6.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΠΕ «η Αθηνά»: ΜΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ – Υπόδειγμα Πρακτικού για Συλλόγους Διδασκόντων

Εξαιρετικά επείγον ενημερωτικό σημείωμα προς όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων | Συνημμένα πλήρες υπόδειγμα πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων στη βάση και των αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ

Πρόσφατα

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, ταυτόχρονα με τη γεμάτη σκοπιμότητες απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων, κλιμακώνουν τα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια, με την έκδοση εγκυκλίου για τη μετάδοση της διδασκαλίας από τις σχολικές τάξεις, ενώ ετοιμάζουν την κατάθεση στη Βουλή του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που έφεραν εν μέσω πανδημίας και που, ως Σύλλογος και εκπαιδευτικό κίνημα, αντιστεκόμαστε πάνω από ενάμιση μήνα.

Mε πρόσχημα τις περιόδους πανδημίας και έκτακτων αναγκών το Υπουργείο με την (ν)τροπολογία για τις κάμερες στην τάξη, τη σχετική ΥΑ και εγκύκλιο που ακολούθησαν, επιχειρεί να μονιμοποιήσει συνολικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση- κάθε είδους και μορφής που το Υπουργείο προώθησε, αλλά και να ελέγξει- εποπτεύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, με τελικό στόχο την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.

Kυρίως όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα βαθιά αντιπαιδαγωγικό μέτρο, με ολέθριες συνέπειες κυρίως για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς εκθέτει σε έναν αδηφάγο πανοπτισμό τα προσωπικά δεδομένα όλων, αλλά και το προφίλ κάθε μαθητή, διαρρηγνύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας όσων μετέχουν της σχολικής τάξης, που τη μετατρέπει από δημοκρατική κοινότητα μάθησης με διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της, σε αρένα και κλειδαρότρυπα.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι με την επαναλειτουργία των σχολείων, αίρεται στο εξής κάθε βάση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που προώθησε το Υπουργείο και για το σύνολο του κλάδου τερματίζεται με την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στην φυσική τους θέση, την σχολική αίθουσα. Κάθε απόπειρα ή οδηγία για συνέχισή της, τώρα ή στο μέλλον, εντάσσεται στο σχεδιασμό για την αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης στην περικοπή εκπαιδευτικού προσωπικού και στη συρρίκνωση των δομών στα δημόσια σχολεία.

Επομένως, είμαστε αντίθετοι με την μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της σημερινής συνθήκης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 1 της σχετικής τροπολογίας, δηλαδή της «παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», αλλά, επίσης, και συνολικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προωθεί το Υπουργείο ως αυτοτελές εργαλείο/υποκατάστατο της ζωντανής εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση «αναστολής λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής» για κάποιο «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός» (για παράδειγμα, μια κακοκαιρία ή απουσίες μαθητών λόγω γρίπης κ.α).

Ο σύλλογος Αθηνά, όπως κατ’ επανάληψη τοποθετήθηκε, καλύπτει συνδικαλιστικά κάθε συνάδελφο και σύλλογο διδασκόντων για την καθολική μη εφαρμογή της απαράδεκτης τροπολογίας-Υ.Α.-εγκυκλίου. Αξιοποιούμε την απόφαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ της 20/5 να κηρύξει, κατ’ απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, “απεργία-αποχή” από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 (ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων, ώστε να εμποδιστεί η ζωντανή αναμετάδοση της ζωντανής διδασκαλίας και κάθε μορφής εξ αποστάσεως διδασκαλίας απαιτηθεί από το Υπουργείο. Η απεργία-αποχή είναι μορφή αγώνα που έχουμε χρησιμοποιήσει καθολικά και επιτυχημένα στο πρόσφατο παρελθόν, για να μπλοκάρουμε την αξιολόγηση και προβλέπει την αποχή του εργαζόμενου αποκλειστικά από συγκεκριμένο έργο, εντός του ωραρίου του.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν και να πάρουν συλλογικές αποφάσεις μη εφαρμογής της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων. Αποστέλλουμε σχετικό πλήρες υπόδειγμα πρακτικού, στη βάση και των σχετικών αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ και καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων να το αξιοποιήσουν. Το κρίσιμο ζήτημα για την έκβαση της συλλογικής αυτής μάχης είναι όλες οι σχολικές μονάδες να βρεθούν στην ίδια όχθη για την υπεράσπιση στοιχειωδών εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων. Αποστέλλουμε – επαναπροωθούμε τη σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ, αλλά και το εξώδικο του νομικού παραστάτη της προς το Υπουργείο Παιδείας, που αποτελούν και το πλαίσιο της συνολικής πολιτικής, συνδικαλιστικής και νομικής κάλυψης των συναδέλφων και των συλλόγων διδασκόντων.

Ο σύλλογος θα παράσχει όποια ενημέρωση, αρωγή και συνδρομή χρειαστεί σε κάθε σχολική μονάδα και κάθε συνάδελφο-ισσα.

ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις