επισκέπτες, «επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία του κοροναϊού αποτέλεσε και αποτελεί για την φαρμακοβιομηχανία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ιατρικής ενημέρωσης. Ανειδίκευτοι, χαμηλού κόστους εργαζόμενοι θα αποτελέσουν το νέο εργατικό δυναμικό».

Όπως εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, δεν είναι καθόλου τυχαίες οι κοινές τους ανακοινώσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, με αναφορά στους εναλλακτικούς τρόπους εργασίας, λόγω της καραντίνας. Εξάλλου το αναφέρουν ξεκάθαρα, όπου τους δίνεται η ευκαιρία, αυτά που ήρθαν ήρθαν για να μείνουν. «Ασφαλώς λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που σε αυτή την περίπτωση είναι οι ιατρικοί επισκέπτες και οι επιστήμονες υγείας», σημειώθηκε.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις