ΣΕΠΕ «Η Αθηνά»: Έξω οι κάμερες από τα σχολεία. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο | Τρίτη 19 Μαΐου

Και ώρα 1μμ., στα Προπύλαια | Συνεχίζουμε τον αγώνα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει τη δημόσια εκπαίδευση

Το πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση που η κυβέρνηση, σε μια πράξη πολιτικής ανηθικότητας κατέθεσε εν μέσω υγιεινομικής κρίσης και με τα σχολεία κλειστά, είναι συνέχεια των στοχεύσεων για το σχολείο της επόμενης μέρας που υλοποιεί η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία αλλά και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την οποία χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό για την επίθεση που σχεδιάζει.

Στοχεύει στη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Ήδη, από την επεξεργασία του περιεχομένου του προκύπτουν αυξήσεις στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη εν μέσω πανδημίας και τεράστιες περικοπές σε τμήματα κι εκπαιδευτικές δομές, όταν για παράδειγμα μόνο στην Α’ Διεύθυνση Αθήνας ακόμα και η πιο ήπια εφαρμογή του περικόπτει πάνω από 100 τμήματα- μόνο στην Ά τάξη! Σε ό,τι δε αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, είναι δεκάδες χιλιάδες οι λιγότερες θέσεις που σχεδιάζουν, ώστε να πετάξουν στο δρόμο τους αναπληρωτές συναδέλφους.

Προπομπός της κατάθεσης είναι η τροπολογία του αίσχους, που ξανά σαν τον κλέφτη κατέθεσε η Κυβέρνηση της ΝΔ, τη νύχτα στις 8 του Μάη, με την οποία αξιοποιούνται οι πανδημίες, οι φυσικές καταστροφές και οι θεομηνίες εν γένει, για να γίνεται ζωντανή μετάδοση της διδασκαλίας από τη σχολική τάξη. Προχώρησε μάλιστα και στην έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό έγκλημα απέναντι στα παιδιά, προϊόν μιας ολοκληρωτικής πολιτικής αντίληψης για τον έλεγχο του δημόσιου σχολείου και μορφή αξιολόγησης- χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, αλλά και με στόχευση να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για τις δομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση από ένα Υπουργείο Παιδείας σε ρόλο «μεγάλου αδελφού», που δε θα μείνει αναπάντητη.

Για το εκπαιδευτικό κίνημα δεν είναι αποδεκτή καμιά ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος ήχου ή εικόνας μέσα από τις σχολικές αίθουσες (με υπολογιστές, κινητά, κάμερες κλπ), για λόγους παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας. Δεν διαπραγματευόμαστε την παιδαγωγική ελευθερία στην τάξη, τη δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων, τον κανιβαλισμό πάνω στους μαθητές μας, ούτε τη λογική του τηλεοπτικού “μεγάλου αδελφού” για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Oύτε να το σκέφτονται, ότι θα μπει κάμερα σε σχολική τάξη! Θα υπερασπίσουμε τη δουλειά μας, τα παιδιά μας και το παιδαγωγικό μας έργο, ενιαία μαχητικά και αποφασιστικά!

Το εκπαιδευτικό κίνημα εδώ πάνω από ένα μήνα τώρα απέδειξε ότι δεν αιφνιδιάζεται ούτε φιμώνεται! Οι κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις της Πέμπτης 16/4, της Παρασκευής 24/4, της Πέμπτης 30/4 και της Παρασκευής 8/6 στη Βουλή, που οργανώθηκαν από τους πρωτοβάθμιους εκπαιδευτικούς συλλόγους ανάμεσά τους και το Σύλλογο Αθηνά, έδωσαν μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, παρά την ηχηρή απουσία της ΔΟΕ και τα μέτρα αποτροπής των κινητοποιήσεων. Αποδείξαμε ότι μπορούμε και μάσκες να φοράμε, αλλά και να μη μένουμε σιωπηλοί απέναντι στην αθλιότητα που συντελείται στο χώρο της Δημόσιας εκπαίδευσης κι έτσι το νομοσχέδιο, κάτω από την πίεση των αγώνων που δίνουμε, δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή.

To μαζικό μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 13 Μάη στην Αθήνα, όπως αντίστοιχα και σε άλλες πόλεις της χώρας,, καρπός των αγώνων και των προσπαθειών της δύσκολης περιόδου της καραντίνας, αποτέλεσε ένδειξη ανάτασης του κινήματος αλλά και αποφασιστικότητας της μαχόμενης εκπαίδευσης να συνεχίσει τον αγώνα και την κρίσιμη μάχη για το Δημόσιο Σχολείο. Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων του συλλόγου μας στο συλλαλητήριο της Αθήνας και καλούμε όλους και όλες τους – τις συναδέλφους σε ενότητα και συσπείρωση γύρω από τις συλλογικές θέσεις και αποφάσεις του σωματείου μας.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα και την τροπολογία της ζωντανής καταγραφής της σχολικής διδασκαλίας. Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να ανεβάσει την αντίδραση και την αντίστασή της απέναντι στην άθλια επίθεση που δέχεται. Mπορούμε να ορθώσουμε ανυπέρβλητα εμπόδια στην κυβερνητική επιθετικότητα με ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό κίνημα. Απαιτείται, άμεσα, οι Ομοσπονδίες, οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι γονεϊκοί φορείς να πάρουν θέση.

Συντονίζουμε τα αγωνιστικά μας βήματα:

  • Για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο κα η τροπολογία για τις κάμερες καλούμε τώρα σε αποχή από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που χρησιμοποιείται πλέον από το Υπουργείο ως πιλοτικό μοντέλο για την εισαγωγή της κάμερας παρακολούθησης στη σχολική τάξη, από την 1η Ιουνίου που σκοπεύουν να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Καλούμε τους συλλόγους ΠΕ, τη ΔΟΕ να θέσει τον κλάδο σε τροχιά καθολικής αποχής από κάθε διοικητική και εκπαιδευτική διαδικασία, όσο είναι τα σχολεία κλειστά, για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση το επαίσχυντο νομοσχέδιο, αλλά και την τροπολογία.

  • Έξω οι κάμερες από τα σχολεία! Kαλούμε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα να μην επιτρέψει επ’ ουδενί την καταγραφή της διδασκαλίας στη σχολική τάξη. Καλούμε, επίσης, τους συναδέλφους Διευθυντές και τις Προϊσταμένες όλων των σχολικών μονάδων να μη στήσουν και να μην ενεργοποιήσουν καμία κάμερα. Σε κάθε περίπτωση πιέσεων περί υποχρεωτικότητας, ο Σύλλογος Αθηνά παρέχει σε όλους τους συναδέλφους πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.

  • Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να πάρει άμεσα απόφαση για κήρυξη απεργίας-αποχής από κάθε αξιολογική διαδικασία, καθώς και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και της κατάργησης της τροπολογίας που μετατρέπει τη σχολική τάξη σε αρένα και κλειδαρότρυπα. Να αναλάβει επιτέλους η Ομοσπονδία τις ευθύνες της!

  • Ως εκπαιδευτικός σύλλογος, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε θέση μάχης στη βάση των αποφάσεων των 77 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης.

  • Προχωράμε σε ενημέρωση των συλλόγων γονέων για το αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις επιπτώσεις του στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τους καλούμε να διαφυλάξουν κι εκείνοι τα δικαιώματα των παιδιών από το αίσχος της καταγραφής της σχολικής τάξης και ζωής.

  • Στηρίζουμε το κείμενο υπογραφών των νηπιαγωγών «Αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν Νηπιαγωγείο. Απόσυρση του νομοσχεδίου ΤΩΡΑ»

  • Προχωράμε σε απεύθυνση και παραστάσεις προς τους Δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου για την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

  • Παρεμβαίνουμε συλλογικά στις εγγραφές των μαθητών για τη διαμόρφωση των τμημάτων και την αποτροπή αύξησης των μαθητών στην τάξη, μετακινήσεις μαθητών και καταργήσεις τμημάτων.

  • Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο την ενημέρωση των σχολικών μονάδων για το νομοσχέδιο Κεραμέως και όλη την εκπαιδευτική συγκυρία. Λόγω της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου που όλοι μας αντιμετωπίζουμε, καλούμε τους συναδέλφους Διευθυντές και τις Προϊσταμένες σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να αποστέλλουν τις ανακοινώσεις του Συλλόγου σε όλους τους συναδέλφους. Σε κάθε περίπτωση, για πληρέστερη ενημέρωση για όλα τα κρίσιμα θέματα της συγκυρίας ή όπου παρουσιάζεται κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα, καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν με το Σύλλογο, ώστε να τοποθετηθεί και να ενημερώσει για τις συλλογικές θέσεις του.

  • Συμμετέχουμε με το πανό του Συλλόγου μας και καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 19/5, 1μμ, στα Προπύλαια.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, όλοι μαζί, για έναν πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό, ώστε να οργανωθεί και να ενταθεί η απάντηση και η αντίστασή μας στην άθλια πολιτική της Κυβέρνησης. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να επιστρέψουμε στους δρόμους του αγώνα, στις διαδηλώσεις, στις γενικές συνελεύσεις, μαζικά, μαχητικά, ανατρεπτικά, αδιαμεσολάβητα, νικηφόρα!