ΑΣΓΜΕ: Εδώ και τώρα τα χρήματα των εκδρομών που ακυρώθηκαν

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Αθήνας (ΑΣΓΜΕ), την Τετάρτη 27 Μάη στις 6 μ.μ., διεκδικώντας να επιστραφούν στους γονείς τα χρήματα των εκδρομών που ακυρώθηκαν.

Η ΑΣΓΜΕ απαιτεί:

  • Να επιστραφούν όλα τα χρήματα τώρα (με την ίδια μορφή που δόθηκαν) στους γονείς και τους μαθητές που αναβλήθηκαν οι σχολικές εκδρομές.

  • Όχι στη χρήση voucher ή οποιουδήποτε συμψηφισμού για εκδρομές που δεν έγιναν.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Στο κάλεσμά της προς τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, η ΑΣΓΜΕ σημειώνει:

«Σε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους γονείς στο θέμα της μη επιστροφής των χρημάτων των σχολικών εκδρομών που ακυρώθηκαν.

Ενώ το υπουργείο Παιδείας έκανε συστάσεις ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία εκδρομή, δεν φρόντισε με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να επιστραφούν τα χρήματα στους γονείς από τα πρακτορεία τουρισμού που παράνομα τα παρακρατούν.

Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και τα πρακτορεία γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά πως οι εκδρομές που ανεστάλησαν ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν σε άλλο χρόνο λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν (αποφοίτηση μαθητών, πιθανόν άλλος μειοδότης εκδρομής την επόμενη σχολική χρονιά κ.ά.).

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα έτσι απλά με μια νομοθετική ρύθμιση, με ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 13/04/20 άρθρο 70) έδωσε τη δυνατότητα στα τουριστικά πρακτορεία “…να προσφέρουν στον πελάτη (γονέα) αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (Voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του”.’

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν μας περισσεύουν χρήματα για να χρηματοδοτούμε τουριστικά πρακτορεία. Βάζουμε αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη όλη τη σχολική χρονιά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε σε κανέναν αυτά τα χρήματα που προέρχονται από το υστέρημά μας, ώστε τα παιδιά μας να μη μείνουν έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία».