Το σχέδιο του υπ. Υγείας για Τουρισμό: τρεις «ζώνες επικινδυνότητας κοροναϊού» για τα νησιά

Σε τρεις ζώνες θα χωρίζονται οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια έναντι του κοροναϊού ενόψει τουριστικής κίνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου

Ο διαχωρισμός, κατά την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια (διαφορετικός για κάθε κριτήριο), την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο τροποποιείται ανάλογα με τη διασπορά του ιού και τα εισαγόμενα κρούσματα. Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τονίζεται στο δημοσίευμα, θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν σε μεμονωμένα περιστατικά και σε ελεγχόμενη μετάδοση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας:

  1. «χαμηλού κινδύνου» (επίπεδο επικινδυνότητας 3): Κρήτη και νησιά σε απόσταση 1,5 ώρας (οδικώς ή με πλοίο) από μεγάλα νοσοκομεία και νοσοκομεία αναφοράς. Παραδείγματα: Νησιά Αργοσαρωνικού, κοντινές Κυκλάδες (π.χ. Κέα, Ανδρος, Κύθνος), Εύβοια,

  2. (επίπεδο επικινδυνότητας 2 ή μέτριου κινδύνου): Νησιά με ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19. Παραδείγματα: Ρόδος, Σαντορίνη, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) κ.λπ.,

  3. «υψηλού κινδύνου «επίπεδο επικινδυνότητας 1»: Όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που ετοιμάζεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας. Σε αρκετά νησιά, χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του «ΕΤ», αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, που ξεκινούν από τη Δευτέρα τις δράσεις τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»:

Τα βαριά περιστατικά

Τα πέντε νοσοκομεία-πυλώνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά και ανήκουν στον 1ο άξονα βρίσκονται σε:

  • Λέσβο (5 κλίνες ΜΕΘ)

  • Σάμο (6 κλίνες ΜΕΘ)

  • Ζάκυνθο (3 κλίνες ΜΕΘ)

  • Κέρκυρα (5 κλίνες ΜΕΘ)

  • Ρόδο (10 κλίνες ΜΕΘ)

Είναι τα μοναδικά νοσοκομεία σε Αιγαίο και Ιόνιο που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, συνολικά 29. Αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ενδεχόμενων σοβαρών περιστατικών.

Στην Κρήτη οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι 50: 25 στο Ηράκλειο, 7 στο Ρέθυμνο, 8 στο Λασίθι και 10 στα Χανιά. Τα εν λόγω νοσοκομεία της Κρήτης ανήκουν στον 1ο άξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση του Covid-19 στην τουριστική περίοδο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό.

Στον ίδιο άξονα ανήκουν και τα νοσοκομεία των νησιών που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί τα πιθανά κρούσματα. Μεταξύ αυτών είναι και το Νοσοκομείο Λευκάδας, από όπου εάν παραστεί ανάγκη ασθενείς θα κατευθύνονται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, εκ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό.

Κρούσματα με ήπια συμπτώματα

Στον 2ο άξονα του στρατηγικού σχεδίου ενσωματώνονται τα νοσοκομεία που είναι στα νησιά, αλλά δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτά θα αναπτυχθούν απλές κλίνες για Covid-19, με μια σχετική απόσταση μεταξύ τους, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα θα διαχωριστούν οι κλινικές, προκειμένου να οριστεί μία αποκλειστικά για περιστατικά κοροναϊού.

Τρία είναι τα βασικά νοσοκομεία – πυλώνες του 2ου άξονα: της Χίου, της Κεφαλονιάς και της Σαντορίνης. Είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που υπάρχουν στα νησιά, διαθέτουν οργανωμένες κλινικές και μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε τουρίστες που πιθανώς προσβληθούν από κοροναϊό, αλλά δεν θα χρειαστούν εντατική. Στον ίδιο άξονα ανήκουν τα Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Καλύμνου, της Κω και της Νάξου.

Ο ρόλος των κέντρων υγείας

Το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεται στο «Ε», επιχειρεί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είχαν καταγγείλει ότι κάθε καλοκαίρι τα Κέντρα Υγείας αναστενάζουν από τις ελλείψεις, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ούτε ένα απλό περιστατικό. Γι’ αυτό, συνεχίζεται στο δημοσίευμα του «Ε», και οι προσλήψεις που έγιναν εν μέσω κορονοϊού κατευθύνονται προς τα μικρότερα νησιά και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έστω σε αρχικό επίπεδο τυχόν κρούσματα.

