Με πρόσχημα τις επιπτώσεις της πανδημίας, η Κομισιόν ετοιμάζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε με έμμεσο τρόπο πως θα δώσουν οικονομική βοήθεια σε μεγάλες επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν κρατική βοήθεια από τις εθνικές τους κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας, κόντρα ουσιαστικά στα όσα είχαν ειπωθεί για το πρόγραμμα «SURE» της Κομισιόν «SURE», που θεωρητικά θα έδινε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τις μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Κομισιόν για άντληση του ποσού των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ «προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ο Τζεντιλόνι «έκλεισε το μάτι» προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν κρατική βοήθεια από τις εθνικές τους κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας. λέγοντας πως θα υπάρξει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις πολυεθνικές και τις μεγάλες εταιρίες.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουμε ένα νέο εργαλείο στο σχέδιο ανοικοδόμησης μας: βοήθεια για να μείνουν φερέγγυες εταιρίες που δεν λαμβάνουν στήριξη στη δική τους χώρα. Αυτό είναι σημαντικό για τις πανευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εάν σπάσει ένας κρίκος εκεί, όλοι οι άλλοι επηρεάζονται». ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζεντιλόνι.

Παράλληλα, στάθηκε στην επερχόμενη τουριστική περίοδο, που αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα σε χώρε της ΕΕ, λέγοντας ότι οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι «πολύ διαφορετικές από αυτό που έχουμε συνηθίσει», επισημαίνοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία, που, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, «έχει σημαντική συνεισφορά στο ετήσιο ΑΕΠ», πρόσθεσε.