Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία ΣΕΠΕ «Η Αθηνά»: Για το άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, την 1η Ιουνίου

Η κυβερνητική απόφαση για το άνοιγμα Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων από την 1η του Ιούνη είναι γεμάτη σκοπιμότητες. Σκοπιμότητες που δεν προκύπτουν από τις μορφωτικές και υγειονομικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά από τις πολιτικές και οικονομικές ανάγκες του συστήματος. Η επαναφορά στην «κανονικότητα» η επικοινωνιακή προβολή της κυβέρνησης πριν τη γενικευμένη λιτότητα και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η λειτουργία των επιχειρήσεων και η περιστολή στις άδειες ειδικού σκοπού των εργαζομένων επιτάσσουν το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας, χωρίς να είναι καθολικά σύμφωνη η επιστημονική κοινότητα και χωρίς να έχει πειστεί για την ασφάλεια του εγχειρήματος η πλειοψηφία των γονέων και της κοινωνίας.

Στην ανασφάλεια αυτή συντείνουν οι επαμφοτερίζουσες δηλώσεις των ειδικών, των ίδιων ανθρώπων δηλαδή, που τα μια χαρακτηρίζουν τα παιδιά ως διασπορείς μεγάλου ιικού φορτίου και την άλλη να λεν τα ακριβώς ανάποδα για να υπηρετήσουν τα κυβερνητικά πολιτικά σχέδια.

Αλλά και τα μέτρα προφύλαξης και αποστάσεων που σχεδιάζονται για τους δημόσιους χώρους για την εξάπλωση του κορονοϊού δεν μπορεί να μπαίνουν σε μια προκρούστεια λογική όταν ρυθμίζονται για Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Εκεί που τα παιδιά λόγω της ηλικιακής αδυναμίας αυστηρής τήρησης των μέτρων, θα έπρεπε να κάνουν τα μέτρα και τις προϋποθέσεις ακόμα πιο λεόντεια. Πώς να αποστασιοποιηθεί στο 1,5 μέτρο από τα παιδιά ένας-μία εκπαιδευτικός στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό και πως ένα παιδί 4-11 ετών από το δάσκαλο και τη δασκάλα του; Σε ποιες αίθουσες; Σε ποια διδακτήρια; Με ποιες μόνιμες και συνεχούς παρουσίας καθαρίστριες; Σε ποιες επαρκείς τουαλέτες και βρύσες; Σε ποια προαύλια; Με ποιους εκπαιδευτικούς; Αυτούς που έχουν Μ.Ο. ηλικίας τα 50 έτη;

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί μια διακινδύνευση για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, που δεν εξισορροπείται από το μορφωτικό όφελος των λίγων ημερών μαθήματος ούτε από το ψυχοσυναισθηματικό του τέλους του εγκλεισμού για τα παιδιά. Η κυβέρνηση και τα επιστημονικά της επιτελεία επιχειρούν να φορτώσουν αυτό το ρίσκο στην ατομική ευθύνη των γονιών τελικά, αλλά και των εκπαιδευτικών… Πάει πολύ! Το ρίσκο είναι όλο δικό τους!

H συνδικαλιστική ηγεσία, όπως και στην τηλεκπαίδευση, έμεινε άφωνη και πάλι, χωρίς να απαιτεί ούτε σωστές προϋποθέσεις όταν εδώ και καιρό ξεκίνησε η συζήτηση για την επαναλειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας. Aπό την πλευρά μας, που τοποθετηθήκαμε από νωρίς χωρίς περιστροφές, στηρίζοντας τις τοποθετήσεις του συλλόγου Αθηνά, απαιτούμε σήμερα την τήρηση όλων των μέτρων ατομικής και συλλογικής υγιεινής σε κάθε σχολική μονάδα, όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς καμιά έκπτωση, ώστε να διαφυλαχθεί η ζωή και η υγεία όλων των μαθητών, όλων των συναδέλφων και των οικογενειών τους!