Κλινική Covid στις πόλεις

Σε ετοιμότητα θα είναι τα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Αν υπάρξουν εστίες του ιού στα νησιά με βαριά περιστατικά, θα μεταφερθούν στην Αθήνα. ‘Ήδη, σημειώνεται στο δημοσίευμα,  έχει καθοριστεί για κάθε νοσοκομείο αναφοράς να υπάρχει μια ολόκληρη κλινική, η οποία θα παραμείνει ελεύθερη μόνο για ασθενείς με Covid-19. Αντίστοιχες κλινικές έχουν καθοριστεί και σε μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως αυτά των Ιωαννίνων, της Λάρισας κ.ά.

Με δανεικά μέσα πετά το ΕΚΑΒ

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης των πιθανών περιστατικών μέσα στο καλοκαίρι -πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο κύμα του κοροναϊού, αφού με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των υπουργών το πρώτο κύμα του ιού έχει ήδη ολοκληρωθεί- βασίζεται στις υπάρχουσες δομές των νησιών. Οι αεροδιακομιδές, παρότι είναι συνηθισμένες στη χώρα μας λόγω της γεωγραφικής κατανομής, είναι εξαιρετικά περιορισμένες στο πλάνο, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο «Ε». Και αυτό, διότι τα πτητικά μέσα είναι άκρως περιορισμένα και «δανεικά» από τον Στρατό, αφού το ΕΚΑΒ δεν έχει δικά του.

Συγκεκριμένα, διαθέσιμο είναι μόλις ένα αεροπλάνο C-130, αφού πριν από λίγα 24ωρα τέθηκε εκτός λειτουργίας το δεύτερο, καθώς έσπασε ο μπροστινός τροχός και για να επισκευαστεί απαιτούνται από 3 έως 6 μήνες. Το ΕΚΑΒ μπορεί να αξιοποιήσει και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που απογειώνεται από την Ελευσίνα, εφόσον δεν θα χρησιμοποιείται. Επίσης, διαθέσιμα είναι ένα ελικόπτερο στη Ρόδο και άλλα δύο στη Σύρο και στο Ακτιο, τα οποία όμως δεν πετούν τη νύχτα. Με τα υπάρχοντα μέσα οι αεροδιακομιδές που μπορούν να πραγματοποιηθούν -αναφέρουν στο «Εθνος» υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές- είναι εξαιρετικά λίγες. Γι’ αυτό και δόθηκε βαρύτητα στις δομές υγείας.

Ξενοδοχείο καραντίνα, γιατρός ή συντονιστής κρίσης

Η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση πιθανού περιστατικού με Covid-19 είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να προληφθεί τυχόν διασπορά. Στο πλαίσιο αυτό, για κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα θα οριστεί γιατρός (ιδιώτης ή μη), που θα συνδέεται με κάποια δομή Υγείας (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας). Για κάθε κατάλυμα θα υπάρχει και «συντονιστής κρίσης», που θα συνεργάζεται με τον γιατρό.

Επιπλέον, θα οριστούν χώροι «καραντίνας», που θα είναι ξενοδοχεία που θα δεσμευτούν, στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση ενός ύποπτου περιστατικού μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ αλλά και η φιλοξενία του σε περίπτωση που είναι θετικό, όπως ακριβώς γίνεται και μέχρι σήμερα σε άτομα που μπαίνουν στη χώρα (επαναπατρισθέντες ή μη).

Τα καταλύματα θα ακολουθούν συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο για πρόληψη, προστασία και αποφυγή συγχρωτισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που θα λαμβάνουν είναι ο περιορισμός στη χρήση της πισίνας σε 2,5 τετραγωνικά ανά άτομο, η τήρηση απόστασης δύο μέτρων ανάμεσα στις ξαπλώστρες και η χρήση πετσέτας, που θα παρέχεται αποκλειστικά από το κατάλυμα και θα απολυμαίνεται έπειτα από κάθε χρήση.