Μαζική και δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στα γραφεία της εταιρείας ΜΗΧ.Μ.Ε. (Μηχανικοί Μελετών και Εφαρμογών) στο Μαρούσι το πρωί της Τετάρτης 20 Μάη. Η κινητοποίηση έγινε ενάντια στις αιφνιδιαστικές απολύσεις, τις εξωθήσεις σε παραίτηση και τις περικοπές, με τις οποίες γίνεται η «επιστροφή στην κανονικότητα» από την εργοδοσία της ΜΗΧ.Μ.Ε.

Η εργοδοσία της ΜΗΧΜΕ μέσα σε δύο μήνες χρησιμοποίησε κάθε αντεργατικό μέσο!

Από την αρχή της πανδημίας προχώρησε σε υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών και στη συνέχεια προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Από τις αρχές Μαΐου όταν η εταιρεία επαναλειτούργησε επέβαλλε εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε τρεις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις. Τον Απρίλιο είχε εφαρμόσει «πρόγραμμα για οικειοθελείς αποχωρήσεις» όπου κάποιοι εργαζόμενοι εξωθήθηκαν σε παραίτηση, ενώ στους εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι, η εργοδοσία δρομολογεί να σταματήσει να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές κάτι το οποίο συνιστά σημαντική μείωση μισθού. Εκτός αυτού στους απολυμένους έδωσε αποζημίωση μικρότερη από αυτή που δικαιούνται καθώς δεν αναγνωρίζει το χρονικό διάστημα που δούλευαν με δελτίο και στην συνέχεια με συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της κινητοποίησης, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεν έδωσε σαφή απάντηση για το θέμα της επαναπρόσληψης των εργαζόμενων, ούτε για κάποιο άλλο από τα ζητήματα που έθεσε το σωματείο.

Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, να μην μοιραστούμε της ζημιές τους!

Δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους. Η κυβέρνηση που παίρνει διαρκώς μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων και μοιράζει ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, διαμόρφωσε και το πλαίσιο για την διάλυση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Άνοιξε το δρόμο για εκτεταμένες απολύσεις, 45 ημέρες μετά την λήξη της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για μειώσεις στο μισό στους μισθούς, μέσω της καθιέρωσης της «μισής απασχόλησης».

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συνεχίζει τον αγώνα και απαιτεί:

  • Να παρθούν πίσω οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις από την εργοδοσία της ΜΗΧΜΕ

  • Καμία σκέψη για μείωση μισθών, πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε μισθό, άδεια, ασφάλιση.

  • Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και όχι των αφεντικών.

Οι αγώνες μας πρέπει να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα δεν είναι μόνος ή μόνη. Καταγγέλλουμε στο Σωματείο κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Δε συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Συζητάμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κι εργαζόμενες, ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο, για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας επιχειρεί να επιβάλλει ο εργοδότης. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Οργανωνόμαστε τώρα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.