Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, επισιτισμό – τουρισμό: Μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με ΜΑΤ και χημικά στο υπ. Εργασίας

Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Ιούνη, στις 4μμ, στο υπουργείο Εργασίας

Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις, καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί, να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου, απαίτησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, στο μαζικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με επιχειρησιακά σωματεία.

Μαζί τους και εργαζόμενοι από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Hilton», «Athens Plaza», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», εργαζόμενοι από τις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest», εργαζόμενοι από το Καζίνο Πάρνηθας. Μαζί τους και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, που καταγγέλλει το γεγονός ότι «χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που έκαναν ή προετοιμάζονταν για την πρακτική τους άσκηση» έχουν μείνει «χωρίς δουλειά, μισθό, ασφάλιση, συνολικά απροστάτευτοι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας».

Οι εργαζόμενοι μετά τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας όπου εκτός από τις κλειστές πόρτες, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τη ρίψη χημικών από την αστυνομία, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά του υπουργείου.  Κάτω από την αποφασιστική στάση των διαδηλωτών, η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Σωματείων. Μετά τη συνάντηση με τη γγ του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου σημείωσε πως «μπροστά στη δική μας αποφασιστικότητα, κανένας τσαμπουκάς δεν περνάει. Ο υπουργός των ξενοδόχων θα μας δει θέλει δε θέλει» και κάλεσε σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και κλιμάκωση.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση ακολούθησε σύσκεψη του Συνδικάτου με επιχειρησιακά σωματεία στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Ιούνη, στις 4μμ, στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες τους και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Επίσης, στις 10 Ιούνη τα σωματεία θα αξιοποιήσουν την κινητοποίηση που έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία του κλάδου στην αλυσίδα της δράσης που ήδη ξεδιπλώνουν.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους, η κυβέρνηση της Ν.Δ ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων με νέα αντεργατικά τερατουργήματα που θα διαμορφώσουν τους όρους κερδοφορίας την επόμενη μέρα.

Η πανδημία του κοροναϊού είχε μέχρι τώρα τραγικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που έτσι κι αλλιώς βίωναν όλα αυτά τα χρόνια την βάναυση εκμετάλλευση του κεφαλαίου και της εργοδοσίας με την βοήθεια όλων των Κυβερνήσεων και των μηχανισμών της Ε.Ε. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών καταλυμάτων και εστίασης έφερε δραματική απώλεια στα εισοδήματα μας που αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με ασπιρίνες και μοίρασμα της φτώχιας. Αντίθετα στο τουριστικό κεφάλαιο δόθηκαν χοντρά πακέτα οικονομικής στήριξης, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. Τα 22 δις κέρδη της περσινής χρονιάς και τα 126 δις που καρπώθηκαν οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι μέσα σε μια δεκαετία δεν αγγίζονται καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει για ακόμα μια φορά την καταλήστευση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων προς όφελος της επιχειρηματικής ολιγαρχίας.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου εργασίας αποτελούν μνημείο κοροϊδίας για τους εργαζόμενους καθώς: εξαιρούν την πλειοψηφία των ανέργων από τα επιδόματα ανεργίας, πετάνε στα σκουπίδια τους εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα μείνουν άνεργοι μέχρι την επόμενη σεζόν χωρίς καμία στήριξη και φέρνουν οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς που θα αγγίξουν το 50%.

Παράλληλα η πανδημία λειτούργησε τελικά ως επιταχυντής αντεργατικών μέτρων που θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς οι επιχειρήσεις πλέον θα έχουν την δυνατότητα να απολύουν κατά το δοκούν, να αυξομειώνουν τις ώρες εργασίας σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες εξυπηρέτησης του κέρδους, ενώ στο όνομα της προστασίας των θέσεων εργασίας η μερική απασχόληση και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα κυριαρχήσουν.

Η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φωνή και ο μπράβος των εργοδοτικών φορέων εκτελώντας πιστά τις εντολές τους. Το σχέδιο τους είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες μερικής ανεργίας και ελαστοαπασχόλησης για να φτάσουν μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές ακόμα πιο χαμηλά, χτυπώντας και την χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Οι εργαζόμενοι που μάτωσαν για τα κέρδη τους όλη την προηγούμενη περίοδο καλούνται τώρα να πληρώσουν το λογαριασμό και γι αυτή την κρίση.

Η αυστηρότητα με την οποία επιβλήθηκαν ακόμα και διά της βίας τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, εξαντλήθηκε τελικά στις πλατείες και στις γειτονιές που εύρισκε διέξοδο από το lock down η νεολαία, όχι στα υγειονομικά κάτεργα των εργοστασίων, call center, super market κτλ που εξακολουθούν να κερδοφορούν ενώ με την ίδια υποκρισία και υποτέλεια αρνούνται τους ελέγχους στα αεροδρόμια ή την εφαρμογή υγειονομικού διαβατηρίου, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων για να διευκολύνουν την τουριστική ροή και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα αλλά και μέχρι τις 10 Ιούνη, και σε άλλες πόλεις της χώρας.