4.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Καταγγελία ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζομένης ΙΔΟΧ από τη δημοτική Αρχή Παύλου Μελά

Πρόσφατα

Τελευταία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά! Οι Δήμαρχοι θεωρούν ότι οι Δήμοι είναι τσιφλίκι τους και συμπεριφέρονται σαν εργοδότες των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Σε πλειάδα Δήμων, εμφανίζονται φαινόμενα αλαζονικής και αυταρχικής συμπεριφοράς. Τώρα μάλιστα, στην περίοδο του κορωνοϊού, έχουμε ανάθεση αλλότριων καθηκόντων στο προσωπικό των παιδικών σταθμών, ενώ εντελώς παράτυπα περικόπηκαν οι μέρες διακοπής των εργασιών τους το Πάσχα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες μητέρες να μην μπορούν πλέον να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, αφού η ολιγοήμερη κανονική τους άδεια που δικαιούνται, και αυτήν υπό προϋποθέσεις, εξαντλήθηκε.

Η κατάσταση όμως τελευταία έχει ξεφύγει. Το πιο ευάλωτο τμήμα των εργαζομένων που είναι οι ΙΔΟΧ, απολύεται ή απειλείται με απόλυση, είτε για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, είτε χωρίς κάποιο ιδιαίτερα σοβαρό λόγο, αλλά για ψύλλου πήδημα.

Υπενθυμίζουμε την απόλυση οχτώ εργαζομένων από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Καστοριάς. Αν ισχύουν μάλιστα και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι δηλ. μέλος της οικογενείας του Προέδρου του Νομικού Προσώπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και δομών ΚΔΑΠ, τότε θα καταλάβουμε ποιους σκοπούς εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καστοριάς.

Τις τελευταίες μέρες είχαμε απειλές για καταγγελία της σύμβασης εργασίας εργαζομένων μητέρων στο Δήμο Αλίμου, από τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Κονδύλη, γιατί σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους, έφεραν και τα παιδιά τους στη δουλειά, αφού δεν μπορούσαν που να τα αφήσουν κάπου αλλού, πράγμα που θεωρήθηκε, από τον Δήμαρχο, σοβαρό παράπτωμα που επισύρει την ποινή της απόλυσης!

Όμως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Με απόφαση του Δημάρχου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη, απολύθηκε καθαρίστρια των Παιδικών Σταθμών, γιατί ασκεί δημόσια κριτική στον εργοδότη της! Σύμφωνα με πληροφορίες μας και με αφορμή αυτόν τον λόγο, “τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί” τη συνάδελφο Ε.Π, αφού ανακάλυψαν και κατασκεύασαν 36 λόγους για να αιτιολογήσουν την απόλυσή της.

Επισημαίνουμε ότι η συνάδελφος δουλεύει στο πρόγραμμα “Οικογενειακής Ζωής” του ΕΣΠΑ, με ετήσιες συμβάσεις, ανανεούμενες, για όσο διαρκεί το πρόγραμμα. Η πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χαράς Αμανατίδου, ήταν τέτοια, που δεν μπορούσαν ούτε τη λήξη της ετήσιας σύμβασης να περιμένουν, στις 31/8/2020. Προχώρησαν μάλιστα απευθείας στην ποινή της απόλυσης σε μια εργαζόμενη που δεν της έχει επιβληθεί καμιά άλλη ποινή ή αναφορά. Παρατηρούμε μάλιστα, διαβάζοντας την απόφαση του Δημάρχου ότι σ’ αυτό το Δήμο λειτουργεί κατά κόρον το εμπιστευτικό πρωτόκολλο! Τι άραγε έχουν να κρύψουν;

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, η οποία έστησε μια κατηγορία, στηριζόμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις αναρτήσεις στον προσωπικό λογαριασμό στο FB της συναδέλφου Ε.Π, με τις οποίες ασκείται κριτική στον τρόπο διοίκησης και την συμπεριφορά υπηρεσιακών παραγόντων των Παιδικών Σταθμών και ζητά την ανάκληση αυτής της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης που σκοπό έχει να φιμώσει και να τρομοκρατήσει όποιον αντιδρά και ασκεί κριτική στα τεκταινόμενα του συγκεκριμένου Δήμου.

Υπενθυμίζουμε ότι: «…Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 68, του ν.4415/2016, άρνηση ανανέωσης σύμβασης απασχολουμένου γίνεται εφεξής μόνο με την επίκληση σπουδαίου λόγου κατά την κείμενη νομοθεσία. Συνεπώς, εκ του νόμου θεωρείται κανόνας η ανανέωση του συνόλου των σχετικών συμβάσεων…».

Μοναδική όμως απάντηση απέναντι στην εργασιακή ομηρία και την εργοδοτική αυθαιρεσία είναι ο αγώνας για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων, των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων όλης της χώρας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων πάγιων και διαρκών αναγκών των ΟΤΑ.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να μπει μπροστά και να πάψει να είναι ένας απλός παρατηρητής και σχολιαστής της κατάστασης.


18 Μαΐου 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις