Κοροναϊός: Σκοτώνει περισσότερους άντρες, αλλά πιο επικίνδυνος για τα δικαιώματα των γυναικών

Ο νέος κοροναϊός φαίνεται να είναι περισσότερο θανατηφόρος για τους άντρες, αλλά οι γυναίκες φέρουν ένα ιδιαίτερο βάρος αυτής της πανδημίας.

Από την άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας και την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού έως το δυσανάλογο οικονομικό αντίκτυπο, τα μέτρα του lockdown που έχουν τεθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού πλήττουν τις γυναίκες και τα βασικά τους δικαιώματα πολύ περισσότερο από τους άνδρες.

Οι προηγούμενες επιδημίες του Έμπολα και του Ζίκα έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αποτυχίες για γυναίκες και κορίτσια στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο – και ειδικοί και ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το ίδιο συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο αυτήν τη στιγμή.

Μια ανάλυση του CNNi νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι στις χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, οι άνδρες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν μετά τη διάγνωση με Covid-19. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η εστίαση αποκλειστικά στα δεδομένα υγείας είναι επικίνδυνη.

Η πανδημία επιδεινώνει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες ακόμη και προτού ξεκινήσει. «Κρίσεις όπως αυτή επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες διαρθρωτικές ανισότητες στην κοινωνία – όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών, την υγεία των γυναικών και την οικονομική κατάσταση των γυναικών, αυτό ακριβώς βλέπουμε τώρα», δήλωσε η Kristina Lunz, συνιδρυτής του Κέντρου Φεμινιστών Εξωτερικής Πολιτικής.