Σε απολύσεις και μειώσεις μισθών προχωρά η εργοδοσία της «Newrest»

Την εργοδοσία της «Newrest Hellas», που έχει ανακοινώσει στους εργαζόμενους ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών προκειμένου να μετακυλίσει τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης για μία ακόμη φορά στους εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ν. Αττικής.

«Η εργοδοσία της «Newrest» κυνικά δηλώνει ότι δεν της «φτάνουν» τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά θα προχωρήσει και σε άλλα για να μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της κερδοφορίας της», σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει:

«Μας προκαλούν! Η «Newrest» μονοπωλεί στην τροφοδοσία των αεροσκαφών όχι μόνο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και σχεδόν στο σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων. Το 2017 ήταν η 4η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του κλάδου στην Ελλάδα, με κέρδη πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας, η εργοδοσία αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της χάρισε η κυβέρνηση με τις αναστολές συμβάσεων, τις φοροαπαλλαγές, την αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αφού πρώτα είχε προχωρήσει σε απολύσεις περίπου 30 συμβασιούχων, υποχρεωτικές άδειες. Την ίδια περίοδο, αρνιόταν να υπογράψει την ανανέωση της επιχειρησιακής σύμβασης των εργαζομένων, που αφορά μόνο τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Αλλά ούτε αυτά της φτάνουν!

Όσο λοιπόν, η εργοδοσία και αυτή την περίοδο απολαμβάνει αυτά τα προνόμια, οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με 534 ευρώ, χωρίς να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα, με τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις να τρέχουν.

Την ίδια στιγμή, «παραβλέπει» την ύπαρξη επιχειρησιακού σωματείου στο χώρο, για να συνεχίσει ανενόχλητη το έργο της, επειδή δεν θέλει να υπάρχει οργάνωση των εργαζομένων που να υπερασπίζει τα δικαιώματά τους, θέλει να είναι οι εργαζόμενοι ανίσχυροι.

Συνάδελφοι, ως εδώ! Πληρώσαμε την προηγούμενη κρίση τους, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Με βάση τους νόμους που ψήφισαν οι τότε κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας και τότε τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, κατοχυρώθηκε η «ομηρία» με τις συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώθηκε ο βασικός μισθός κατά 25%.

Πάνω από 8 χρόνια που ο κλάδος του Τουρισμού ξεπερνούσε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών, που σε αυτό το διάστημα και η «Newrest» γιγάντωσε την κερδοφορία της, συγκέντρωσε την παραγωγή ως προς την εξυπηρέτηση αεροσκαφών, οι εργαζόμενοι με αυτούς τους όρους δουλεύουν. Πληρώσαμε και την ανάπτυξή τους!

Νομίζουν ότι ξεχνάμε τις δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης καλοκαιρινής σεζόν, για τις ατελείωτες υπερωρίες, τα κομμένα ρεπό, τις απειλές από προϊσταμένους ότι «αν δεν τελειώσει η δουλειά δε φεύγεις!».

Νομίζουν ότι ξεχνάμε πως τόσα χρόνια οι συμβασιούχοι δεν παίρνουν ούτε την κανονική τους άδεια, ενώ αποτελούν πάνω από το 60% του συνόλου των εργαζομένων, ότι είναι εργαζόμενοι χειμώνα – καλοκαίρι με «ημερομηνία λήξης».

Να μην πληρώσουμε πάλι εμείς. Ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε!

Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση, καμία τροποποίηση των συμβάσεών μας. Διασφάλιση του εισοδήματός μας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, στο ύψος της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Ούτε σκέψη για κατάργηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης!

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έγιναν μέσα στο Μάρτη. Απαγόρευση των απολύσεων για το επόμενο διάστημα.

Να επαναπροσληφθούν όλοι όσοι εργάστηκαν με συμβάσεις το 2019 και όσοι των οποίων έληξαν οι συμβάσεις τους μέχρι το Φλεβάρη.

Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων. Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από τον covid-19 ή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του, όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου την Πέμπτη 28 Μάη στις 11.00 στο Σύνταγμα».