7.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΠΕ «Η Αθηνά»: Όλοι & όλες στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο | Τρίτη 26 Μάη και ώρα 7μμ., στα Προπύλαια

Πρόσφατα

Πάνω από ένα μήνα, το εκπαιδευτικό κίνημα με ατμομηχανή τα πρωτοβάθμια σωματεία αντιστέκεται στο πολυνομοσχέδιο της κ. Κεραμέως και την τροπολογία – υπ. απόφαση για τις κάμερες, που η κυβέρνηση σε μια πράξη πολιτικής ανηθικότητας έφερε εν μέσω υγειονομικής κρίσης και τα σχολεία κλειστά, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την πανδημία αλλά και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σχολείο της επόμενης μέρας. Μέτρα, που στοχεύουν στη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών της κοινωνικής πλειοψηφίας, στην αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, στις περικοπές, στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, στις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών λόγω της συρρίκνωσης των τμημάτων και των εκπαιδευτικών δομών στο δημόσιο σχολείο.

Xαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της 13ης και της 19ης Μάη, συνέχεια των κινητοποιήσεων που τα εκπαιδευτικά σωματεία οργάνωσαν εν μέσω πανδημίας, που δείχνει την αποφασιστικότητα του κινήματος να κλιμακώσει την πάλη του για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο αλλά και να αποσυρθούν τροπολογία και υπουργική απόφαση για τις κάμερες στην τάξη.

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης και οι δηλώσεις Κεραμέως για απόσυρση και επαναδιατύπωση διατάξεων από το πολυνομοσχέδιο, όπως και οι ερμηνείες για προαιρετικότητα της ζωντανής μετάδοσης της διδασκαλίας, δείχνουν ότι το Υπουργείο Παιδείας κάτω από την ασφυκτική πίεση, τις μαζικές κινητοποιήσεις και την κοινωνική κατακραυγή επιδιώκει να διαφυλάξει τον σκληρό πυρήνα και τις βασικές κατευθύνσεις του πολυνομοσχεδίου και της τροπολογίας για τις κάμερες, που είναι η αξιολόγηση, η εποπτεία, ο ανταγωνισμός, η κατηγοριοποίηση, η πειθάρχηση κι ο ασφυκτικός έλεγχος στο δημόσιο σχολείο, ώστε να λειτουργήσει με όρους αγοράς και επιχείρησης. Αυτό δείχνει άλλωστε και η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις δομές και τα στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και οι διαρροές στον τύπο για τα σχέδια υπαγωγής των σχολείων και των εκπαιδευτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Συνάμα, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων από την 1η Ιούνη, που υπαγορεύεται από πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες. Μια απόφαση που θέτει σε διακινδύνευση την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, χωρίς ιδιαίτερο παιδαγωγικό όφελος, ενώ κανένα από τα στοιχειώδη απαιτούμενα μέτρα, στις υποδομές και στην υγιεινή των χώρων, δεν έχει εξασφαλίσει.

Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης, συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα, για την μη κατάθεση – συνολική απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, του νέου νομοσχεδίου για τις δομές, της τροπολογίας και της υπουργικής απόφασης για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, όπως και όλων των σχεδίων της σαρωτικής νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης στην εκπαίδευση.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τα αγωνιστικά μας βήματα, αξιοποιώντας και όλες τις μαχητικές μορφές συλλογικής αντίστασης και δράσης, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο κα η τροπολογία για τις κάμερες και για να ανατραπούν συνολικά τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας:

Καλούμε σε αποχή από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση του υπουργείου, που την χρησιμοποιεί πλέον ως πιλοτικό μοντέλο για την εισαγωγή της κάμερας παρακολούθησης στη σχολική τάξη, από την 1η Ιουνίου που σκοπεύουν να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Καλούμε τους συλλόγους ΠΕ και τη ΔΟΕ να θέσει τον κλάδο σε τροχιά καθολικής αποχής από κάθε διοικητική και εκπαιδευτική διαδικασία, για όσο τα σχολεία θα είναι κλειστά, αλλά και σε απεργιακή κλιμάκωση στη συνέχεια, ώστε να πάρει πίσω η Κυβέρνηση το επαίσχυντο νομοσχέδιο, αλλά και την τροπολογία.

Kαλούμε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα να μην επιτρέψει επ’ ουδενί την καταγραφή της διδασκαλίας στη σχολική τάξη. Έξω οι κάμερες από τα σχολεία! Σε κάθε περίπτωση πιέσεων περί υποχρεωτικότητας, ο Σύλλογος Αθηνά επαναλαμβάνει την απόφασή του να παρέχει σε όλους τους συναδέλφους πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη. Στη βάση αυτή, με το άνοιγμα των σχολείων, αξιοποιούμε την απόφαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει “απεργία-αποχή” (μορφή αγώνα που έχουμε χρησιμοποιήσει καθολικά και επιτυχημένα για να μπλοκάρουμε την αξιολόγηση), ώστε να εμποδιστεί η ζωντανή αναμετάδοση της ζωντανής διδασκαλίας και κάθε μορφή εξ αποστάσεως του υπουργείου. Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν συλλογικές αποφάσεις μη εφαρμογής της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων, στη βάση και της σχετικής απόφασης του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ. Ο Σύλλογος Αθηνά θα αποστείλει σχετικό σχέδιο-υπόδειγμα πρακτικού του συλλόγου διδασκόντων.

Ως εκπαιδευτικός σύλλογος, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε θέση μάχης στη βάση των αποφάσεων των 77 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για “Απεργία–Αποχή” από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης. Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να πάρει άμεσα απόφαση για κήρυξη απεργίας-αποχής από κάθε αξιολογική διαδικασία, καθώς και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και της κατάργησης της τροπολογίας-Υ.Α που μετατρέπει τη σχολική τάξη σε αρένα και κλειδαρότρυπα. Να καλέσει σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων και σε Ολομέλεια Προέδρων. Να αναλάβει επιτέλους η Ομοσπονδία τις ευθύνες της!

Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο την ενημέρωση των σχολικών μονάδων και των γονέων για το νομοσχέδιο Κεραμέως και όλη την εκπαιδευτική συγκυρία.

Απαιτούμε την τήρηση όλων των μέτρων ατομικής και συλλογικής υγιεινής σε κάθε σχολική μονάδα, όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα-και χωρίς καμιά έκπτωση, αν η κυβέρνηση εμμείνει στην έμπλεη σκοπιμοτήτων απόφασή της να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας: Δωρεάν μάσκες σε επαρκή αριθμό, αντισηπτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Tήρηση των γενικών όρων για τις αποστάσεις μεταξύ των μαθητών στην τάξη και όχι όσων κατ’ εξαίρεση ανακοινώνουν για τα σχολεία και μάλιστα για τις ηλικίες αυτές! Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου, με μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και νέες προλήψεις καθαριστών-στριών, αλλά και σχολικών νοσηλευτών, τραπεζοκόμων, βοηθητικού προσωπικού. Απολυμάνσεις, υλικά καθαριότητας και υγειονομικής προστασίας σε κάθε σχολική μονάδα. Άδειες, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, σε συναδέλφους που τη χρειάζονται για την ατομική ή την οικογενειακή τους προστασία. Δεν υπάρχει καμιά “ατομική ευθύνη” σε γονείς και εκπαιδευτικούς μετά από μια τέτοια απόφαση. Την ευθύνη τη φέρνει αποκλειστικά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας!

Συμμετέχουμε με το πανό του Συλλόγου μας και καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 26/5, 7μμ, στα Προπύλαια.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις